NIEUWSMaster

Master Stealth Three: nieuwe versie van beproefd concept

Circa achttien jaar geleden werd op de toenmalige VAD-show te Veldhoven een monitorluidspreker met de naam Master Three aan het publiek getoond. De Master Three is al die jaren min of meer hetzelfde gebleven, maar het werd nu kennelijk tijd voor een ingrijpende herziening. Het resultaat is de nieuwe Master Stealth Three. 

Master Stealth Three: luidsprekers uit Nederland

Het destijds nog jonge Nederlandse bedrijf Dynamic Solutions heeft ongeveer achttien jaar geleden een monitorluidspreker genaamd Master Three tijdens de VAD-show aan het publiek getoond. Gepassioneerd ontwerper Rick Paap had in de ontwikkeljaren daarvoor al de vloerstaande modellen Master One en Two op de markt gezet en wilde daar een monitorluidspreker naastzetten, die veel van de kwaliteiten van de vloerstaande Mastrer One en Two in een aanzienlijk kleiner formaat zou kunnen leveren. Het resultaat was de Master Three.

Maar de tijd vliegt en hoewel Dynamic Solutions naar eigen zeggen nooit het politieke beleid heeft gevoerd om iedere twee jaar met een sterk ‘verbeterd’ model op de markt te komen, begonnen de jaren nu toch echt aan het achttien jaar oude en slechts onderhuids licht gemodificeerde ontwerp van de Master Three te knagen. Vooral de naar huidige maatstaven nogal plompe vormgeving van de Master Three, kon eigenlijk niet meer en dat was voor Rick het feitelijke startsignaal om het ontwerp compleet te herzien.

Wederom ging er een lang ontwerp- en testtraject van start. Een proces waarbij kosten noch moeite zijn gespaard met als einddoel om wederom een grensverleggend ontwerp op de markt te brengen, aldus Dynamic Solutions. Het nieuwe model, de Master Stealth Three, overstijgt zijn voorganger ruimschoots, niet alleen met betrekking tot letterlijk iedere technische en akoestische parameter, maar nu ook qua visueel voorkomen, aldus de bouwer van de Master Stealth Three.

Master Three: ontwerp en techniek

Het uiteindelijke eindresultaat tart iedere verwachting en biedt de kritische luisteraar een schitterende moderne reïncarnatie van dit immer hooggewaardeerde ontwerp. Het eerste wat daarbij in het oog springt is het prachtige en vooral spannende lijnenspel dat een typische ‘form follows function’ filosofie volgt. Want zelden heeft een volwassen monitorweergever er beter en vooral spannender uitgezien dan deze nieuwe Master Stealth Three, aldus de trotse ontwerper.

Het lijnenspel met zijn vele wendingen, hoeken en facetten, heeft daarbij duidelijk de visuele eigenschappen van de anti radar detectievlakken van militaire Stealth-objecten, terwijl de twee toegepaste luidsprekerunits een verdere evaluatie van de eerdere gebruikte types zijn. Omgezet in klare taal betekent dat opnieuw een tweeweg Acousted Vented configuratie waarbij een 28 millimeter grote softdome tweeter voor het hoog en een 17 centimeter bass/midden unit voorzien van een conus van kevlar voor het laag worden ingezet. De nieuwe drivers zijn volledig aan de huidige wensen en eisen van deze tijd aangepast.

Behalve de zeer dikke baffle die op een naar achteren hellende behuizing is geplaatst (voor een optimaal fase- en afstraalgedrag), is ook aandacht besteed aan de bijbehorende standaard. Net als bij de kast met zijn vele ‘stealth facetten’, zijn ook hier de materialen en het aantrekkelijke lijnenspel zo gekozen dat vervelende resonanties, kleuring en ongewenste reflecties geen kans krijgen. Hierdoor kan tenslotte niet alleen de zo bijzondere Master klanksignatuur met zijn volle, rijke en vooral natuurlijke klank zich ten volle ontplooien, maar zijn ook de weergevers zelf gehoormatig volkomen onzichtbaar als bron van het geluid geworden. Volgens Dynamic Solutions presteert de Master Stealth Three uitstekend voor zijn prijsklasse maar kan hij zich ook meten met duurdere luidsprekers.

Master Stealth Three: prijs en leveringsinformatie

Het is nog niet bekend wanneer de levering van de Master Stealth Three zal beginnen en voor welke prijs. Als wij meer informatie hebben zullen wij dit nieuwsbericht bijwerken.


EDITORS' CHOICE