NIEUWS

Dolby Dimension: de eerste draadloze hoofdtelefoon van Dolby


Sinan Kökbugur | 15 november 2018 | Fotografie Fabrikant

Het Amerikaanse audiobedrijf Dolby Laboratories heeft zijn eerste draadloze hoofdtelefoon uitgebracht genaamd Dolby Dimension. De nieuwe Dolby Dimension krijgt muzieksignaal via bluetooth en zou bij uitstek geschikt zijn om de geluidsweergave van films te verzorgen. Vanaf volgende maand gaat de hoofdtelefoon in de VS in de verkoop. Waarschijnlijk wordt vrij snel daarna de oversteek naar Europa gemaakt.

Dolby Dimension: draadloze hoofdtelefoon voor films kijken

Heeft de wereld nog een draadloze hoofdtelefoon nodig? Dat maakt de markt wel uit. Feit is dat er een nieuw merk op de overvolle markt van hoofdtelefoons is verschenen en dat is het overbekende Amerikaanse Dolby. Dolby bestaat al tientallen jaren, maar heeft nu de Dolby Dimension uitgebracht, een draadloze hoofdtelefoon die muzieksignaal krijgt via bluetooth 4.2, met ondersteuning van aac, aptX, aptX low latency en sbc.

Om enige kans te maken op een plekje in de volle markt van (draadloze) hoofdtelefoons moet je als merk wel iets onderscheidends uitbrengen. Dolby heeft daartoe een eigen nieuwe technologie ontwikkeld met de naam Dolby LifeMix. Volgens Dolby, kunnen gebruikers zelf bepalen hoeveel ze horen van hun omgeving en de mate van transparantie en actieve ruisonderdrukking zelf bepalen. Dolby wil dat de gebruiker de hoofdtelefoon gebruikt om te regelen wat hij hoort, in plaats van te friemelen met bronvolumes en modi.

De Dolby Dimension  is bestuurbaar via de knoppen op de oorschelpen of met de gratis Dolby Dimension-app voor iOS en Android. Dit laatste maakt ook gepaard apparaatbeheer en aanpassing van het hoofdvolgsysteem mogelijk. Hoofdvolgsysteem? Ja, het geluid lijkt steeds uit de richting van de tv te komen, ook als de gebruiker zijn hoofd draait.

De hoofdtelefoon kan op meerdere apparaten worden aangesloten. Gebruikers kunnen op een van de drie bronknoppen op de rechter oorschelp tikken om onmiddellijk naar een ander bronapparaat te schakelen, of het nu gaat om een bluetooth-compatibele tv, computer, tablet of telefoon.

De drivers hebben een diameter van 40 millimeter en een frequentiebereik dat loopt van 20 Hz tot 20 kHz.

Goh, hoe zou dat nou klinken? Dat weten we natuurlijk nog niet. Echter, een hoofdtelefoon is per definitie een tweekanaals ding, terwijl films vaak vijf of meer geluidssporen hebben. Dolby Atmos via een hoofdtelefoon? We kunnen ons er niet zoveel bij voorstellen. Technische trucs zoals de nieuwe LifeMix-technologie zouden hier dus uitkomst moeten bieden, maar hoe dit in de praktijk klinkt zal later moeten blijken.

Dolby Dimension: prijs en leveringsinformatie

Vanaf 1 december 2018 is de nieuwe hoofdtelefoon te koop in de VS voor een prijs van net geen 600 dollar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend gemaakt.

EDITORS' CHOICE