NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio F700: nieuwe vloerstaande productlijn uit Schotland

Het relatief jonge audiobedrijf Fyne Audio bouwt uitsluitend luidsprekers en heeft de vloerstaande F700-productlijn aangekondigd. De eerste twee leden van de familie, genaamd F702 en F703 zijn aan het publiek op de afgelopen High End audiobeurs in München getoond. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe vloerstaanders hun weg naar de winkel zullen vinden.

Fyne Audio: vloerstaanders F702 en F703

Fyne Audio, dat is gevestigd in Schotland, bestaat nog maar ongeveer een jaar, maar het bedrijf hoeft het bouwen van luidsprekers niet te leren of uit te vinden. Sommige werknemers hebben immers tientallen jaren ervaring in de audio-industrie.

Het bedrijf heeft op dit moment drie productlijnen waarvan de F300 de goedkoopste is. De F500 is boven de F300 gepositioneerd. Beide productlijnen hebben diverse familieleden. Aan de top staat de F1-10 waarvan de prijs boven de 12.000 Britse ponden ligt. Omdat de afstand tussen de F500 en de F1 gigantisch is, was het kennelijk tijd om ook iets er tussenin te zetten en dat is de F700-productlijn geworden.

Voorlopig zal de F700-productlijn twee leden kennen. Prijzen voor Nederland zijn te vinden bij importeur HNNY Benelux. We weten nog niet hoe de nieuwe vloerstaanders klinken, maar op dit prijsniveau mag je als consument goede tot zeer goede prestaties verwachten. Beide luidsprekers lijken techniek te lenen van het vlaggenschipmodel, van drivertechnologie tot constructie van de kast.

De F702 en F703  hebben IsoFlare-drivers met isotrope eigenschappen voor nauwkeurige stereobeeldvorming en Fyne's FyneFlute-surroundtechnologie, ontworpen om conusenergie effectief te beëindigen. Het bedrijf heeft ook gewerkt aan het reduceren van resonantie met de computer-geoptimaliseerde golfgeleider en aluminium chassis van de HF-unit.

Andere kenmerken zijn het BassTrax Tractrix Diffuser System waarvoor patent is aangevraagd en een speciaal ontworpen neerwaartse baspoort waardoor de luidsprekers minder kritisch zijn als het gaat om plaatsing in de luisterruimte.

De cross-over componenten zijn cryogeen behandeld om de spanningen in materialen en soldeerverbindingen te verlagen en om de signaaltransparantie te maximaliseren. De modellen delen dezelfde berkenhouten kast als de F1's, in afwerkingen in de piano glanzend zwart of piano-walnoot. Ten slotte zitten ze op verstelbare spikes, met aluminium cups die houten vloeren beschermen.

Fyne Audio: AV-pakket gebaseerd op de F300-productlijn

Aangezien Fyne Audio niet alleen vloerstaanders bouwt, is het niet onlogisch dat Fyne Audio ook de surround-liefhebber probeert te behagen. Fyne heeft blijkbaar een paar AV-pakketten in de F300-serie op de rol staan en de eerste daarvan is het F302 AV 5.1-pakket, dat bestaat uit een paar F302-vloerstaanders voor de voorkanalen, F300-monitor voor de achterkanalen, een F300c als centerluidspreker en een F3.8 300-watt subwoofer. Prijzen voor Nederland zijn te vinden bij importeur HNNY Benelux

Het Fyne Audio F302 5.1-luidsprekerpakket is vanaf juli verkrijgbaar.

EDITORS' CHOICE