(Gesponsord artikel)NIEUWSTeufel

Teufel op IFA 2018: nieuwe generatie Ultima

Redactie HiFi.nl | 07 september 2018 | Fotografie Fabrikant | Teufel

Een audiomerk uit Berlijn kan natuurlijk niet ontbreken op de IFA, hét jaarlijkse evenement voor consumentenelektronica dat eveneens in de Duitse hoofdstad te vinden is. De editie in 2018 is voor Teufel het podium voor de lancering van een stevige nieuwe soundbar, de jongste generatie van de geliefde Ultima-modellen en een aantal interessante stereo- en surroundopstellingen.

Het hoofdkantoor van Teufel kijkt uit op de beroemde Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in het centrum van Berlijn. De kerk, die in de volksmond ook wel Hohler Zahn wordt genoemd, is het thuis van een orgel met maar liefst 5.000 pijpen, dat ondanks dat imposante aantal instrumenten gekenmerkt wordt door een zwak basbereik. Het was voor Teufel in het voorjaar reden om een achttal S6000-subwoofers aan de overburen te schenken, die gecombineerd met een PA-versterker, twee satellietspeakers, een digitale cross-over en een midi-interface het geluid van een serieuze boost voorzien.

Eind augustus, begin september vinden we Teufel in een hele andere kerk: die van de consumentenelektronica. De bijzondere locatie van het merk levert namelijk nog een mooi voordeel op: het is lekker dichtbij Europa’s grootste internationale beurs voor consumentenelektronica, de Internationale Funkaustelling (IFA). Wat troffen we zoal aan bij de thuiswedstrijd van de Berlijners?

Cinebar goes Pro

De eerste kandidaat om in een showverslag van Teufel’s noviteiten mee te nemen, is officieel geen primeur. We schreven bij FWD eerder in de zomer immers al over de Cinebar Pro, maar zagen de krachtigste soundbar van het merk evenwel nog niet in levende lijve. De grotere broer van slanke oplossingen als de Soundbar en de Cinebar One is voorzien van HDMI-ingangen met 4K-ondersteuning, ingebouwde mogelijkheden voor audio streaming via Bluetooth, wifi, Google Chromecast en Spotify Connect en wordt standaard geleverd met een draadloze XL-subwoofer, optioneel inzetbaar in downfire- of frontfire-modus. 

De Cinebar Pro is 120cm breed en voorzien van twee middelspeakers en twee tweeters, want de T10 subwoofer die je er bij krijgt zorgt namelijk voor de lage frequenties. Deze maakt een draadloze verbinding met de soundbar en kan dus flexibel in de huiskamer worden opgesteld. Het basgeluid kan naar wens naar beneden (downfire) of de kamer in (frontfire) worden gericht. De in eigen beheer ontwikkelde Dynamore Ultra-technologie van Teufel maakt gebruik van drivers aan de zijkant van de Cinebar Pro voor virtueel surround sound. De sterkte van dit effect kan eenvoudig via de afstandsbediening worden ingesteld.

Audio en Video

Er kunnen vier HDMI-apparaten direct op de Cinebar Pro worden aangesloten, waarbij ondersteuning voor 4K-audio wordt geboden. De soundbar biedt daarnaast een optische en coaxiale digitale audio-ingang en twee stekkeringangen. De verbinding met de televisie verloopt via HDMI met ARC en CEC.

De Pro richt zich daarnaast ook op muziekweergave, doordat je audio rechtstreeks vanaf een mobiele telefoon naar de soundbar kan streamen via Bluetooth of wifi. Dankzij het gebruik van de ‘Google Chromecast built-in’-standaard kunnen streams van honderden apps rechtstreeks worden afgespeeld en daarnaast is er integratie met Spotify Connect.  Speciale knoppen voor Dynamore, de surround sound-modus, bas en treble maken het mogelijk om het geluid snel te optimaliseren zonder allerlei menu’s te moeten doorlopen. Voor de meest voorkomende scenario’s staan de vier geluidsmodi Music, Voice, Movie en Night ter beschikking.

