NIEUWS

Home Emotion: Groeimarkt domotica in huurwoningen

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Het komt steeds vaker voor: verhuurders die hun woningbezit uitrusten met geavanceerde domotica-toepassingen. Zodoende kunnen ze hogere huurprijzen vragen van een selectieve doelgroep en creëren ze meerwaarde voor toekomstige verkoop. Van een monumentaal pand in de Amsterdamse Vondelbuurt, rustte de eigenaar het penthouse uit met een KNX-woningautomatiseringssysteem. Het resultaat is verbluffend. Een prachtige designwoning met de modernste technieken. Fotografie: Elektropartners.

Alle drie de appartementen in het statige gebouw zijn onlangs flink onder handen genomen. Ze zijn volledig gestript en verbouwd en kregen een compleet nieuwe elektrotechnische installatie. Alleen de bovenste kreeg het luxe extraatje van een KNX-systeem mee en werd daarmee het paradepaardje van de verhuurder. Je hebt een penthouse, of je hebt het niet. En deze heeft werkelijk alles waar een huurder van kan dromen: wonen in een karaktervol Rijksmonument, met glas-in-lood, erkers, beschilderde vakwerktegels aan de gevel en uitzicht op het Vondelpark. Terwijl binnen juist alles nieuw en modern is: een strak design interieur, moderne apparatuur en een systeem dat je automatisch op alle wenken bedient.

Vlak in de wand weggewerkt

Domoticapartners uit Heerhugowaard tekende voor de elektrotechnische installaties. System Integrator Dennis de Cock ontwierp en programmeerde het automatiseringssysteem. “KNX regelt de sturing van de verlichting, de verwarming, de airco units en de wtw ventilatie-units in het penthouse. Voor het bedienen van de led-verlichting zijn Sentido-schakelaars van Basalte toegepast, die overal vlak in de wand zijn ingestuct. Hiermee is per ruimte een scene te kiezen en handmatig te schakelen of dimmen. Bij de voordeur en in de slaapkamer kunnen de bewoners er ook alle verlichting tegelijk mee uitzetten. Dat gebeurt ook, automatisch, als ze het alarm inschakelen. Door een koppeling met het inbraakalarmsysteem van Satel, schakelt KNX automatisch alle verlichting aan bij ongewenst bezoek.”

Ook verwarming, airco en ventilatie automatisch

De temperatuursensor in dezelfde design-schakelaars stuurt de gemeten omgevingstemperatuur naar het KNX-systeem. Dat geeft op zijn beurt weer opdracht om de verwarming te schakelen, per ruimte apart. Daarvoor is een Theben OpenTherm-Box gekoppeld aan de cv-ketel. Die dient als interface tussen het verwarmingssysteem en KNX en levert de noodzakelijke gegevens voor de besturing van de gasketel. Per ruimte stuurt het systeem de vloerverwarmingverdelers aan, zodat de verwarming per vertrek heel nauwkeurig is na te regelen. Voor het regelen van de temperatuur, is per ruimte een Deseo roomcontroller van Basalte toegepast. Deze bevat een intelligente thermostaat voor KNX-gestuurde verwarmingssystemen. Maar de bewoners kunnen er ook de airco, de ventilatie en de audio mee regelen.

Dennis: “Ook de regeling van de airco zit achter de roomcontroller. Het betekent dat die in de zomer automatisch de airco inschakelt als het te warm wordt en tussen de verschillende standen van de airco schakelt naarmate het warmer of kouder wordt. De ventilatie - ook weer automatisch - ververst continu de lucht in de woning zodat er altijd een gezond binnenklimaat is. Als er veel mensen in de woning zijn, zal de ventilatie naar een hogere stand springen, gestuurd door een CO2-meter.”

Optimale home cinema beleving

Ook de audio-installatie laat niets te wensen over. De woonvertrekken zijn voorzien van Bowers & Wilkins speakers uit de 800-serie en een Rotel 5.1-kanaalsversterker. Op de receiver zijn vijf speakers en één subwoofer aangesloten voor een optimale home cinema beleving. Er zijn ook speakers ingebouwd in de plafonds. Kijken de bewoners tv of een film, dan hoor je het geluid van werkelijk overal. Via Spotify of Tidal biedt het multiroom audiosysteem de mogelijkheid om in de keuken met een achtergrondmuziekje te koken en in de eetkamer bij je favoriete klanken te dineren.

