NIEUWSNagra

Nagra HD DAC X

Rob Nijman | 10 januari 2019 | Fotografie Fabrikant | Nagra

Nagra heeft op CES 2019 de Nagra HD DAC X getoond, de evolutie van de wereldberoemde Nagra HD DAC. Strikt genomen geen CES-primeur omdat het apparaat in het najaar reeds op Rocky Mountain Audio Fest te bewonderen was, maar voor ons de eerste keer dat we het apparaat zien. 

De Nagra HD DAC X grossiert in 'een levensecht geluid met warmte, textuur, extreme dynamiek en uitgebreide frequentierespons die verder gaat dan wat andere D/A converters ooit hebben bereikt.' De voeding van het apparaat is bijzonder geavanceerd, met niet minder dan 37 geregelde individuele voedingen met ultra-lage ruis. De virtuele batterij bestaat uit een supercondensatorbank die drie keer zo groot is als die van de HD Preamp.

De HD DAC X is voorzien van AES-EBU, S/P-DIF op zowel RCA als BNC en 2x Nagra Link single-mode ST-1 optische ingangen voor de ontvangst van toekomstige Nagra hoge resolutie-bronnen. De USB-ingang maakt gebruik van een eigen software die is ontworpen rond een 8-core X-Mos chip. Ultra-hoge precisie en ultra-lage jitterklokken zijn voorzien, terwijl een krachtige FPGA alle interne berekeningen uitvoert. Elk ingangssignaal wordt omgezet in DSD 256 formaat (11.2 MHz sample rate).

De digitale hoofdvoeding heeft een ruisniveau dat volgens de fabrikant 30 keer lager ligt dan bij de HD DAC, die zelf al gebruik maakt van circuits met zeer lage ruis. De orde van grootte van de ruis van deze nieuwe voedingen is 0,4 tot 0,8 µV rms (van 10 Hz tot 100 kHz). Het digitale gedeelte alleen al maakt gebruik van 16 ultra-ruisarme voedingen. De digitale ingang en D/A-kaart is gebouwd op een 8-lagige, zeer nauwkeurige printplaat.

Het analoge gedeelte van de DAC X is vrij uniek, waarbij de beproefde oplossingen voor de Nagra HD DAC zijn overgenomen en verbeterd. Net als de HD PREAMP gebruikt het een dual-mono topologie. Het analoge signaal dat uit de D/A-kaart komt, wordt naar een symmetrische stroomversterker gebracht die de impedantie drastisch verlaagt. Deze unieke trap heeft prestaties met een stijgtijd in de orde van 1800 V / µS in de 28 H inductieve belasting van de intertraps transformatoren. 

De spanningsversterking wordt alleen bereikt door een nieuwe generatie Nagra transformatoren, in Zwitserland gebouwd door een gespecialiseerd team. De prestaties van deze transformatoren zijn 'de sleutel tot de globale kwaliteit van deze nieuwe Nagra D/A', en daarom het onderwerp van strenge kwaliteitscontroles.

Na de transformatoren wordt de impedantie verder verlaagd door een trap bestaande uit twee NOS militaire buizen JAN5963 (één per kanaal). Deze trap maakt gebruik van een cathodyne uitgangsontwerp. De verwarmingsspanning van de filamenten wordt individueel geregeld voor elke buis om een zeer laag zelf-geluid te bereiken. Deze trap is zo ontworpen dat er geen feedback is. In deze sectie worden tal van speciale componenten gebruikt, waarvan sommige op maat gemaakt zijn volgens de specificaties van Nagra.

Het is nog niet bekend wanneer de Nagra HD DAC X de markt zal bereiken, noch wat het prijskaartje in de Benelux zal zijn. Op de beursvloer spotten we een adviesprijs van 65.000 dollar voor de Amerikaanse markt. In tandem met de HD DAC X toonde Nagra ook de Tube DAC, waarover later meer.

Kijk voor al ons nieuws van CES 2019 op hifi.nl/ces


EDITORS' CHOICE