NIEUWSiFi

iFi xCAN: draagbare hoofdtelefoonversterker met bluetooth UPDATE

Sinan Kökbugur | 01 november 2018 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse audiomerk iFi heeft de xCAN aangekondigd. De xCAN is een draagbare hoofdtelefoonversterker die voorzien is van bluetooth-connectiviteit. Het nieuwe apparaat komt als vervanger van de iCAN SE en de nano iCAN. iFi heeft naar eigen zeggen zeer veel aandacht besteed aan de implementatie van de bluetooth-connectiviteit en daar zou de nieuwe xCAN dus in moeten uitblinken. 

*UPDATE: De xCAN is nu leverbaar voor 349 euro inclusief BTW.

iFi xCAN: nieuwe draagbare hoofdtelefoonversterker

Het Britse audiomerk iFi is feitelijk een onderdeel van het grotere Britse AMR (Abbington Music Research). AMR bestaat sinds 2001. iFi bestaat sinds 2012 en heeft zich gespecialiseerd in draagbare audio. De eerste producten van iFi waren de iDAC, iPower, iPhono en de iCAN en deze apparaten zijn in 2012 op het Rocky Mountain Audio Fest voor het eerst aan het publiek getoond.

De nieuwe xCAN is een draagbare hoofdtelefoonversterker die voorzien is van een accu die voor circa twaalf uur muziekplezier zou moeten zorgen. Het apparaat lijkt het perfecte gezelschap van de onlangs door ons bekeken xDSD van iFi (lees onze recensie over de xDSD van iFi).

Opladen van de xCAN gaat via de usb-c poort. De xCAN is geen DA-converter en heeft uitsluitend analoge ingangen en uitgangen, beiden zowel gebalanceerd als ongebalanceerd. De hoofdtelefoonversterker is dual mono opgebouwd en is volgens iFi afgeleid van de veel duurdere (en grotere) Pro iCAN, het huidige vlaggenschip. iFi heeft ook een zekere vorm van geluidsbewerking ingebouwd genaamd 3D+Matrix en XBassII waarmee naar eigen zeggen veelvoorkomende onvolkomenheden bij de weergave van zelfs prijzige hoofdtelefoons gecorrigeerd zouden moeten worden.

iFi xCAN: bluetooth-connectiviteit

iFi heeft werk gemaakt van de verbetering van de geluidskwaliteit via bluetooth. iFi stelt dat bluetooth-connectiviteit doorgaans door één kleine chip wordt afgehandeld, inclusief de omzetting van digitaal naar analoog. Dat levert een geluidskwaliteit op die goed genoeg is voor het voeren van telefoongesprekken, maar niet voor muziekweergave van hoge kwaliteit. In de xCAN is wat meer ruimte dan in een smartphone en de bluetooth-chip in de xCAN doet daarom geen DA-conversie en versterking. De xCAN ondersteunt aptX en AAC.DA-conversie komt voor rekening van een chip van het type ESS Sabre Hyperstream DAC die een dynamische bereik heeft van circa 112 dB. Volgens iFi klinkt de xCAN met een draadloze hoofdtelefoon net zo goed als met een bekabeld model.

iFi xCAN: gebalanceerd dual mono circuit en manipulatie van het geluid

De gebruiker heeft de beschikking over zowel gebalanceerde als ongebalanceerde in- en uitgangen. De analoge volumeregeling is van het type W990VST gecombineerd met de merkeigen CyberDrive Control. Versterking komt voor rekening van een vierkanaals chip van het type OV4627. Het frequentiebereik loopt van 2 Hz tot 200 kHz op niveau -3 dB.

De xCAN heeft ook nog twee functies ter manipulatie van het geluid, genaamd 3D+ Matrix en XBassII. De manipulaties vinden plaats in het analoge domein en er wordt geen DSP gebruikt. XBassII tilt de lage middentonen naar een wat hoger volume omdat dit in sommige gevallen meer natuurlijk zou klinken.

De xCAN kan hoofdtelefoons met een impedantie tussen 16 en 600 Ohm aansturen en is dus geschikt voor vrijwel alle gangbare dynamische hoofdtelefoons.

MERK

EDITORS' CHOICE