NIEUWSRega

Rega Aria: instelbare phono-versterker voor mm- en mc-elementen

Het Britse audiobedrijf Rega heeft de Aria uitgebracht, een instelbare phono-versterker die geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen. Feitelijk zijn de circuits voor beide typen elementen van elkaar gescheiden. De Aria werkt volledig analoog en heeft ook geen digitale besturingslogica aan boord. Vanaf december 2018 ligt de Aria in de winkel. 

Rega Aria: instelbare phono-versterker

De nieuwe “halfhoge” behuizing van de Aria van het Britse Rega biedt plaats aan twee volledig onafhankelijke phono-versterkers, één voor mm-elementen en één voor mc-elementen, beide ontworpen voor gebruiksgemak en het maximaliseren van het potentieel van elke platencollectie. Dit wil overigens niet zeggen dat de circuits tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

De Aria werkt volledig analoog zonder enige digitale besturingslogica. Interferentie van buiten zou effectief moeten worden tegengehouden door de aluminium behuizing. De ontwikkelaars van Rega hebben veel zorg besteed aan het voorkomen van enige invloed op de signaalkwaliteit door onnodige circuittrucs in het transmissiepad weg te laten of te minimaliseren.

De Aria is niet helemaal Spartaans en minimalistisch maar bevat daarentegen veel innovatieve ideeën. Bijvoorbeeld een automatische besturing om het mc-circuit onafhankelijk van temperatuurinvloeden in het optimale werkbereik te houden. Het mm-circuit en het mc-circuit hebben ieder hun eigen ingangsaansluitingen en geoptimaliseerde ingangscircuits voor een compromisloze verwerking van mm-signaal of mc-signaal. Het schakelen gebeurt met relais op een punt waar het signaal al is versterkt, om een mogelijke verstoring uit te sluiten.

Rega Aria: mc-ingang

Voor het mc-circuit zijn ruisarme FET’s gebruikt die in een complementaire Darlington-opstelling parallel zijn verbonden. Het gebruik van FET’s met een hoge impedantie voorkomt dat een offsetstroom aan de ingang het signaal van het aangesloten element beïnvloedt. De aanpassing aan het aangesloten element wordt gedaan door microschakelaars op de achterkant van het apparaat. De gevoeligheid kan indien nodig met 6 dB worden verhoogd. De impedantie kan worden ingesteld tussen 70 Ohm en 400 Ohm, de capaciteit tussen 1.000 pF en 4.200 pF.

Rega Aria: mm-ingang

Low-noise bipolaire transistors worden gebruikt in een complementaire Darlington-opstelling. Deze schakeling is volledig discreet en bestaat uit slechts enkele transistors. De kanalen hebben ieder een eigen voedingscircuit die bovendien zijn ontkoppeld voor de individuele niveaus. Nichicon FG elektrolytische condensatoren vervullen de functie van afvlakelco. In het signaalpad zijn vooral polypropyleencondensatoren gebruikt.

Rega Aria: prijs en leveringsinformatie

De Rega Aria is naar verwachting vanaf december 2018 te koop. Voor een bedrag van net geen 1.200 euro gaat hij over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE