NIEUWSSonus faber

Introductie Sonus faber Sonetto tijdens presentaties Savor Audio en Look&Listen

Wie volgend weekend voor XFI 2018 afreist naar Veldhoven, moet zeker de ruimte van Savor Audio eens binnenwandelen. De aangenaam muzikale combinatie van de gloednieuwe Sonus faber Sonetto I op een platenspeler en versterker van McIntosh die je daar mag verwachten, stond deze week in het pand van Penhold BV in Geldermalsen alvast warm te draaien. We schoven daar aan voor een aantal presentaties van De Dingen Die Komen Gaan en kunnen je alvast verklappen dat je deze combi wel even wil horen.

Zoals het voorjaar en met name de exacte kalenderdagen van High End München altijd goed zijn voor een stevige berg hifi-nieuws, zo staat de septembermaand garant voor een tweede golf audio-ontwikkelingen. We laten de komkommertijd van de zomer dan namelijk achter ons en duiken, meestal vanaf de IFA, met een frisse blik in de volgende periode. Een periode die steevast gekenmerkt wordt door een terugkerende trend: de vele producten die in München hun wereldprimeur beleefden, hebben inmiddels hun weg naar de Benelux gevonden.

Look & Listen & Savor Audio

Het is precies om die reden dat we uitgenodigd werden bij Hifi Nederhold deze week, waar de teams van Look & Listen (oa. Anthem, AVM en Martin Logan en sinds deze zomer Lumin) en Savor Audio (oa. Audio Research, McIntosh en Sonus faber) de handen ineengeslagen hadden voor een tweetal dealerdagen om de vertegenwoordigers van 's lands speciaalzaken weer up to date te brengen, gevolgd door perspresentaties op dag drie. En hoewel er bij die presentaties ook alle ruimte was voor een stukje geschiedenis van Penhold BV (al bijna 85 jaar actief!) en een vogelvlucht langs de mijlpalen in die historie (zoals de laatste Firato in 1998 en het daar geboren idee om onder de naam Look & Listen diverse mooie merken te bundelen), lag de focus in het gezamenlijke huis van Look & Listen en Savor Audio toch vooral op de gloednieuwe luidsprekerlijn van het Italiaanse Sonus faber: de Sonetto-familie. Onderaan dit artikel vind je alvast wat andere primeurs, en daar komen we binnenkort zeker uitgebreider op terug, maar voor nu blijven we graag even bij die Italianen. 


Sonus faber Sonetto

De Sonetto-lijn, een serie luidsprekers die de tradities van 35 jaar Sonus faber herbergt in een modern en innovatief hoogstaand ontwerp, bestaat uit 8 modellen: Sonetto VIII, Sonetto V and Sonetto III, de drie vloerstaanders, Sonetto II and Sonetto I boekenplankmodellen, Sonetto Center II en Sonetto Center I, en de Sonetto Wall, een on-wall speaker die stereo, multikanaals of LCR gebruikt kan worden.

Zoals gebruikelijk is de serie ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Vicenza. Alle elementen van de Sonetto-collectie zijn voortgekomen 'uit een natuurlijk proces in overeenstemming met de essentiële waarden van het merk', zo laat Paolo Tezzon, R&D manager, in de begeleidende brochure optekenen. "Het team ontwikkelde nieuwe technologieën voor het afstemmen van behuizingen, creëerde nieuwe transducers, integreerde nieuwe materialen en verfijnde de productieketen."

"Sonetto is wat ik een 'democratisch' scala aan luidsprekersystemen noem, omdat het gaat om het streven naar de hoogste kwaliteit in muziekweergave binnen een kostenbewust pakket." De front baffle vormt een integraal onderdeel van de kast en creëert een naadloze structuur met de gebogen zijkanten. Deze vorm wordt geaccentueerd door met aluminium afgewerkte esthetische frames en een zachte lederen bovenkant.

Massief aluminium hardware wordt in het hele ontwerp gebruikt om stevigheid te bieden, maar ook consistentie te handhaven met betrekking tot het bestaande productportfolio. Neerwaarts gerichte reflexpoorten zorgen voor vergevingsgezinde plaatsing in de kamer en consistente basweergave in de luisteromgeving. Afwerking is er in matte white, piano black of wood.

Sonus faber Sonetto: prijzen

  • Sonetto VIII: € 5.998 per paar
  • Sonetto V: € 4.498 per paar
  • Sonetto III: € 3.498 per paar
  • Sonetto II: € 1.998 per paar
  • Sonetto I: € 1.498 per paar
  • Sonetto Center II: € 1.799 per stuk
  • Sonetto Center I: € 999 per stuk
  • Sonetto Wall: € 999 per stuk
  • Sonetto Stand: € 450 per paar

Combinatie met McIntosh

Het kwam in de inleiding al voorbij: in één van de opstellingen die we beluisterden, mocht McIntosh zowel de rol van versterker als van muziekbron verzorgen. De MA252 geïntegreerde stereoversterker (4.999 euro) en de MT2 platenspeler (5.399 euro), om precies te zijn.

Eerstgenoemde maakt gebruik van buizen en transistors in de signaalweg en is daarmee de eerste hybride versterker van McIntosh, terwijl laatstgenoemde voorzien is van de laatste McIntosh-inzichten en -technieken en zo goed als speelklaar afgeleverd wordt. Het enige verschil tijdens de dealershow en persdag is dat er hier gekozen was om de standaard voeding bij deze opstelling te vervangen door een extern model van Sbooster, het merk dat je eveneens bij Penhold vindt. Komend weekend in dezelfde opstelling te beluisteren op XFI 2018. 

Zoals gezegd was er deze week ook volop nieuws van een tweetal merken uit de stal van Penhold/Look & Listen. Daar komen we graag wat uitgebreider op terug, maar het is voor nu zeker alvast het melden waard.

Anthem stereogeweld

Ten eerste kregen we bij ons bezoek aan het kantoor van Penhold en de gedeelde luisterruimtes van Savor Audio en Look & Listen een eerste indruk van een interessante nieuwe telg van Anthem. Van het high-end merk dat toch vooral bekend is van de serieuze surroundoplossingen stond er namelijk een drietal stereoapparaten opgesteld. Het in eigen huis ontwikkelde ARC, of Anthem Room Correction, is zo succesvol in de line-up van av-receivers van Anthem, maar ook in surroundversterkers en -processeren van gelieerde merken als Martin Logan en Paradigm, dat het zijn weg gevonden heeft naar stereoversterkers uit de STR-lijn. 

Specifiek hebben we het over de STR Integrated Amplifier, een geïntegreerde stereoversterker van 5.699 euro (foto rechts), en een combinatie van voor- en eindversterker die samen voor tienduizend euro over de toonbank gaan; vierduizend voor de STR Preamplifier en zesduizend voor de STR Power Amplifier. Laatstgenoemde is een Klasse AB-versterker die 400 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren. Per kanaal zijn een achttal bipolaire transistors gebruikt die het binnenkomende muzieksignaal doorgeven aan de zestien transistors die in de eindtrap zijn verwerkt. Het af te geven vermogen wordt netjes gespreid, en omdat de geplaatste halfgeleiders dus niet heel hard hoeven te werken is een lage vervorming en uitstekende lineairiteit het resultaat, aldus Anthem. Gaan we graag eens mee aan de slag!

Tot slot noemden we nog een primeur, en dat was de Paradigm Premier luidsprekerlijn - wordt vervolgd! 


MERK

EDITORS' CHOICE