NIEUWSFocal

Focal Utopia M: topluidsprekers voor in de auto


Sinan Kökbugur | 02 november 2018 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Franse luidsprekerbouwer Focal heeft de Utopia M-productlijn gelanceerd. De leden van de Utopia M-productlijn zijn luidsprekers die bedoeld zijn voor plaatsing in auto’s en andere voertuigen. Focal mikt op de bovenkant van de markt en dat is ook te zien aan de naam van de nieuwe productlijn. We hebben geen prijsinformatie, maar de nieuwe Utopia’s zijn waarschijnlijk niet goedkoop.

Focal Utopia M: high end voor in de auto, of camper of caravan

Hoewel het Franse Focal sinds enige jaren ook hoofdtelefoons bouwt, is het bedrijf vooral bekend om zijn luidsprekers voor in de woonkamer. Het bedrijf maakt echter ook autoluidsprekers. In 2005 werd de Utopia Be geïntroduceerd en de nieuwe Utopia M-lijn bouwt voort op deze ingeslagen weg. Focal heeft de naam Utopia gereserveerd voor de vlaggenschepen van het bedrijf. De nieuwe productlijn van autoluidsprekers heeft de naam Utopia M gekregen. Deze naam schept dan ook wel enige verwachtingen.

Het uitgangspunt hierbij is dat als wie de producten uit de Utopia M-productlijn koopt, Focal's beste en meest moderne home- luidsprekertechnologie in de auto krijgt. De M verwijst naar het profiel van de conus van de luidspreker. De basis is een domeless ontwerp dat volgens Focal onder andere een superieure frequentierespons en transparantie biedt. Tegelijkertijd is de inbouwdiepte verkleind, hetgeen het gebruik van een extra grote spoel mogelijk maakt.

Er is nog geen prijsinformatie bekend gemaakt, maar we mogen veronderstellen dat de nieuwe luidsprekers prijzig zijn. De luidsprekers zijn handgemaakt in Frankrijk en daar liggen de loonkosten hoger van in het Verre Oosten. Naast de aangepaste conus zijn de luidsprekers voorzien van neodymiummagneten en een chassis met Focal-ontwerp.

Deze nieuwe productlijn bevat een omgekeerde tweeter met een dome van beryllium, een 6,5-inch woofer, een 3,5-inch middentoner, een 8-inch slanke woofer en een 10-inch subwoofer. Installateurs kunnen deze onderdelen mixen en matchen om zo ongeveer elk gewenst systeem samen te stellen. Er is ook een tweeweg kit genaamd 165W-XP. Deze kit bevat een cross-over, een tweeter met een omgekeerde beryllium dome en een 6,5 inch woofer.

Focal zegt dat het “de nieuwe Utopia-ontwerpfilosofie heeft overgenomen, zodat dezelfde hoge prestaties en continuïteit worden geleverd zoals mag worden verwacht van Focal en Utopia M”. De luidsprekers zijn nieuw, ze zijn van Focal, en voor degenen die het kunnen betalen, zullen ze zeker een “utopische” luisterervaring bieden, aldus Focal.

Met 35 jaar ervaring met het bouwen van luidsprekers en een toewijding aan kwaliteit die appelleert aan de Franse trots op vakmanschap, is Focal een producent waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om goede reproductie van geluid. We kijken ernaar uit om een auto uitgerust met Utopia M-luidsprekers te rijden.

MERK

EDITORS' CHOICE