NIEUWS

Archidio Audio Little/one: mfb-luidsprekers gebouwd in Amsterdam

Sinan Kökbugur | 18 december 2018 | Fotografie Fabrikant

Archidio Audio is een klein Nederlands bedrijf dat luidsprekers bouwt in Amsterdam. De Little/one is een kleine actieve tweeweg luidspreker die gebruik maakt van motion feedback technologie. Deze kleine, vrouwvriendelijke, zelfcorrigerende, actieve luidsprekers, geven een bijzonder breed geluidsbeeld en hebben een ongeëvenaarde prijs/kwaliteit-verhouding, aldus Archidio Audio. 

Archidio Audio Little/one: motion feedback luidspreker

Archidio Audio is gevestigd in Amsterdam en bouwt luidsprekers. Het portfolio van het bedrijf is beperkt tot één model, genaamd Little/one. Alle Little/one’s worden persoonlijk met de hand vervaardigd onder de rook van Amsterdam. De Little/one is dus niet een kant-en-klaar product dat in grote aantallen in het Verre Oosten wordt gebouwd en in Amsterdam van een sticker wordt voorzien. Zagen, lijmen, frezen, solderen en zelfs het lakken, het hele productieproces vindt plaats in eigen beheer.

De Little/one is een bijzondere luidspreker want hij maakt gebruik van motion feedback (MFB), ook wel Servo bass genoemd. MFB is geen nieuwe techniek want het Nederlandse Philips heeft deze techniek in het verleden ook toegepast. MFB werkt ongeveer als volgt. In de spreekspoel van de luidspreker wordt een zogenaamde ”star-bass” opnemer geplaatst. Deze opnemer meet vervolgens de beweging (motion) van de woofer en koppelt dit terug (feedback) naar het filter van de versterker. Je zou kunnen zeggen dat de luidsprekers zichzelf corrigeren.

Een woofer heeft een bepaalde afmeting van behuizing nodig hebben om te kunnen doen wat hij moet doen. Door gebruik te maken van MFB, kan de woofer en het signaal dusdanig worden gemanipuleerd, dat het lijkt alsof de behuizing drie keer zo groot is. Het voordeel van MFB-techniek is dus dat de behuizing relatief klein kan blijven terwijl een behoorlijke hoeveelheid lage tonen wordt geproduceerd. Bijkomend voordeel van een kleine behuizing is dat de kans kleiner is dat de vrouwelijke bewoner zich negatief uitlaat over de aanwezigheid van de luidsprekers.

De Little/one is een actieve luidspreker en volgens de bouwers is het product niet gemaakt om snel weg te gooien. De Little/one is geen “smart”-luidspreker. De bouwers hebben bewust allerlei zogenaamde smart-functies weggelaten. Alles wat “smart” is, is immers volgend jaar al niet meer ‘up to date’. “Hoewel we je met alle liefde volgend jaar weer een nieuw setje verkopen, hebben we toch echt liever dat je er jaren plezier van hebt,” aldus de makers van de Little/one.

Archidio Audio Little/one: specificaties en prijs

  • Afmetingen: 17 x 17 x 24 centimeter
  • Frequentiebereik: 30 Hz tot 18 kHz
  • Versterking: klasse D, 100 Watt per stuk
  • Gewicht: 3,5 kilogram per stuk
  • Kleur:Wit/Zwart/Rood (ruwe afwerking met warnex)
  • Gespoten in elke gewenste RAL-kleur mogelijk tegen meerprijs
  • Behuizing: 18 millimeter MDF
  • Prijs: 995 euro per set


EDITORS' CHOICE