Mark Levinson toont geïntegreerde versterkers No.5802 en No.5805 op RMAF

Het Amerikaanse Mark Levinson, tegenwoordig onderdeel van Harman International, heeft op het Rocky Mountain Audio Fest in de Amerikaanse stad Denver een tweetal nieuwe geïntegreerde versterkers getoond aan het publiek. De nieuwe versterkers, genaamd No.5802 en No.5805 en in januari 2019 ook op de CES te vinden, werken in klasse AB en leveren 125 Watt aan acht Ohm. Het verschil? De No.5802 heeft alleen digitale ingangen en de No.5805 heeft zowel digitale als analoge ingangen, waaronder ook een instelbare draaitafelingang. Naar verwachting zullen de versterkers in het eerste kwartaal van 2019 op de markt komen.

Mark Levinson No.5802 en No.5805: geïntegreerde klasse AB-versterkers

“De No.5802 en No.5805 zijn gemaakt om alle prestaties en kwaliteit te leveren die van Mark Levinson mag worden verwacht, terwijl de meest geavanceerde functies en muzikaliteit worden geïmplementeerd die voortkomen uit tientallen jaren van overtreffende audiotechnologie en technologische vooruitgang,” aldus Jim Garrett, Senior Director Productstrategie en Planning bij Harman Luxury Audio. “De Mark Levinson 5000-productlijn is met trots ontworpen en wordt gebouwd in de VS, ziet er geweldig uit, klinkt geweldig en is een herdefinitie van de prestatieverwachtingen.”


Een van de belangrijkste verschillen tussen de twee modellen geïntegreerde versterkers van Mark Levinson is dat de Nr.5802 volledig is ingericht op het verwerken van digitale bronnen en niet is voorzien van analoge aansluitingen. De No.5805 beschikt ook over analoge ingangen, waaronder een gebalanceerde XLR-ingang en een voor zowel mm-elementen als mc-elementen geschikte draaitafelingang met een instelbare capaciteit, impedantie en versterking en een subsonisch filter.


Aan de digitale kant heeft de No.5805 de Precision-Link II DAC van Mark Levinson met een ESS Sabre 32 DA-converter met een circuitontwerp dat eventuele jitter verregaand zou moeten elimineren. De No.5805 heeft vier digitale ingangen: 1 x coaxiaal, 2 x optisch en één asynchrone usb-ingang die PCM-signaal tot 32-bit/192Hz / 32-bit of DSD tot DSD5.6 kan verwerken. De No. 5805 kan ook MQA via usb afspelen.

De No.5802 heeft uitsluitend digitale ingangen maar heeft er twee meer dan de No.5805. De No.5802 heeft 1 x AES, 2 x coaxiaal, 2 x optisch en één asynchrone usb-ingang met dezelfde specificaties als de No.5805. De No.5802  beschikt ook over een bluetooth-ontvanger.

Beide nieuwe geïntegreerde modellen hebben discrete klasse AB versterkers met een grote ringkerntransformator met aparte secundaire windingen voor het linker- en rechterkanaal. Mark Levinson zegt het volgende over de versterking: “de spanningsversterkingstrap maakt gebruik van een topologie die direct afstamt van onze veelgeprezen versterker No.534, welke gekoppeld is aan een uitgangstrap die twee hogesnelheid stuurtransistoren omvat die werken in klasse A en zes 260 Volt, 15 Ampère  uitgangstransistoren. Twee Thermal-Trak regelaars in een unieke configuratie garanderen een stabiele bias-instelling ongeacht de belasting of temperatuur. Vier 10.000 microFarad condensatoren per kanaal, direct gelegen op de printplaat van de eindtrap, zorgen voor voldoende stroom voor een conservatieve 125 Watt per kanaal aan acht Ohm, 250 Watt per kanaal aan vier Ohm en een stabiele werking tot twee Ohm.”

Uiteraard krijgt de koper ook de naar eigen zeggen traditionele bouwkwaliteit en esthetiek van Mark Levinson, inclusief de 2,5 centimeter dikke aluminium frontpanelen met tal van details zoals een “kraalgestraalde, helder geanodiseerde aluminium bezel” voor het glazen display.

Systeemintegrators en klanteninstallateurs zullen blij zijn om te weten dat deze versterkers aansluitingen hebben voor ethernet, usb, RS-232, IR-input en 12-Volt trigger-input en -output. De configuratie kan worden uitgevoerd via een webinterface.

Mark Levinson No.5802 en No. 5805: prijzen en leveringsinformatie

Naar verwachting komen de nieuwe versterkers in het eerste kwartaal van 2019 op de markt. De No.5802 kost in de VS 7.000 dollar en de No. 5805 wisselt straks voor een bedrag van 8.500 dollar van eigenaar. De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend, maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele invoerrechten en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE