NIEUWSOrtofon

Ortofon SPU Century: voor de honderdste verjaardag van Ortofon

De Deense elementbouwer Ortofon viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en zet het jubileum luister bij met het uitbrengen van aan aantal jubileummodellen. De SPU Century, het nieuwste jubileummodel, heeft een geschiedenis die terug gaat tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het was immers destijds één van de eerste stereo elementen Met een prijs van 4.500 euro komt de SPU Century aan de bovenkant van de markt te liggen. 

Ortofon SPU Century: jubileumelement met gouden accenten

De SPU Century is niet het eerste jubileumelement van Ortofon dat wordt gelanceerd vanwege de honderdste verjaardag van het bedrijf. Eerder werden onder andere de modellen SPU Wood A, 2M Blue 100, MC Century en Concorde Century gelanceerd.

SPU staat voor Stereo Pick-up. De geschiedenis van deze productcategorie gaat terug tot de jaren vijfitg van de twintigste eeuw. Al in 1958 werd de eerste Ortofon SPU gepresenteerd als antwoord op de groeiende vraag, vooral van radiostations, om de nieuwe platen in stereo te spelen. De stereo-elementen opntwikkelden zich binnen een zeer korte tijd tot een soort standaard voor het afspelen van muziek in de professionele wereld, maar de elementen druppelden uiteindeleijk ook door naar de consumentenmarkt.

Met grote trots meldt Ortofon A/S dan ook een record: de Ortofon SPU is het enige stereo element dat in de originele versie nog steeds sinds de eerste presentatie in 1958 in het portfolio aanwezig is en nog steeds wordt gewaardeerd om zijn uitstekende kwaliteiten.

Desalniettemin heeft Ortofon in de loop der jaren een breed scala aan elementen ontwikkeld op basis van de originele Ortofon SPU, waardoor een zeer breed productassortiment in deze speciale categorie is opgebouwd. Verschillende bedrijfsjubilea werden ook altijd gebruikt om exclusieve designvarianten met bijzonder uitstekende technische kenmerken op de markt te brengen. Het feit dat nu de honderdste verjaardag plaatsvindt was aanleiding om een jubileumeditie van de SPU, genaamd SPU Century, uit te brengen. De SPU Century werd ook ontwikkeld om de technologie en de geluidskwaliteit van de SPU naar een geheel nieuw niveau te brengen.

De nieuwe SPU Century heeft Shibata-diamant, die bijzonder geschikt is vanwege het dunne en lichte profiel en zijn uitzonderlijk groot contactoppervlak met de plaatgroef. De vorm van de naald ligt dicht bij de vorm van de snijnaald, en daarom is de nauwkeurigheid beter dan de meeste andere bestaande naalden. De naalddrager is gemaakt van aluminium, volgens Ortofon om zowel een hoge mate van transparantie als precisie te garanderen.

Om een verliesvrije transmissie te garanderen, wordt verzilverd, zuurstofvrij 5NX HP-OFC-koper gebruikt voor het wikkelen van de spoelen en een geometrisch geoptimaliseerd hoog-efficiënt magneetsysteem. De SPU Century heeft ook materialen zoals neodymium en ijzer-kobalt aan boord om een ongekende consistentie van magnetische fluxdichtheid te garanderen, resulterend in een uitstekende dynamiek en impulsrespons.

Een speciaal productieproces wordt ook gehanteerd bij de vervaardiging van de behuizing, die is opgebouwd door Selective Laser Sintering. Dit is een proces waarbij de aluminiumlegering laag voor laag wordt opgebouwd, resulterend in een bijna perfect behuizing uit één stuk. Dit zorgt voor een zeer hoge eigen demping. De onderkant van de behuizing is echter gemaakt van hout en gemaakt van heel speciaal hout. Ortofon spreekt hier van fossiel beukenhout, behandeld met acrylaatpolymeer en CNC-gefreesd.

Dit alles zou moeten leiden tot een absoluut uitblijven van enige resonantie, zodat de nieuwe Ortofon SPU Century geschikt is voor verschillende toonarmen, maar ideaal is voor middelzware toonarmaturen. Bevestiging vindt plaats met een SME-bajonetsluiting.

De SPU Century heeft een frequentiebereik dat loopt van 20 Hz tot 25 kHz, op -3 dB niveau. De kanaalscheiding bij 1 kHz is 22 dB. De uitgangsimpedantie is 10 Ohm met een uitgangsspanning van 0,2 milliVolt. De naaldconformiteit van de naalddrager met de diamant met r / R 6/50 μm. De Shibata-snede wordt gegeven als 8 μm / mN bij een naalddruk van 3,0 tot 5,0 gram. De aanbevolen naalddruk is vier gram. De nieuwe Ortofon SPU Century weegt 32 gram en wordt geleverd in het zwart of beuken en accenten in goud, zoals een embleeminzet aan de bovenkant, die de speciale status weergeeft ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Ortofon A/S.

Ortofon SPU Century: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Ortofon SPU Century is verkrijgbaar voor een prijs van 4.500 euro. Ortofon adviseert om de SPU Century te combineren met de Ortofon ST-80 SE-transformator om het zeer speciale karakter en de uitstekende eigenschappen van het element naar voren te brengen.


EDITORS' CHOICE