NIEUWSOrtofon

Ortofon bestaat een eeuw en toont jubileummodellen - UPDATE -


Sinan Kökbugur | 15 mei 2018 | Fotografie Fabrikant | Ortofon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 mei 2018

De Deense elementbouwer Ortofon bestaat dit jaar honderd jaar en zet het jubileum luister bij door het uitbrengen van diverse jubileummodellen. Het nieuwste jubileummodel heet heel toepasselijk MC Century en werd voor het eerst aan het publiek getoond op de High End audiobeurs in München. Enkele dagen geleden schreven wij reeds over de MC Century, maar omdat inmiddels meer informatie beschikbaar is gekomen over de MC Century en andere modellen, hebben wij ons eerdere nieuwsbericht hieronder bijgewerkt.

Ortofon MC Century: mc-element ter gelegenheid van honderdjarig jubileum

De Deense elementbouwer Ortofon heeft de respectabele leeftijd van honderd jaar bereikt en brengt om die reden een aantal jubileummodellen uit. Wij hebben reeds eerder bericht over de modellen SPU Wood A en Stylus 2M Blue 100. De nieuw aangekondigde MC Century vult de reeks van jubileummodellen aan. Iedere prijsklasse lijkt zijn eigen jubileummodel te krijgen.

Volgens Ortofon is de MC Century, een mc-element, aan de bovenkant van de markt gepositioneerd. Dit mc-element combineert honderd jaar ervaring in een nieuwe referentie cartridge. De behuizing is gemaakt van titanium dat met gebruik van een techniek genaamd  Selective Laser Sintering in laagjes wordt opgebouwd tot de gewenste vorm. De onderkant van de behuizing is gemaakt van TPE (thermoplastisch elastomeer) dat uitstekende dempingeigenschappen heeft. De spoeltjes zijn gemaakt van ultrazuiver zuurstofvrij koper. De diamanten cantilever is voorzien van een Replica 100 naald.

Ortofon geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz. De uitgangsspanning van de MC Century is 0,2 Volt (1 kHz, 5 cm/sec.). Het element weegt 15 gram. Ortofon adviseert een naalddruk van 2,3 gram. De kanaalscheiding is 25 dB bij 1 kHz en 22 dB bij 15 kHz.

De MC Century is om twee reden een zeer exclusief element. De oplage is beperkt tot slechts honderd stuks. De verkoopprijs is 10.000 euro per stuk.

Ortofon Concorde Century: jubileummodel voor gewone stervelingen

De Concorde Century wordt in een beperkte oplage van 1.000 exemplaren gemaakt. Het element maakt gebruik van een Nude Fine Line diamant met een straal van r8/R40, en is gebaseerd op de 2M Bronze van Ortofon. Door het gewicht van 18,5 gram kan de Concorde Century ook gecombineerd worden met de Technics SL1200 modellen van enkele jaren geleden. De chromen afwerking springt in het oog, en zet het exclusief karakter nog meer in de verf.

De Concorde Century is begin juli beschikbaar. De verkoopprijs bedraagt 599 euro. De Stylus komt op 399 euro. De vervangnaald blijft beschikbaar.

Ortofon 100 jaar: nog meer modellen in de pijplijn

Binnenkort zal Ortofon ook de Stylus 2M Bronze en Stylus 2M Black 100 Anniversary uitbrengen.

 

EDITORS' CHOICE