NIEUWSGryphon

The Gryphon Zena: voorversterker met optionele dac of phono-trap

Het Deense Gryphon Audio Designs heeft een nieuwe voorversterker genaamd Zena uitgebracht. De nieuwe Zena is dual-mono opgebouwd en werkt in klasse A zonder negatieve feedback. Eventueel kan een module met een DA-converter of een module met een phono-trap worden geplaatst.

The Gryphon Zena: high end voorversterker

De beschrijving van de Zena, de nieuwe voorversterker van het in Denemarken gevestigde Gryphon Audio Designs, is doorspekt met superlatieven. De reproductie van de Zena fascineert met zijn scherpte voor details, neutraliteit en perfecte transparantie. De Zena werkt als een vergrootglas in de positieve zin en laat iedere verandering in de hifiketen horen. De nieuwe voorversterker is, net als elk ander product van het bedrijf, ontworpen door de oprichter van het bedrijf, Flemming E. Rasmussen, en is volledig in Denemarken geproduceerd.

De Gryphon Zena onderscheidt zich van zijn voorganger door het grote display met instelbare helderheid en door het voorpaneel met verlichte sensorknoppen, via welke alle functies van het apparaat direct toegankelijk zijn. De ontwikkelaars van de nieuwe Gryphon Zena hebben gekozen voor een dual-mono opbouw en een circuit zonder negatieve feedback en discrete DC-gekoppelde klasse A-technologie. Gryphon wijst ook op de nieuwe relaisgeschakelde volumeregelaar, die 43 stappen kent en bestaat uit precisieweerstanden. De signaalwegen zijn kort en de ingangsgevoeligheid kan worden ingesteld. De aanwezigheid van XLR-aansluitingen van Neutrik met vergulde contacten en Teflon-gecoate cinch-aansluitingen zijn andere belangrijke kenmerken van de Gryphon Zena.

Via een zogenaamde Green Bias-besturing is de nieuwe Gryphon Zena optimaal verbonden met een eindversterker van Gryphon Audio Design. In de kern komt het er dan op neer dat de voorversterker de ruststroom van de eindversterker bepaalt. Als het volume laag staat, kan de ruststroom in de eindversterker ook wel wat lager en dat scheelt stroomkosten en onnodige warmteontwikkeling.

De afvlakcapaciteit van de voeding is met twee keer 26.000 microFarad  indrukwekkend te noemen. Het frequentiebereik loopt van 0,1 Hz tot 1 MHz (op niveau -3 dB) en is daarmee ruimer dan het frequentiebereik van welke luidspreker dan ook.

The Gryphon Zena: uit te breiden met DA-converter of phono-module

Optioneel kan de Zena direct worden uitgerust met een DA-converter of met een phono-trap, maar dat kan eventueel ook na de aankoop. De gebruiker moet kiezen want de Zena heeft ruimte voor één module.

De phono-trap is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen en is verregaand instelbaar.

De optionele DA-converter heeft twee coaxiale aansluitingen, één optische aansluiting en één AES/EBU-aansluiting. Er is ook een usb-poort voor directe verbinding met een pc of Mac. De DA-converter is via de usb-ingang in staat om signalen in lineair PCM-formaat te verwerken tot maximaal 32-bit/384 kHz. Ook kan DSD tot maximaal DSD512 worden aangeleverd. Via de andere aansluitingen kan maximaal 24-bit/192 kHz-muzieksignaal worden verwerkt.

The Gryphon Zena: prijs en leveringsinformatie

De Gryphon Zena gaat voor een bedrag van 15.249 euro over de toonbank, zonder optionele modules.

MERK

EDITORS' CHOICE