Unison Research lanceert versterker Unico Due en cd-speler CD Uno

De Italiaanse audiofabrikant Unison Research heeft een tweetal nieuwe producten gelanceerd. De Unico Due is een geïntegreerde versterker die dient ter vervanging van de Unico Secondo, maar de nieuwe Unico Due heeft ook de nodige nieuwe functies en verbeteringen aan boord. De CD Uno is een cd-speler die onder vlaggenschip CD Due is gepositioneerd. De koper kan kiezen uit een zwart of zilverkleurig frontje. 

Unison Research Unico Due: geïntegreerde versterker met buizen in de voortrap

Het Italiaanse Unison Research is in 1987 opgericht door Giovanni Maria Sacchetti. Het bedrijf bouwt luidsprekers, versterkers en bronnen en maakt gebruik van zowel buizen als halfgeleidertechniek. Het elektronische circuit van de Unico Due is vanuit de basis volledig opnieuw ontworpen. Niet alleen het circuit maar ook de voeding, de voorversterkertrap, de eindversterkertrap en een verscheidenheid aan instellingen en ingangen zijn herzien en verbeterd.

De printplaat is voorzien van koperbanen met een dikte van 105 μm. De basis van de voeding is een  speciaal ontworpen ingekapselde transformator met een verhoogde efficiëntie. Het hart van de voorversterkertrap is gebaseerd op twee ECC83-dubbele triodes (één per kanaal). Naar eigen zeggen heeft Unison Research na zeer uitgebreide luistertesten voor deze buizen gekozen.

De eindversterkertrap is gebaseerd op MOSFET’s en kan 100 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren. Unison Research combineert dus de klank van buizen met de kracht en efficiëntie van halfgeleiders.

De Unico Due is meer dan alleen een versterker. Het is tevens een DA-converter en ook is voorzien in een draaitafelingang. Het hart van de DA-converter is een conversiechip van het type ESS Sabre DAC ES9018K2M met jitter-eliminatiecircuit. De Unico Due accepteert muzieksignaal tot 32-bit/384kHz PCM en DSD256. De draaitafelingang  is van fabriekswege geschikt voor mm-elementen maar kan door een monteur worden aangepast voor gebruik van mc-elementen. De gebruiker kan dit dus kennelijk niet zelf doen. Daarnaast heeft de Unico Due instellingen voor AV-passthrough, een subwoofer-uitgang, een digitale uitgang en een analoge uitgang voor aansluiting van een opnameapparaat.

De koper kan kiezen tussen een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De prijs voor Nederland is nog niet bekend. Ter indicatie, op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 2.500 Britse ponden.

Unison Research CD Uno: cd-speler met buizen en bluetooth

Na de introductie van de vlaggenschip cd-speler CD Due in 2016, ging Unison Research aan de slag om een meer betaalbare schijfjesdraaier te maken, die ook DA-converter en een bluetooth-module moest bezitten, net zoals het vlaggenschip, maar dit alles tegen een lagere prijs. Volgens Unison Research is de CD Uno het resultaat van deze ambitie.

Het CD-mechanisme wordt afgeschermd door een dikke metalen kap om interferentie te voorkomen. De CD Uno is verder uitgerust met een usb-ingang, een optische-ingang en een coaxiale digitale uitgang. Het hart van de DA-converter is een conversiechip van het type ESS Sabre ES9018K2M. Voorts is gebruik gemaakt van een hoogwaardig IV-omvormerplatform met een chip van Texas Instruments type NE5532AD.

De usb-ingang van de CD Uno maakt gebruik van een DA-converter van de nieuwste generatie voor het verwerken van signalen tot 384 kHz PCM en 11,2896 MHz DSD. De optische ingang kan 24-bits / 96 kHz PCM-signalen verwerken. De signaal/ruis-verhouding is 125 dB. Met de bluetooth-functionaliteit van de CD Uno kan draadloos worden gestreamd vanaf een smartphone of tablet.

De analoge gedeelte van de CD Uno gebruikt één 12AU7 // ECC82 dubbele triode, die werkt in pure klasse A, gevolgd door een solid-state discrete buffer die nog steeds in klasse A werkt voor een uitvoer met lage impedantie. Digitale en analoge elektronica zijn strikt van elkaar gescheiden De Unico CD Uno is voorzien van een wit 128 × 64 OLED-scherm en kan worden bediend met de meegeleverde afstandsbediening die werkt volgens het RC2-systeem.

Ook de CD Uno kan geleverd worden in zilveren of zwarte uitvoering. De prijs voor Nederland is nog niet bekend, maar ter indicatie zagen wij ook voor de CD Uno een prijs van 2.250 Britse ponden op een Engelstalige website.


EDITORS' CHOICE