REVIEWA Capella

Sotis Horus


Dr. Longbeard & Marja | 05 september 2002 | A Capella

Tubes Rule!

Dat de mens twee hersenhelften heeft is algemeen bekend. Voor degenen die hier nog niet achter zijn staat het wereld wijde wiebelende net ter beschikking om via geniale zoekmachines als Google nader onderzoek te doen…

De twee hersenhelften bevatten absoluut verschillende kwaliteiten. En bij iedereen is één van deze helften dominant. De linkerkant is de analytische zijde. De rechterkant de emotionele en creatieve. Het spreekt voor zich dat de rechterkant ook de muzikale is. Hoeveel musici zijn ook goed in boekhouden naast hun spel? Heel weinig. Kijk maar naar de omstandigheden waaronder de groten leven totdat er een slimme boekhouder hun zaken gaat behartigen. Met als tragisch gevolg dat ze volkomen geplukt worden.
Wat wij als luisteraars van muziek willen is een streling, een stimulans, een prikkeling van de rechterhersenhelft. Die moet zodanig worden geprikkeld dat ze de productie en afscheiding van endorfinen in gang zet. Dan raken we in een staat van extase en dat is het wat we zoeken.

Hersenen2Maar hoe prikkelen we die rechterhersenhelft het meest optimaal? Heel simpel, met buizen. Enkel buizen zijn in staat ons de gewenste extase te laten beleven.
Kijk maar om je heen. Wie, of liever wat voor soort mensen ontwerpt en bouwt buizenversterkers? Vergelijk die eens met degenen die transistor versterkers bouwen. Niet duidelijk genoeg?
Hoeveel buizenversterkers lopen er van een lopende band? Hoeveel soldeerstraten zijn er voor buizenversterkers? Hoeveel buizenversterkers zijn opgebouwd met een printed circuit als hart?
Dus de conclusie dat transistor versterkers door mensen die door hun linkerhersenhelft worden gedomineerd worden gebouwd is terecht.

Buizen klinken niet zo analytisch, meten niet zo recht en ver door. Nee, maar ze zijn zo muzikaal dat al snel horden endorfinen door het bloed gieren. Dat gebeurt niet als de versterker net uit de doos komt. Nee, ze moet inspelen en aan ons wennen. Pas na enige tijd geeft ze haar volle vermogen tot extaseren vrij.
Dat overkwam ons ook toen we een geheel onbekende versterker ter beluistering kregen aangeboden. Het gaat hier om een Italiaans ontwerp op basis van de koningin der buizen de 300B dat onder naam Sotis Horus nieuw op de Nederlandse markt is (prijs: 2950 euro). Zoals de bijgaande foto`s laten zien is het een typisch fraai Italiaans ontwerp in een opvallende blauwe kleur dat mooi afsteekt tegen het roestvast staal en de houten accenten. Na het openen van de doos het relatief kleine, 33 x 34 x 24 cm, maar zware apparaat op de werkplek gezet. Een eerste inspectie laat mooie keramische buisvoeten zien voor de vijf aan de bovenzijde te plaatsen buizen. De achterkant toont de vergulde ingangen en de zwaar uitgevoerde luidspreker aansluitingen. De   voorkant herbergt een ingangskeuze schakelaar en een zeer fraaie stappenschakelaar die dienst doet als volumeregelaar. Het gewicht dat mooie transformatoren doet vermoeden plus de afwerking en materiaalkeuze maken ons direct nieuwsgierig naar de muzikale kwaliteiten.

EDITORS' CHOICE