NIEUWSPSB Speakers

PSB lanceert nieuwe Alpha-serie luidsprekers op CES 2019

Het Canadese luidsprekermerk PSB blaast op CES 2019 de eigen Alpha-reeks nieuw leven in, met twee boekenplankmodellen, een centerspeaker en een vloerstaander.

PSB Alpha

PSB introduceerde de Alpha-luidsprekerserie voor het eerst in 1991 met een duidelijk doel: een betaalbare luidspreker creëren die als eerste gericht is op prestaties. Door gebruik te maken van het onderzoek dat de oprichter van PSB, Paul Barton, jarenlang heeft uitgevoerd bij de Canadese National Research Council (NRC), wonnen deze vroege Alphas diverse prijzen. Niet vreemd dus dat het merk anno nu opnieuw gekeken heeft naar de serie, met vier modellen die opnieuw ontworpen zijn.

De huidige Alphas heeft daarbij naar eigen zeggen veel baat gehad bij diverse verbeterde materialen en productietechnieken van de laatste bijna 30 jaar, waarbij de kosten bovendien lager zijn dan die van de oorspronkelijke modellen. In de nieuwe serie van PSB zijn de P3 en P5 klassieke tweeweg boekenplanken die zowel compact als veelzijdig zijn. Ze kunnen worden geplaatst op een standaard, een plank, een bureau of een tafel en zijn evenzeer geschikt voor thuisbioscoop of stereo-installatie. De T20 toren voegt een extra woofer toe in een grotere, op de vloer staande kast, maar neemt toch een klein oppervlak in beslag. De C10 middenluidspreker kan worden gebruikt als middenluidspreker of dialoogluidspreker in een thuisbioscoop of kan ook worden gebruikt voor muziek.

PSB Alpha: aan de binnenkant

Voor de nieuwe Alphas heeft PSB twee nieuwe woofers ontwikkeld; een 4 1/2" en 5 1/4" woofer die beide gebruik maken van tweelaagse spreekspoelen met krachtige magneetstructuren voor een lage vervorming en een hoog uitgangsniveau. De conussen zijn gemaakt van een speciaal getextureerd polypropyleen compound dat conusbreuk voorkomt en de frequentierespons vergroot voor een soepele integratie met onze tweeter.

Een nieuwe 3/4" (19mm) tweeter is ontworpen en wordt in alle vier de modellen gebruikt. De tweeter is ferrovloeistof-gekoeld en is voorzien van een Neodymium-magneet voor een hoge gevoeligheid en vermogensverwerking. Een golfgeleider aan de voorkant van de tweeter helpt om de respons van de tweeter in de buurt van het scheidingspunt af te stemmen op de woofer voor een naadloze overgang. Opmerkelijk is dat de tweeter bij sommige modellen onder de woofer is geplaatst, wat, in combinatie met het nauwkeurig ontworpen crossover-netwerk, een uniform geluidsveld oplevert, of je als luisteraar nu zit of staat. 

De nieuwe Alpha-modellen zijn op korte termijn beschikbaar, maar de marktprijzen voor de Benelux zijn nog niet bekend. Op de CES kregen we wel de dollarprijzen mee, maar een geïnteresseerde moet rekening houden met onder meer koersschommelingen, BTW en invoerrechten. De P3 stond voor 199 dollar per paar gepresenteerd, de P5 voor 349 dollar. De C10 Center kost 299 dollar en een paar T20's gaat voor 599 dollar over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE