NIEUWS

Deeptime Ionic Sound System: organische luidsprekers uit de 3D-printer

Sinan Kökbugur | 05 december 2018 | Fotografie Fabrikant

Het in Tsjechië gevestigde Deeptime Limited heeft een zeer bijzonder actief luidsprekersysteem gelanceerd genaamd Ionic Sound System. Het Ionic Sound System bestaat uit twee satelliet-luidsprekers genaamd Spirula en een subwoofer genaamd Thunderstone. Deze laatste heeft de versterkers voor het hele systeem aan boord. De organische vormgeving is opvallend. De kasten zijn gemaakt van zand en komen uit een 3D-printer. Wie belangstelling heeft, moet snel zijn, want er worden slechts 1.618 exemplaren gebouwd, nee, afgedrukt.

Deeptime Ionic Sound System: aparte vormgeving, kastmateriaal en productiemethode

Deeptime Limited is een nieuwe luidsprekerfabrikant die is gevestigd in Tsjechië. Voor een nieuwe fabrikant is luidsprekers bouwen stap 1. Luidsprekers verkopen is stap 2, maar hoe trek je de aandacht in een overvolle markt? Hoe zorg je ervoor dat jouw goede product opvalt tussen al die andere goede producten? Simpel, doe iets wat een andere fabrikant nog niet heeft gedaan.

Deeptime Spirula: passieve satelliet-luidspreker

Deeptime’s Ionic Sound System is bijzonder in meerdere opzichten. Allereerst valt op de organische vormgeving van de Spirula’s. Deze passieve satelliet-luidsprekers hebben een slakkenhuisvorm. Deze geometrie is puur natuur en komt op vele plaatsen in de natuur voor, onder andere in de vorm van onze gehoorgang. Muzieksignaal wordt omgezet in geluid door een enkele fullrange driver met een diameter van drie inch en een conus van bamboevezel. De kast komt uit een 3D-printer. Het basismateriaal is zand. Door de organische kastvorm maken resonanties geen kans.

Het frequentiebereik loopt van 75 Hz tot 20 kHz. De impedantie is acht Ohm en de gevoeligheid 87 dB. De Spirula’s wegen 2,4 kilogram per stuk. De afmetingen zijn bescheiden: 208 x 117 x 222 millimeter.

Voor een bedrag van 899 euro wisselen ze van eigenaar. Na bestelling zal de koper circa acht weken moeten wachten op zijn bestelling.Volgens de website van Deeptime zullen 1.618 setjes worden gemaakt.

Deeptime Thunderstone: actieve subwoofer die ook satelliet-luidsprekers kan aansturen

Ook de Thuderstone komt uit een 3D-printer en is gemaakt van zand. De 5,75 inch driver pakt op bij 40 Hz en gaat tot 200 Hz. Een klasse D-versterker van 110 Watt brengt de conus in beweging. Voorts zijn nog twee klasse D-versterkers aan boord voor aansturing van de Spirula’s.

Muzieksignaal komt logischerwijs binnen op de Thunderstone want die heeft ook de versterkers aan boord. De gebruiker heeft de beschikking over een analoge 3,5-mm jackingang en een optische ingang. Ook kan muzieksignaal via bluetooth worden aangeleverd waarbij aptX en AAC worden ondersteund.

Ook de Thunderstone heeft relatief bescheiden afmetingen: 372 x 372 x 239 millimeter. Het gewicht is 6,5 kilogram.

In tegenstelling tot de Spirula’s is de Thunderstone niet los te koop. De hele set − dat is dus twee Spirula’s en een Thunderstone met alle nodige kabeltjes − wordt verkocht als Ionic Sound System voor een prijs van 3.141,59 euro. Deze prijs heeft overigens ook een natuurlijke oorsprong. Het is immers het getal π vermenigvuldigd met een factor 1.000.


EDITORS' CHOICE