Chord Hugo M Scaler: upscaler voorzien van geavanceerde filters

Het Britse Chord Electronics heeft de Hugo M Scaler onthuld, een geavanceerde upscaler die onder andere het standaard 16-bit/44,1 kHz signaal kan omzetten naar 705,6 kHz-signaal om er vervolgens allerlei filters op los te laten. Omzetting van 96 kHz-signaal naar 768 kHz is ook mogelijk. De Hugo M Scaler is geen DA-converter en dient aangesloten te worden op een passende DA-converter. 

Chord Hugo M Scaler: upscaling en verbetering van digitaal signaal

Het Britse Chord Electronics bouwt onder andere DA-converters en doet dat op zijn eigen manier. Het bedrijf gebruikt geen van-de-plank chips maar kiest chips die verregaand gemanipuleerd kunnen worden met de door Chord zelf geschreven software. De nieuwe Hugo M Scaler is een upscaler die het digitale signaal van een cd-speler of netwerkspeler kan upscalen om het vervolgens te bewerken met de door Chord zelf geschreven algoritmes en filters. Het is geen DA-converter en de Hugo M Scaler dient aangesloten te worden op een DA-converter.

De Hugo M Scaler kan 16-bit/44,1 kHz upscalen naar 705,6 kHz. Dit is niet toevallig een factor 16. Signaal van 96 kHz kan naar 768 kHz worden omgezet en bijvoorbeeld worden uitgevoerd naar een dual-BNC ingang van Chords' DA-converters Dave, Qutest en de nieuwe Hugo TT 2. De Hugo M Scaler kan ook op andere DA-converters dan die van Chord worden aangesloten. Rob Watts, Chords’ Digital Design Consultant, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de filters en de FPGA-software, die een chip van Xilinx type XC7A200T FPGA aanstuurt.

Chord Hugo M Scaler: ingangen, uitgangen, bediening

De gebruiker van de Hugo M Scaler heeft de beschikking over een vijftal digitale ingangen, twee stuks BNC, twee stuks optisch en een enkele usb-ingang. De usb-ingang kan signaal tot DSD256 verwerken.

Het signaal komt naar buiten via een optische uitgang of een dual-BNC aansluiting die met name geschikt is voor de DA-converters die voorzien zijn van een dual-BNC ingang zoals de Dave, Qutest en de Hugo TT 2 van Chord.

De Hugo M Scaler is een relatief compact apparaat. Aan de bovenkant zijn gekleurde knopjes geplaatst. Het apparaat zou met name tot zijn recht komen indien aangesloten op een DA-converter die voorzien is van een dual-BNC ingang.

Chord Hugo M Scaler: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de Hugo M Scaler in de herfst van dit jaar op de markt komen voor een prijs van 3.500 Britse ponden. De prijs voor Nederland is nog niet bekend gemaakt. Chord geeft drie jaar garantie.

MERK

EDITORS' CHOICE