NIEUWSDiptyque

Diptyque: een nieuw en uniek luidsprekermerk in de Benelux

De Nederlandse importeur Dimex heeft laten weten de distributie van de producten van de Franse luidsprekerbouwer Diptyque voor de Benelux te gaan verzorgen. Volgens Dimex hebben de luidsprekers van Diptyque alle positieve eigenschappen van elektrostatische luidsprekers, zonder de nadelen. Dimex denkt dat de bijzondere eigenschappen van het merk de muziekliefhebbers zullen overtuigen.

Diptyque Audio: paneelvormige luidsprekers uit Frankrijk

Met het huidige enorme luidsprekeraanbod op de markt moet je als importeur wel erg overtuigd zijn van de unieke kwaliteiten van een nieuw merk om daarmee nog de markt op durven te gaan. Toch denkt Dimex dat de bijzondere eigenschappen van hun nieuwe Franse merk Diptyque echte muziekliefhebbers volledig zullen overtuigen. Alle positieve eigenschappen van elektrostatische luidsprekers (volledig “open” geluidsbeeld, breed podium) zijn immers aanwezig, zonder de nadelen daarvan. Het toepassen van het door Diptyque gepatenteerde PPBM (Push Pull Bipolar Magnet) systeem zorgt voor betere laagweergave en perfect gecontroleerde transiëntweergaven.

Diptyque: luidsprekers sinds 2001

In aanvang (2001) waren deze vlakke luidsprekers het resultaat van een ontmoeting tussen twee gepassioneerde muziekliefhebbers, Gilles Douziech en Eric Poix, tijdens de uitwerking van een opdracht voor de geluidsshow bij een tentoonstelling over moderne kunst. De ontwerpers experimenteerden destijds al met allerlei vormen, materialen en productieprocessen om tijdens die tentoonstelling met een volledig nieuw luidsprekerontwerp emoties op te roepen en dat bleek zo goed en succesvol te zijn dat er een commercieel product kon ontstaan.

Al tijdens zijn jonge jaren werd Gilles Douziech geobsedeerd door de gedachte om eens de perfecte luidspreker te maken. Hij liep stage bij Marcel Rochet (Mulidine luidsprekers) toen hij 19 jaar was en specialiseerde zich daarna in ultrageluid bij Hewlett Packard, Siemens, Philips en General Electric Daarna werd hij docent maar ontwierp tegelijkertijd ook zijn allereerste bandluidspreker met als doel deze toe te passen als illustratieve motor bij geluidscreaties tijdens tentoonstellingen van moderne kunst.

Een ontmoeting met Eric Poix bleek met zijn unieke kennis en ervaring uiteindelijk essentieel te zijn bij de verdere ontwikkeling van Diptyque luidsprekers, hij was al meer dan 25 jaar als muziekliefhebber bezig zijn eigen geluidssysteem te perfectioneren zonder vreemde trucs te hoeven gebruiken. Zijn ervaring en vakmanschap stelden hem in staat hoogwaardige luidsprekers en bijpassende standaards te ontwikkelen die niet alleen erg goed waren maar ook nog eens een zeer aantrekkelijk uiterlijk hadden. Door hem werden Diptyque luidsprekers voorzien van een extreem stevige en geavanceerde mechanische constructie waardoor de spanning van het membraan onderdrukt en beheerst kon worden.

Diptyque betekent “tweeluik”

Een recent opgetekende conclusie uit een testverslag: “Het resultaat is een optimaal en meesterlijk resultaat voor diegenen die van een echt vrijstaand en los geluid houden. De naam (Diptyque) zegt het eigenlijk al: tweeluik; een systeem dat opgebouwd is uit twee panelen die elk hun eigen functionaliteit hebben. Wat opvalt bij de eerste kennismaking is dan ook het volledig ontbreken van richtingsgevoeligheid en een geluidsbeeld dat volledige openheid biedt.

Diptyque: techniek en opbouw

De ultravlakke panelen van Diptyque’s luidsprekers zijn zwartgekleurd. Het hoge tonen gedeelte is opgebouwd uit solide Fins multiplex dat standaard in vier kleuren geleverd kan worden. Tegen een meerprijs zijn nog eens 80 RAL-kleuren beschikbaar. Ook is het doek niet alleen verkrijgbaar in andere kleuren maar ook met een (fotografische) afbeelding naar eigen smaak.

De technologie van de panelen is gebaseerd op isodynamische bandtechnologie en lijkt op de conventionele “gewone” luidspreker. Het verschil is dat de spreekspoel en de (neodymium) magneten volledig vlak zijn. Deze spreekspoel “linten” worden verlijmd op een mylarfilm die weer vergelijkbaar is met de conus van een gewone luidspreker. Voor weergave van hoge tonen wordt hetzelfde materiaal gebruikt waardoor met een mylarmembraan van 12 ?m een bandbreedte weergegeven wordt van hoog tot extreem hoog.

Diptyque: innovatieve technologie ten dienste van muziek

De Diptyque DP 77 is het resultaat van meer dan drie jaar onderzoek en experimenteren. Op basis van de ervaring met de DP155 werden meer dan vijftien soorten materialen, vormen en structuren toegepast. Het doel: een synthese van uitstekende muzikaal, esthetische verfijnde, tijdloze en betaalbare luidsprekers voor veeleisende muziekliefhebbers. Alle luidsprekers worden samengesteld in de fabriek in Montauban. Elk Diptyque luidspreker is een uitzonderlijk handgemaakt object en is het resultaat van de hoogste esthetische en akoestische eisen.

Diptyque: prijzen en leveringsinformatie

Het huidige marktassortiment omvat drie modellen, de DP 77, de DP 140 en de DP 160, in prijs oplopend van 2.995 euro tot 9.995 euro per paar.

Meer informatie:

  • Dimex Reference Audio Equipment
  • E-mail: dimexaudio@dimex.nl
  • Website: www.dimex.nl
MERK

EDITORS' CHOICE