(Gesponsord artikel)Monitor Audio Gold: vijfde generatie nu op de markt

De Britse luidsprekerbouwer Monitor Audio heeft eerder dit kalenderjaar de vijfde generatie van zijn Gold-productlijn gelanceerd. De nieuwe modellen zijn inmiddels volop bij dealers te vinden, een overzicht vind je verderop in dit artikel.

De Gold-productlijn bestaat uit een monitorluidspreker genaamd Gold 100, twee vloerstaanders genaamd Gold 200 en Gold 300, een surround-luidspreker met de naam Gold FX, een centerluidspreker genaamd Gold C250 en ten slotte de subwoofer met de naam Gold W12. De koper kan kiezen uit verschillende afwerkingen.

Monitor Audio vijfde generatie Gold Series

Het in Groot-Brittannië gevestigde Monitor Audio bouwt voornamelijk luidsprekers voor vrije plaatsing of voor plaatsing in muren of plafonds. Het bedrijf heeft de vijfde generatie van zijn Gold Series gelanceerd. De koper kan kiezen uit een zestal modellen. Volgens Monitor Audio klinken de nieuwe luidsprekers niet alleen uitstekend, maar zijn ze zodanig degelijk gebouwd dat de koper er levenslang plezier van kan hebben. Alle modellen zijn leverbaar in de uitvoeringen satijn wit, hoogglans zwart, ebbenhout en donker walnoothout. De eenvoudig afneembare frontjes zijn magnetisch bevestigd.

Monitor Audio Gold Series 5: goud met een platina randje

Monitor Audio heeft niet alleen aandacht besteed aan de geluidskwaliteit en bouwkwaliteit. Naar eigen zeggen zijn de luidsprekers mooi om te zien en zijn ze gebouwd voor zowel muziekliefhebbers als liefhebbers van homecinema. De verticale lijnen zijn afgerond. De horizontale lijnen zijn juist scherp  en dat zorgt voor een klassiek maar tijdloos uitziend ontwerp. De drivers zijn voorzien van techniek die ook is gebruikt in de drivers van de Platinum II-productlijn, de vlaggenschepen van Monitor Audio. Alle Gold-luidsprekers zijn basreflex-luidsprekers met de poort aan de achterkant, met uitzondering van de gesloten Gold FX, de Gold C250 en subwoofer Gold W12. Ze zijn allemaal voorzien van twee luidsprekeraansluitingen en dus geschikt voor bi-wiring of bi-amping.

Monitor Audio Gold Series 5: drivers

De laageenheid is nu een RDT II en gegroeid naar 165 of 203 millimeter. RDT staat voor Rigid Diaphragm Technology en is in de kern een conus opgebouwd uit een dunne honingraat van Nomex, die aan de voorzijde is afgesloten door een 40 µm dunne (slechts half zo dik als een haar...) laag C-CAM en aan de achterzijde door een zeer dunne geweven koolstofvezellaag. De 'aandrijving' (spreekspoel, magneet) is bovendien aanzienlijk krachtiger geworden.

De 64 millimeter grote C-CAM middeneenheid met een hogere belastbaarheid is speciaal voor deze serie ontwikkeld.

Het hoog wordt verzorgd door de unieke MPD bandhoogeenheid. MPD, dat staat voor Micro Pleated Diaphragm, is een bandhoogeenheid die werkt volgens het Air Motion Transformer-principe dat door Monitor Audio nog verder is verbeterd. Deze techniek heeft grote voordelen, zoals een superieure transiëntweergave tot voorbij 100 kHz, zeer lage vervorming en een zeer breed weergavebeeld. De midden- en hoogeenheid zitten nu samen in een afzonderlijke compacte metalen spuitgietbehuizing. Hierdoor is o.a. de onderlinge afstand zo klein mogelijk geworden en dat zorgt voor de gewenste bijna-'puntbron'-karakteristiek en dus een zeer breed en homogeen luistergebied.

Monitor Audio Gold Series 5: zes modellen

Het kleinste model is de Gold 100, een tweeweg monitorluidspreker met een frequentiebereik van 40 Hz tot 50 kHz op niveau -6 dB. De woofer/middentoner heeft een diameter van 165 millimeter. De cross-overfrequentie ligt op 2,5 kHz. De nominale impedantie is vier Ohm met als laagste waarde 2,8 Ohm bij 3,4 kHz. Hij heeft geïntegreerde montagepunten voor het Studio Statief, dat optioneel leverbaar is.

Vloerstaanders Gold 200 en Gold 300 zijn vloerstaande drieweg systemen, ieder voorzien van een tweetal woofers. De Gold 200, volgens Monitor Audio de beste combinatie van grote weergave en slanke afmetingen, pakt op bij 35 Hz en loopt door tot 50 kHz op niveau -6 dB. Cross-overfrequenties liggen op 650 Hz en 3,5 kHz. De Gold 300 heeft iets grotere woofers en begint bij 30 Hz en heeft cross-overs op 650 Hz en 3 kHz.De Gold FX is een tweeweg luidspreker voorzien van dubbel drivers. De Gold FX is een gesloten systeem en kan desgewenst in de hoeken van de kamer worden opgehangen. Met de ingebouwde ophangogen kan hij straks tegen de muur worden gehangen.

Centerluidspreker Gold C250 is een gesloten drieweg model met een tweetal woofers. Het frequentiebereik loopt van 40 Hz tot 50 kHz. Cross-overfrequenties liggen op 1,2 kHz en 4 kHz.

Hekkensluiter is de actieve gesloten subwoofer Gold W12 die een driver heeft met een diameter van twaalf inch voorzien van een spoel van drie inch en een tweetal passieve ABR’s (auxiliary bass radiator) met een diameter van 200 millimeter. De klasse D-versterker heeft een vermogen van 600 Watt. De Gold W12 heeft DSP aan boord en is zeer verregaand instelbaar. Op niveau -3 dB begint de weergave bij 25 Hz. De totale luchtverplaatsing kan oplopen tot 1,6 liter.

De koper kan ook een Gold 5.1-pakket kopen. Dit pakket bestaat uit een twee stuks Gold 300, twee stuks Gold FX, een Gold C250 en een Gold W12.

Monitor Audio Gold Series 5: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe serie luidsprekers is inmiddels volop beschikbaar. Alle modellen zijn leverbaar in de uitvoeringen satijn wit, hoogglans zwart, ebbenhout en donker walnoothout. De prijzen zijn als volgt:

  • Gold 100: 1.850 euro per paar
  • Gold 200: 4.000 euro per paar
  • Gold 300: 5.000 euro per paar
  • Gold FX: 2.100 euro per paar
  • Studio Statief: 500 euro per paar (uitvoering in zwart/zilver of wit)
  • Gold C250: 1.650 euro per stuk
  • Gold W12: 2.750 euro per stuk

Je vindt de nieuwe Gold-serie bij de volgende dealers in Nederland:


EDITORS' CHOICE