REVIEWXanadu

Xanadu AW25: compromisloos

Dimitri van Hoven | 07 juli 2002 | Xanadu

Xanadu bracht in 1991 hun eerste ontwerp op de markt, de Xanadu DS24. Deze en andere types hebben inmiddels een vaste plaats op de Nederlandse HiFi markt weten te bemachtigen en hebben in diverse bladen lovende kritieken ontvangen. Anno 2002 komt Age van der Woud, geestelijk vader van Xanadu met een nieuw type op de markt, de AW25. Nou stond een recensie van een Xanadu systeem al eerder op de planning. Na enkele telefoontjes werd besloten om op de Doelen Lente HiFi show een keuze te maken uit de modellen reeks. Wie tijdens deze show bij Xanadu is langs geweest en wellicht geluisterd heeft kent deze speaker al een beetje. Op de show werd met deze AW25 gedemonstreerd op Alfi versterkers afkomstig van Bert Fruitema een goede vriend van Age. Persoonlijk vond ik het in de toch wat lastige ruimte helemaal niet verkeerd klinken en hierdoor was mijn nieuwsgierigheid gauw gewekt. Besloten werd de nieuwe AW25 te proberen mits deze akoestisch gezien in mijn luisterruimte zou passen.

Het is een flink systeem en in een te kleine ruimte kan het laag snel problemen opleveren. Na de 30 kg per speaker eerst naar drie hoog gesleept te hebben zijn de luidsprekers snel aangesloten op de Audio Innovations 500 versterker. Voor Age was dit de eerste keer dat hij de AW25 op de 500 beluisterde zonder de optionele impedantie correctie voor buizen versterkers. Meer dan 80% van de mensen luistert thuis naar transistoren, echter houdt Xanadu tijdens de ontwikkeling van een systeem al rekening met buizenversterkers door een zo versterker vriendelijk mogelijke speaker te maken. Dit is ook de reden waarom je Xanadu speakers vaak in combinatie met buizenversterkers aantreft. E.e.a. wordt gerealiseerd door de samenwerking met Bert Fruitema. (zie ook HVT mei 2002 pagina 34) Al gauw kwamen we tot de conclusie dat e.e.a. prima klonk en dat de ruimte van 7 bij 5 meter (zonder parallelle wanden in de lengte) ook geen belemmering veroorzaakte voor het laag. Na nog wat over de gebruikte techniek gesproken te hebben (en ons shirt was opgedroogd) ging Age terug en kon ik gaan luisteren, iets wat later geen vervelende ervaring zou worden.

Xanadu AW-25

De Xanadu AW25 is een zogenaamd 3 weg Hybride Tube systeem. De Hybride tube is een gevouwen pijp die exact op de eigenschappen van de lage tonen unit is afgestemd. Pas bij zeer lage frequentie’s wordt de luidspreker akoestisch aan de pijp gekoppeld. Uit de test bleek dat het resultaat als geslaagd benoemd mag worden. Naast de Hybride Tube beschikt de AW25, welke uit dik MDF is opgebouwd, over een 21 cm aluminium woofer en een 13 cm polypropyleen midrange unit. Als tweeter wordt er een 32 mm ringradiator ingezet. Het frequentiebereik van de speaker loopt van 35 hz tot 35 khz, terwijl het rendement van de speaker 88 db (2.83 volt / 1 meter) bedraagt. Geheel onderaan vinden we tenslotte een spleet waar de Hybride Tube uitkomt. Voor de interne bekabeling is verzilverd zuurstofvrij koper (OFC) gebruikt omdat dit na luistertesten klankmatig als beste naar voren kwam. Qua isolatie om de kabel is voor Teflon gekozen. Zelden ben ik zulke grote aansluitklemmen op een speaker tegengekomen. De vergulde klemmen zijn geschikt voor banaanstekkers en blank draad tot maar liefst 10 mm2. Uiteraard kan de speaker gebiwired aangesloten worden. Tijdens het aansluiten bleek aan de grote aansluitingen ook een nadeel te zitten. De Siltech G3 spades bleken niet te passen. De ruimte tussen beide vorkjes bleek te gering om over de as van de aansluitklem te passen. Tegen een geringe meerprijs zijn er overigens WBT aansluitklemmen vanaf fabriek leverbaar. Opvallend is dat er aan de onderkant van de speaker geen schroefdraad zit voor spikes. Men zal cones moeten gebruiken. Tijdens de luisterperiode bleek dat dit ook goed werkt en er esthetisch nog fraai uit ziet ook.

MERK

EDITORS' CHOICE