NIEUWS

Gravelli Virtuoso: betonnen tweeweg luidsprekers uit Tsjechië

Sinan Kökbugur | 21 november 2018 | Fotografie Fabrikant

Gravelli is de merknaam van Gravelli s.r.o. een nieuwe luidsprekersbouwer die is gevestigd in Tsjechië. Het bedrijf heeft zijn eerste luidspreker uitgebracht genaamd Gravelli Virtuoso. Hoe dacht Gravelli op te vallen in de overvolle luidsprekermarkt? De Gravelli Virtuoso is gemaakt van beton, is actief en heeft DSP aan boord. Dat zijn opvallende ingrediënten voor een debutant. Verkoop gaat vooralsnog via de website van Gravelli, maar belangstellende dealers worden uitgenodigd zich te melden. 

Gravelli Virtuoso: luidspreker en design statement

Het in Tsjechië gevestigde Graveli s.r.o. maakt al enige jaren allerlei lifestyle producten zoals gootstenen, tafels, ligstoelen en lampen. Dat doen wel meer bedrijven maar Gravelli onderscheidt zich van de rest door het gebruik van beton. Dit is niet het beton dat in de bouw wordt gebruikt maar beton met de naam Polymer Concrete. Het bedrijf begeeft zich nu voor het eerst op de luidsprekermarkt met de lancering van de Gravelli Virtuoso, een tweeweg monitorluidspreker die is gemaakt van beton.

De Virtuoso probeert meer te zijn dan alleen een luidspreker. Gravelli promoot de Virtuoso als een lifestyle product en als een totaaloplossing voor de hoogwaardige weergave van muziek. De Virtuoso is een actief tweeweg systeem dat is voorzien van klasse D-versterkers. Iedere driver heeft zijn eigen versterker van 100 Watt. Muzieksignaal kan analoog via cinch of digitaal via usb of s/pdif worden aangeboden.

De afmetingen van de Virtuoso zijn 150 x 380 x 280 millimeter. Het gewicht is 16 kilogram per stuk. Gravelli kan optioneel bijpassende stands leveren.

De kast is dus gemaakt van beton. Het gaat om een speciaal betonmengsel genaamd Polymer Concrete. Beton heeft een veel hoger soortelijk gewicht en is mede om die reden veel minder trillinggevoelig dan hout of mdf. Volgens Gravelli is beton ideaal materiaal om luidsprekerkasten van de maken. De klant kan overigens kiezen uit een groot scala aan kleuren en afwerkingen.

De Virtuoso heeft drivers aan boord die via DSP worden aangestuurd. Er is ook een  passieve driver in de behuizing gemonteerd. De hoge en middentonen komen voor rekening van een direct op de baffle gemonteerde 4,5-inch fullrange driver die gebruik maakt van BMR-technologie. Het ideaal van een puntgeluidbron is heel dichtbij, aldus de belofte van de onderneming. Aan de zijkant bevindt zich een actieve en passieve woofer die dus tegenover elkaar zijn gemonteerd. De actieve woofer is een 5-inch ultra lange slag exemplaar en aan de andere zijkant bevindt zich een 7-inch passief exemplaar.

Een filter is niet aanwezig want ieder driver heeft zijn eigen versterker van 100 Watt en DSP zorgt voor de juiste verdeling van het frequentiebereik. De signaalverwerking van de Gravelli Virtuoso vindt plaats met 24 bits en 192 kHz. De crossover ligt op 300 Hz. Het frequentiebereik loopt van 40 Hz tot 22 kHz.

Gravelli Virtuoso: prijs en leveringsinformatie

Verkoop vindt via de website van Gravelli, maar belangstellende dealers worden uitgenodigd om zich te melden. De verkoopprijs is net geen 12.000 euro. Voor 565 euro extra wordt een setje stands meegeleverd.
EDITORS' CHOICE