NIEUWSDevialet

Devialet voegt AXD toe aan Expert Pro-versterkers

Rob Nijman | 14 november 2018 | Fotografie Fabrikant | Devialet

Devialet heeft een nieuwe mogelijkheid toegevoegd voor de Devialet Expert Pro-versterkers: AXD. Die afkorting staat voor Active X-over Design (ofwel Active Crossover Design), een techniek die het mogelijk maakt om meerdere Experts te gebruiken de individuele drivers van een luidspreker aan te sturen.

Devialet en innovatie

Dat klinkt behoorlijk complex, dus laten we even een stapje terug doen. Devialet was het eerste merk dat erin slaagde om een technologie te ontwikkelen om met een versterker de prestaties van de weergave aan te passen vanuit de kenmerken van de luidspreker die werd aangestuurd, zonder extra hardware. Deze technologie heet SAM of Speaker Active Matching en is gebaseerd op een wiskundig model met metingen uitgevoerd op elke luidspreker, zodat Expert Pro het geluidssignaal af kan stemmen op exacte vereisten.

SAM maakte het mogelijk om een ​​perfecte tijdelijke uitlijning te bereiken tussen het opgenomen signaal en de akoestische druk van de luidsprekers. Tegenwoordig zijn meer dan 800 luidsprekermodellen klaar voor SAM, maar Devialet is inmiddels weer een stapje verder gegaan. Het resultaat is AXD.

Wat is AXD?

AXD (Active X-over Design) combineert de mogelijkheden van Devialet Expert Pro DSP met de crossover-netwerken van een aantal zorgvuldig geselecteerde high-end luidsprekers, om een perfect geoptimaliseerde opstelling te creëren. Devialet werkte samen met onder meer YG Acoustics, Estelon en Vivid Audio om het kortste analoge signaalpad tussen een audiobron en luidspreker drivers mogelijk te maken, met minimale analoge secties. 

De crossover in de speaker wordt vervangen door software die de verschillende versterkers coördineert. AXD wordt volledig in het digitale domein uitgevoerd, waarbij het profiel van de diverse luidsprekers benut wordt om het signaalpad te verkorten, vervorming en ruis en verminderen en transparantie en precisie te stimuleren.

In onderstaande afbeeldingen zie je de verschillende varianten uitgebeeld:

Een reguliere high-end set-up

Een Expert Pro set-up

En tot slot de situatie wanneer die Expert Pro's gebruikmaken van AXD

De AXD-technologie is voor bestaande Expert Pro-eigenaren beschikbaar via een firmware upgrade van Devialet. Die is kosteloos, maar aan de slag gaan met AXD is dat in principe niet: je hebt immers meerdere Expert Pro's nodig om het plaatje compleet te maken, en dat zal in de meeste audiosets toch bepaald niet standaard zijn.

Wil je (veel) meer weten over deze techniek? Lees dan deze uitgebreide duiding van Devialet.


EDITORS' CHOICE