NIEUWSStax

Stax SRM-D50: dac tevens hoofdtelefoonversterker voor elektrostaten

Het Japanse Stax heeft de SRM-D50 gelanceerd, een hoofdtelefoonversterker met ingebouwde DA-converter. De SRM-D50 is gemaakt voor het aansturen van elektrostatische hoofdtelefoons uit eigen huis. Een gewone jackplugaansluiting voor dynamische hoofdtelefoons is niet aanwezig. 

Stax SRM-D50: geschikt voor hi-res weergave

Het Japanse audiobedrijf Stax is met name bekend vanwege zijn elektrostatische hoofdtelefoons. Elektrostatische hoofdtelefoons werken met een hoge spanning en kunnen daarom niet met een gewone hoofdtelefoonversterker worden aangestuurd. Bouwers van elektrostatische hoofdtelefoons leveren daarom altijd een op maat gemaakte versterker of omvormer mee ter aansturing van hun hoofdtelefoon.

De nieuwe SRM-D50 is in eerste instantie een hoofdtelefoonversterker voor de hoofdtelefoons van Stax. Het nieuwe apparaat heeft echter ook een DA-converter aan boord en die is van goede kwaliteit, aldus Stax. Het apparaat heeft bescheiden afmetingen (192 mm breed, 268 mm diep, 67 mm hoog) maar weegt wel 4,5 kilogram. De solide metalen behuizing is debet aan dit relatief hoge gewicht.

Op het front van de SRM-D50 is een bronkeuzeschakelaar te vinden alsmede een volumeregelaar. Ook is een VU-meter met verlichting geplaatst. Aan de achterzijde zijn een drietal digitale ingangen te vinden (optisch, coaxiaal en usb), maar ook een setje analoge cinch-ingangen.

Het hart van de DA-converter is een chip van ESS, type ES9018 die PCM-signaal tot maximaal 32-bit/384 kHz en DSD tot DSD 128 kan vertalen. Het usb-signaal loopt door een XMOX-usb-interface. Het analoge eindtrapje is discreet opgebouwd rondom een OPA-1642 van Texas Instruments.

Stax SRM-D50: prijs en leveringsinformatie

De SRM-D50 zou per direct te koop moeten zijn, maar we weten niet hoeveel het apparaat in Nederland gaat kosten. Op een Duitstalige website hebben wij een prijs van 1.350 euro gezien.

MERK

EDITORS' CHOICE