NIEUWSGuru

Guru Q10: fullrange mini-monitorluidspreker voor audiofielen

Sinan Kökbugur | 21 november 2018 | Fotografie Fabrikant | Guru

De Zweedse luidsprekerfabrikant Guru Audio heeft een nieuwe tweeweg monitorluidspreker uitgebracht genaamd Q10. De Q10 is klein van stuk maar is desondanks een fullrange systeem dat oppakt bij 30 Hz. De Q10 is oorspronkelijk ontworpen voor professioneel gebruik maar de “gewone” muziekliefhebber werd vrij snel ook als doelgroep gezien. Immers, niet alleen opnametechnici willen graag een transparant en neutraal geluid. 

Guru Q10: klein maar wel fullrange

De nieuwe Q10 van het Zweedse Guru Audio is ontworpen voor gebruik in kleine tot middelgrote kamers. De Q10 is een perfecte partner voor nearfield-monitoring in professionele studio’s en thuisstudio’s. De afmetingen zijn slechts 300 x 252 x 232 millimeter. Ondanks het kleine formaat hebben we het hier over een fullrange systeem met een frequentiebereik van 30 Hz tot 30 kHz.

Guru heeft de Q10’s ontworpen om ook goed te presteren in slechte omstandigheden. Plaatsing is niet kritisch. Dicht tegen de muur aanzetten is geen probleem en wordt zelfs aanbevolen. Wandmontage is ook mogelijk, of plaatsing op optioneel te leveren eikenhouten stands.

De nieuwe Guru Q10 is ontworpen als een zogenaamde Helmholzresonator, waarbij de drivers worden ontwikkeld door de ontwikkelaars van Guru Audio. De woofer/middentoner heeft een diameter van 102 millimeter met een mineraalvezelmembraan. De dome-tweeter heeft een diameter van 20,5 millimeter. Het cross-overfilter is gebouwd van met de hand geselecteerde componenten. Een basreflexsysteem aan de voorkant zorgt voor meer controle in het laagste frequentiebereik. Alles is zo ontworpen dat de laagste vervorming en laagste fasevervorming worden bereikt, zodat een exact en transparant geluid wordt gegarandeerd.

Guru Audio benadrukt dat de Guru Q10 geen duidelijk gedefinieerde sweet spot heeft, zodat je niet precies in het midden tussen de luidsprekers hoeft te zitten om het best mogelijke geluid te garanderen. Verschillende luisteraars naast elkaar zouden dus van perfect geluid moeten kunnen genieten.

De fabrikant gaat zelfs zo ver om te spreken van een luidspreker systeem dat niet alleen discreet en bijna onzichtbaar in de woonkamer staat, maar ook zelf akoestisch gezien vrijwel kan verdwijnen. Vrij vertaald geven de Q10’s volgens Guru Audio een neutraal en transparant geluid zonder waarneembare kleuring. De aanbevolen luisterafstand voor de nieuwe Guru Q10 ligt tussen één en vier meter.

Guru Q10: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een matwitte of matgrijze behuizing. Voor een bedrag van 2.100 euro per paar wisselen de Q10’s van eigenaar. Voor 595 euro per paar kunnen een set eikenhouten stands worden meegeleverd.EDITORS' CHOICE