NIEUWSDirac

Dirac kondigt debuut Dirac Panorama Sound aan op ... een smartphone?

Het Zweedse Dirac Research is bekend van zijn room correction software voor thuis en voor in auto’s. Dirac heeft aangekondigd dat de Dirac Panorama Sound software nu voor het eerst op een smartphone is gezet. De debuterende smartphone is de Nut R1 van het in 2012 opgerichte Chinese Smartisan. Volgens Dirac levert de toevoeging van Dirac’s software een wezenlijke verbetering van de geluidskwaliteit van de smartphone.

Dirac Panorama Sound op Smartisan Nut R1

Het Zweedse Dirac Research is een software-georiënteerd bedrijf dat zich bezig houdt met room correction en andere vormen van optimalisatie van het geluid in een bepaalde ruimte. Dirac doet niet alleen zaken met audiofabrikanten, maar ook met autofabrikanten die de weergave van muziek in hun auto’s naar een hoger niveau willen tillen. Nog niet bekend met Dirac? Lees dan ons achtergrondartikel over Dirac.

Dirac heeft aangekondigd dat Dirac’s Panorama Sound software binnenkort voor het eerst ook beschikbaar zal komen op een smartphone van het Chinese Smartisan. Het gaat om het model Nut R1, het vlaggenschipmodel van Smartisan. Zoals de meeste smartphones is de Nut R1 voorzien van een primaire luidspreker aan de onderkant voor het afspelen van muziek en beltonen. Aan de bovenkant zit nog een luidspreker die wordt gebruikt voor het weergeven van telefoongesprekken. Dirac’s Panorama Sound zou ervoor moeten zorgen dat beide luidsprekers harmonieus met elkaar samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. Het resultaat is volgens Dirac een optimalisatie van impulsgedrag en een beter frequentiebereik. De software zorgt voor een breed geluidsbeeld, breder dan men van een smartphone zou verwachten, aldus Dirac Research.

Volgens Smartisan is de goede weergave van audio op een smartphone steeds belangrijker aan het worden. De samenwerking met Dirac is dan ook een logische keuze volgens Smartisan.

De software van Dirac zal vermoedelijk de geluidskwaliteit van een smartphone wel iets kunnen verbeteren, maar we hebben niet de verwachting dat een smartphone met Dirac een hifiapparaat zal worden. DA-converters kunnen bijvoorbeeld verregaand verkleind worden, maar luidsprekers niet. Simpele natuurkundige wetten schrijven immers voor dat een luidspreker onder andere een zekere klankkast nodig heeft om goed te presteren en een smartphone biedt geen ruimte voor een klankkast. Datzelfde geldt overigens min of meer ook voor een laptopcomputer. Desondanks kan de toevoeging van Dirac een leuke aanvulling zijn voor een smartphone. We zijn benieuwd naar de eerste praktijkervaringen.

Smartisan Nut R1: specificaties, prijzen en leveringsinformatie

De Nut R1 heeft een display van 6,17 inch met een aspectratio van 18:7,9, een 12 MP + 20 MP camera en een 24 MP frontcamera, Snapdragon-processor type 845 en een 3.600 mAh accu. De prijs ligt tussen de 549 en 1.388 dollar afhankelijk van de uitvoering. We weten niet of de smartphone ook naar Nederland zal komen en voor welke prijs.

Meer weten? Kijk dan op de website van Smartisan.


EDITORS' CHOICE