Huurmarkt groeit

Dennis merkt dat domotica ook steeds vaker in huurwoningen terecht komt. “Investeren in domotica levert juist in huurwoningen veel op. Je krijgt het er als exploitant dubbel en dwars uit. Tegenover de investering in de extra voorzieningen, kan de eigenaar van een slimme woning de huur op een hoger niveau wegzetten dan bij een ‘domme’ woning. En mocht de eigenaar besluiten het pand te verkopen, dan levert het geavanceerde automatiseringssysteem hem een substantiële waardevermeerdering op.

Design en comfort zijn in het high-end huursegment belangrijke criteria en het aanbod daarin is niet breed. We zien de domotica-markt bij luxe huurwoningen dan ook behoorlijk groeien.” Ook de opdrachtgever van het KNX-systeem in dit penthouse zag dat in. “Hij wilde hiermee een nieuwe standaard neerzetten in het high-end verhuursegment, de huurwoning naar het moderne tijdperk trekken. De huurders zijn hier voorzien zijn van alle moderne gemakken. En dat geeft deze woning absoluut een voorkeurspositie in de markt,” zegt Dennis.

Hufterproof’ is cruciaal

Uiteraard is er bij de keuzes en toepassingen wel rekening mee gehouden dat het hier om een woning met wisselende gebruikers gaat. Zo liet Domoticapartners een duidelijke gebruiksaanwijzing achter in de woning en liet het bedrijf de tastsensoren van Basalte op maat graveren met symbolen. De symbolen laten snel en duidelijk zien welke functies bij welke vlakken horen. Waarmee men de verlichting kan dimmen en waarmee de ventilatie kan opvoeren. “In deze woning zullen in de loop der tijd verschillende huurders de revue passeren, van verschillende leeftijden en pluimage. Niet iedereen zal even goed met de systemen om weten te gaan. Dus was het heel belangrijk voor de verhuurder dat het een laagdrempelige bediening moest worden.”

Voor de visualisatie van het domotica-systeem is om dezelfde reden gekozen voor Savant. In de keuken is een iPad aan de muur bevestigd als centraal bedienpaneel met de Savant-visualisatie. Daar is ook de video-intercom op aangesloten. Door de Savant-app te downloaden, kunnen de huurders dezelfde sturingen ook verrichten via hun eigen smartphone of tablet. Dennis: “Het voordeel van Savant is dat mensen op een simpele manier met één afstandsbediening alles in huis kunnen bedienen. Dus ook de tv en de radio, de speakers en de videobox.”

Veilig van ene naar andere huurder

Met hun eigen smartphone kunnen de huurders de systemen dus ook van buitenshuis bedienen. Maar het zou niet wenselijk zijn dat een huurder die vertrekt, op zijn smartphone de systemen van de volgende bewoners nog kan beïnvloeden. “Als huurders vertrekken, kan de verhuurder hen wissen uit het systeem zodat ze niet nog op afstand de verwarming van de nieuwe huurders kunnen verlagen. En hij kan dus ook weer nieuwe gebruikers toevoegen. Gewoon van kantoor, dat is een fluitje van een cent. Verder hebben we er uiteraard voor gezorgd dat systeeminstellingen niet zijn te wijzigen of te wissen door huurders. Dat het veilig is.” 

WiFi acces points garanderen dekking in hele huis

Daar waar het bedienen van je installaties afhankelijk is van smartphones en tablets, is een goede WiFi-dekking cruciaal. Om dat in alle hoeken van de woning te kunnen garanderen, plaatste Domoticapartners in deze woning een aantal WiFi access points van Samsung. Met deze toegangspunten legde het bedrijf in feite een extra draadloos netwerk aan in het penthouse. Daarmee is WiFi-dekking altijd gegarandeerd. Ze ondersteunen ook roaming. Dus als je tijdens videobellen door het huis heen loopt, verlies je de verbinding nooit. Je maakt steeds automatisch verbinding met het volgende access point.


EDITORS' CHOICE