NIEUWS

Absolute Dimension Indigenum: woofer met magnetostatische rondstraler

Sinan Kökbugur | 06 december 2018 | Fotografie Fabrikant

Het Finse bedrijf Absolute Dimension heeft zijn eerste product onlangs grepresenteerd. Het gaat om een luidspreker genaamd Indigenum. De onderkant is een stenen behuizing uit één stuk met aan de voorkant een woofer en aan de achterkant een passieve radiator met dezelfde diameter als de woofer aan de voorkant. Op deze stenen behuizing is een magnetostatische driver geplaatst die de middentonen en hoge tonen voor zijn rekening neemt. En hoe klinkt dit? Dat weten we nog niet. Het ziet er in elk geval apart uit. 

Absolute Dimension Indigenum: eerste product van een nieuwe fabrikant

De nieuwe Indigenum van het in Finland gevestigde Absolute Dimension heeft een hele eigenaardige vorm. De basis is een kast gemaakt van steencomposiet dat uit één stuk bestaat. Aan de voorkant bevindt zich een woofer met een diameter van elf inch. Aan de achterkant is een passieve radiator geplaatst met dezelfde diameter als de woofer.

Bovenop de stenen wooferkast staat een zeer smalle en lange magnetostatische driver die de frequenties vanaf 400 Hz en daarboven voor zijn rekening neemt. Het membraan van deze driver weegt slechts 1,63 gram en heeft eem dikte van 12 micron. Het membraan zelf is gebogen, wat zorgt voor een horizontale geluidsdispersie van 60 graden. De magnetostatische driver is vijf centimeter breed en tachtig centimeter hoog. De gevoeligheid van de Indigenum is 88 dB. Het stenen onderkant kan in elke kleur worden geverfd.

De Indigenum wordt door zijn ontwerper een hypostatische high end luidspreker genoemd.

Hoe zou dit systeem klinken? Dat weten we nog niet. De website van Absolute Dimension geeft slechts spaarzaam informatie over de nieuwe luidspreker. De vormgeving is in elk geval apart. Is de vormgeving fraai? Dat mag iedereen voor zichzelf beantwoorden. Het heeft ook wel iets van een kachel met een pijp, maar wellicht moeten we gewoon even wennen aan het onconventionele uiterlijk van de Indigenum.

We weten nog niet of en wanneer de Indigenum naar Nederland zal komen en voor welke prijs. Ter indicatie, op internet zagen wij een prijs van bijna 28.000 euro voor een paartje Indigenum’s.

 

 

 

 

 


EDITORS' CHOICE