NIEUWS

Node Hylixa: een nieuwe luidspreker van een nieuw Brits merk

Node is de merknaam van een nieuwe Britse luidsprekerbouwer die door industriële ontwerpers Ashley May en David Evans is opgericht. De Hylixa is de eerste luidspreker die is ontstaan door de inspanning van May en Evans door zich toe te leggen op “het opnieuw bedenken wat mogelijk zou zijn met een moderne luidspreker”. Het resultaat is de Hylixa die zowel met zijn techniek als met zijn vormgeving afwijkt van de gangbare rechthoekige kasten.

Node Hylixa: geen Britse behoudendheid, maar gedurfd ontwerp

De Hylixa is het debuut van Node, een nieuwe in de plaats Cambridge in Groot-Britannië gevestigde luidsprekerbouwer. Node is het geesteskind van ontwerpers Ashley May en David Evans.

May vertelt het volgende over de Hylixa: “de Hylixa beheerst de vocale reproductie door als het ware de sonische handtekening van het menselijke hoofd te kopiëren. De compacte gebogen kast tilt de sluier op van een doosachtige kleuring die vaak ontstaat bij traditionele kasten; terwijl de BMR-driver met brede bandbreedte alle crossover-afwijkingen verwijdert uit de regio waar het menselijk gehoor het gevoeligst is.

Onze Hylixa is de pionier van de eerste 'Helical Transmission Line' (HTL) in de branche en levert een opmerkelijke basextensie voor een compact en passief ontwerp. Aangedreven door een achterwaarts afvallende interne woofer, komt het orbitale pad met lage impedantie concentrisch rond de baffle te staan waardoor een breedbandige puntbronuitvoer ontstaat, zonder 'versmering' in het tijdsdomein. Hylixa's vermogen om subtiele harmonischen op te lossen, maakt instrumenten verrassend levensecht klinken. Geavanceerde computersimulaties hebben geholpen bij het ontwerper en bouwen van de Hylixa.”

Om deze innovaties mogelijk te maken, maakt het Node-team gebruik van productietechnieken die nieuw zijn in de audio-industrie. Elke kast is systematisch opgebouwd met deeltjes glas en nylon door een computergestuurde laser in lagen van 0,2 millimeter per keer. Hierdoor kan de complexe kastgeometrie als een enkel onderdeel worden gebouwd. Node heeft patent aangevraagd op de kastconstructie.

We weten nog niet hoe de Hylixa van Node klinkt, maar feit is dat de ronde vorm zeer sterk zal zijn en ongetwijfeld staande golven zal onderdrukken.

Node Hylixa: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet of de luidsprekers ook in Nederland verkrijgbaar zullen zijn. De prijs begint bij 27.000 Britse ponden, inclusief kleur naar keuze en metalen accenten. Tegen een meerprijs zijn andere verfafwerkingen met accenten van goud of rosé verkrijgbaar.


EDITORS' CHOICE