Ultima 20 en 40: derde generatie

‘Klingt wie eine Legende’, aldus de fabrikant over de inmiddels derde generatie Ultima 40’s. De originele uitvoering van de grote vloerstaander werd al goed ontvangen, de opvolger was qua prijs-kwaliteitverhouding een publieksfavoriet die ook in 5.1-variant op de markt kwam, en nu is er de Mk3 van de Duitse bestseller – die overigens gewoon Ultima 40 zal heten, zonder achtervoegsel.

Het 3-wegsysteem met krachtige woofers is voorzien van double-tube basreflexopeningen voor diep laag, een fiberglas midrange met faseplug voor de spraakverstaanbaarheid en grote 25mm tweeters met waveguide voor de ruimtelijke weergave. Aan de binnenkant zijn de diverse componenten van een upgrade voorzien en spreekt men bij Teufel voornamelijk over de nieuw ontwikkelde faseplug op de tweeter voor betere prestaties in het hoog, afgekeken van de Theater 500 en afgewerkt in fraai chrome. Ook de baffle is geïnspireerd op de Theater 500, de Mk2 had een rechtere afwerking. Het design heeft sowieso wat nieuwe details, zoals een grotere basis, een rode rubberen voet (voorheen zwart), hoogglans zwart rond de midrange en woofer (voorheen zilver) en een groter logo op de voorzijde.

Uiteraard zijn de Ultima 20’s ook meegenomen in de vernieuwingsronde van Teufel. “Voor kamers tot 20 vierkante meter is er geen betere oplossing dan de Ultima 20”, aldus de fabrikant. ‘Unschlagbar’, onovertroffen: “Dankzij de innovaties geleend van z’n grote broer is de 20 geschikt voor al je wensen op het gebied van muziek, film en games in kleinere ruimtes met kleinere budgetten.” Het 2-wegsysteem met een bassreflexconstructie voor een nauwkeurige bass en dezelfde 25mm tweeters met faseplug als de Ultima 40 is geschikt voor elke stereoversterker of av-receiver en moet je net zo makkelijk op een standaard of boekenplank kunnen zetten als aan de wand kunnen plaatsen.

Ultima Surround

De nieuwe Ultima’s zijn ook weer als surroundset verkrijgbaar, met de grote jongens voorin en de 20’s als achterkanalen. “Thuisbioscoop-, muziek- en gamegeluid op een hoog niveau met een indrukwekkende geluidsomwikkeling en nauwkeurige locatie van alle geluidsgebeurtenissen”, zo wordt ons verzekerd. De set wordt afgemaakt met de T10 subwoofer en de UL C Mk3 centerspeaker.

Teufel Ultima Kombo

Het gegeven dat er weer nieuwe modellen in de Ultima-serie te vinden zijn, maakt ook dat de Kombo’s van Teufel een upgrade hebben gehad. De Teufel Ultima 20 Kombo bijvoorbeeld, een all-in-one systeem met cd-speler en receiver, is uitgerust met de jongste uitvoering van de Ultima 20. De 80Watt versterker van het setje is bovendien voorzien van Bluetooth (aptX) om draadloos met je Ultima’s aan de slag te gaan.

Maatje groter? Dat kan, Teufel biedt met de Ultima 40 Kombo namelijk een vergelijkbaar systeem, maar dan met het audiogeweld op alle fronten wat opgeschaald. De versterker is een 200Watt-variant van dezelfde Bluetooth-receiver, de speakers zijn de 3-weg Ultima 40’s. Daarnaast is de set de eerste stereoversterker van het merk met digitale radio (DAB+). Streaming-, radio-, cd- en tv-geluid: de ‘größenwahnsinnige Spielpartner’ voor iedere gelegenheid.

Meer weten?

Teufel biedt doorlopend kortingen & acties. Kijk daarom voor actuele prijzen op de productpagina, ontdek alle nieuwkomers op teufelaudio.nl/nieuwkomers of ga rechtstreeks naar onderstaande productpagina’s.

Teufel Cinebar Pro | teufelaudio.nl/cinebar-pro 
Teufel Ultima | teufelaudio.nl/ultima

www.teufelaudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE