NIEUWSAudiolab

Audiolab M-Dac nano: dac en hoofdtelefoonversterker in een luciferdoosje

Het Britse Audiolab heeft de M-Dac nano gelanceerd. De M-Dac nano is een DA-converter en hoofdtelefoonversterker met bluetooth-connectiviteit in een behuizing met het formaat van een luciferdoosje. De M-Dac nano weegt 28 gram en is dus bij uitstek bedoeld voor mobiel gebruik. Binnenkort ligt hij in de winkel.

Audiolab M-Dac nano: DA-converter en hoofdtelefoonversterker voor onderweg

Sinds de lancering van de originele M-Dac van het Britse Audiolab in 2011 heeft het in de plaats Cambridgeshire gevestigde bedrijf zich onder andere gericht op een betere muziekweergave van alle soorten digitale apparaten zoals smartphones, tablets, pc's, Macs en meer. De M-Dac was al verkleind naar de M-Dac mini en nu volgt dus een nog verdere verkleining naar de M-Dac nano. De M-Dac nano was al aangekondigd op de High End audiobeurs in München, maar het apparaatje is inmiddels rijp voor productie. De M-Dac nano is de kleinste, meest betaalbare en meest mobiele DA-converter van het bedrijf tot nu toe.

De M-DAC Nano is qua grootte vergelijkbaar met een luciferdoosje en is een eenvoudige manier om de geluidskwaliteit van een hoofdtelefoon van een reiziger te verbeteren. De M-Dac nano maakt draadloos verbinding met Android-telefoons, iPhones, tablets en meer via bluetooth. En dat is niet het enige dat draadloos is. De ingebouwde batterij van de M-Dac Nano ondersteunt Qi draadloos opladen: plaats hem gewoon op het meegeleverde oplaadstation om vervolgens tot acht uur speeltijd te krijgen.

Audiolab M-Dac nano: ondersteuning van hi-res en keuze tussen audiomodi

Hi-res 32-bits/384 kHz-compatibele DAC-technologie vormt de kern, met upsampling van gegevens die via bluetooth worden ontvangen om de geluidskwaliteit te verbeteren. De geïntegreerde bluetooth V4.2-ontvanger ondersteunt de aptX- en AAC-codecs, naast het standaard SBC-formaat. Al deze geavanceerde digitale verwerking is gekoppeld aan klasse H analoge versterker.

De gebruiker kan kiezen uit 'standaard' en 'verbeterde' audiomodi. De eerste biedt een langere levensduur van de batterij, terwijl de laatste de geluidskwaliteit optimaliseert. Een druk op de knop 'functie' (met het label 'f') activeert de verbeterde modus (enhanced). Volume wordt aangepast met behulp van een aan de zijkant gemonteerde 64-staps draaischakelaar. Deze knop heeft ook een 'druk'-functie, die kan worden gebruikt om inhoud te pauzeren of naar vorig of volgend muziekstuk te springen. Een ingebouwde MEMS-microfoon maakt handsfree bellen mogelijk wanneer deze wordt gekoppeld aan een smartphone en kan ook worden gebruikt om Siri of Google Assistent in te schakelen op respectievelijk iOS- of Android-apparaten.

Andere functies zijn onder andere automatische pauze wanneer de hoofdtelefoon wordt losgekoppeld en automatisch uitschakelen om de batterij te sparen na 10 minuten inactiviteit. Met afmetingen van 44x44x12 millimeter en een gewicht van slechts 28 gram is de M-Dac nano gemakkelijk in een jas- of broekzak te stoppen, terwijl het afspeelapparaat waarmee het gepaard is, op een afstand van 10 meter kan worden opgeborgen. De M-Dac nano wordt ook geleverd met een beschermend tasje van kunstleer, met een clip om aan een shirt, riem of tas te bevestigen, terwijl de bedieningselementen toegankelijk blijven.

Audiolab M-Dac nano: prijs en leveringsinformatie

De M-Dac Nano is beschikbaar vanaf begin november voor een adviesprijs van 249 euro.


MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »