NIEUWSKEF

Introductie KEF LSX: kleine, krachtige broer van LS50W

Rob Nijman | 01 november 2018 | Fotografie Redactie Hifi.nl | KEF

KEF heeft de LSX geïntroduceerd als statement van hoe het merk de toekomst van wireless stereo ziet. De LSX is het broertje van de bekroonde LS50 Wireless, die op zichzelf al troonopvolger was van de limited edition luidspreker die bij gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Engelse luidsprekerfabrikant het levenslicht zag. 

We wisten al een tijdje dat het eraan zat te komen, maar mochten er nog niets over zeggen en tot 1 november 2018 vooral ook nog niets over schrijven, maar nu mogen we het doek dan toch wegtrekken: KEF introduceert opnieuw een luidsprekersysteem in de LS-serie, de LSX.

De KEF LSX is een actief luidsprekerpaar dat binnen minuten in te stellen is met de Control-app van KEF, die tevens feature- en firmware updates beheert via over-the-air downloads. "Compact, moeiteloos te bedienen en met alle connectiviteitsopties om te voldoen aan muziekstreaming én weergave van tv-geluid, in echt stereo!"


KEF LS

Introducties en productpresentaties worden door KEF en vooral ook moederbedrijf GP Acoustics heel serieus genomen. De originele LS50 beleefde in 2012 zijn wereldprimeur op High End München (waar anders?), de draadloze LS50W kreeg eveneens een internationale onthulling en voor de gelimiteerde LS50W Nocturne werden we uitgenodigd in hotel Andaz in Amsterdam.

Voor de jongste toevoeging aan de LS-lijn waren we op dinsdagavond 30 oktober samen met dealers en andere media welkom in het Porsche Centrum Gelderland voor een gezellig avondje tussen exclusieve auto's en gloednieuwe speakers, inclusief een rondleiding door een museum met een imposant aantal klassieke modellen - waaronder een 356 PRE A Cabrio uit 1953, een 550 Spyder (1955), een 911 RS (1973) en een originele politie-Porsche uit 1983. Een hele collectie politiewagens, zelfs. En wat te denken van onderstaand restauratieproject...?

Deze klassieker uit 1955 moet in mei 2019 gereed zijn voor de Mille Miglia in Italië

Ook aanwezig: alle typen Speedsters en RS’en, een fraaie 959 (1986), een 928 CS (1987) en de inmiddels legendarische Carrera GT (2004). Maar laten we even bij de speakers blijven...

KEF LSX

De KEF LSX verschijnt naast de LS50W, maar deelt ook een groot deel van de akoestische engineering die dat product zo succesvol gemaakt heeft - waaronder vanzelfsprekend een versie van KEF’s Uni-Q driver (4 inch), een innovatie die het stereobeeld verbetert en en een breed luistergebied mogelijk maakt.

De LSX is een compact draadloos muzieksysteem met twee luidsprekers dat zich naast audiokwaliteit richt op het gemak en de connectiviteit van de wireless wereld; de set is volledig draadloos, zowel vanaf de bron als tussen de luidsprekers, met AirPlay 2 (vanaf januari 2019) voor Apple multi-room.

Het compacte LSX-systeem kan bogen op KEF's Music Integrity Engine, een selectie van op maat gemaakte algoritmen voor digitale signaalverwerking die zorgen voor nauwkeurige tijdafstemming en fasecoherentie. Het resultaat is, hoewel LSX ongeveer de helft van de LS50 meet, een weergave die grootser is dan die omvang doet vermoeden. Wie de LS50 aan het werk gehoord heeft, passief of actief, weet dat dat geen lege uitspraak is. 

Qua connectiviteit is er Apple Music en TIDAL, en via DLNA is er toegang tot de muziek opgeslagen op een netwerk-server of pc. Daarnaast is er Bluetooth 4.2. Die combinatie maakt LSX geschikt voor muziek en tv, waarvoor het zowel TOSLINK optische als auxiliary-ingangen heeft.

Voor het uiterlijk heeft KEF opnieuw met een bekende ontwerper samengewerkt. Deze keer tekende industrial designer Michael Young voor de fraaie gedaante. De modellen in zwart, blauw, kastanjebruin en olijfgroen zijn bekleed met een luxe stof van de Deense textielfabrikant Kvadrat, en er is een vijfde variant in glanzend wit.

Aan de binnenkant vinden we onder meer 2 x 30Watt en 2 x 70Watt klasse-D versterkers. De EQ-settings zijn aan te passen via de KEF Control-app, met dedicated apps voor iOS en Android. 

KEF LSX Wireless Music System: specificaties

 • Akoestisch ontwerp met 4 "Uni-Q driver; FEA-ontworpen kast met verborgen heat-sink
 • KEF's toegewijde tijdcorrectie van Music Integrity Engine
 • 2x30W + 2x70W Klasse-D versterkers
 • Verstelbare EQ-instellingen via de KEF Control-app
 • Specifieke apps voor iOS en AndroidTM
 • Eigen draadloze interluidspreker-verbinding ondersteunt 48 kHz / 24 bit; facultatief bekabelde verbinding ondersteunt 96 kHz / 24bit verzending        
 • Ondersteunt bronbestanden tot 192 kHz / 24 bit
 • 2,4 GHz / 5 GHz Dual-band Wi-Fi-connectiviteit (DLNA / uPNPTM)
 • Apple AirPlay 2 (januari 2019)
 • Spotify Connect
 • Tidal Music (via KEF Stream-app)
 • Bluetooth 4.2 met Qualcomm aptX-codec
 • Optische invoer (TOSLINK)
 • AUX-ingang
 • Subwoofer-uitvoer
 • Montage-inzetstuk voor steun voor wandmontage
 • Ondersteunt programmeerbare afstandsbedieningen van derden
 • Ondersteunt IP-besturing
 • Beschikbaar in: Bordeaux Rood, Blauw, Hoogglans Wit, Zwart en Olijfgroen

De KEF LSX beleeft zijn internationale introductie vandaag, op 1 november. De eerste modellen vind je spoedig bij de dealer, voor een verkoopadviesprijs van 1.199 euro per paar. Reken op een beperkte beschikbaarheid in november en december, met voldoende aanbod begin 2019. Wij kregen alvast een gloednieuw setje mee, dus de eerste review mag je ook snel verwachten. Wordt vervolgd! Voor nu nog wat mooie foto's van dinsdagavond.

Welkom in het museum van Porsche Centrum Gelderland


Zoekt u maar wat uit...


Vijf LSX-kleuren = Vijf matching Porsches

Hey, Porsche is er zelf ook in een maatje kleiner

En nóg een maatje kleiner: ons KEF-branded aandenken aan een avondje Porsche

MERK

EDITORS' CHOICE