Wilson Benesch Eminence: het nieuwe topmodel in de Geometry-productlijn

De Britse luidsprekerbouwer Wilson Benesch presenteert met enige trots de Eminence, het nieuwe topmodel van het merk. De Eminence is bijna twee meter hoog en weegt 145 kilogram. de nieuwste technische inzichten zijn verwerkt in het nieuwe vlaggenschip en de Eminence doet dan ook mee aan de bovenkant van de markt.

Wilson Benesch Eminence: nieuw vlaggenschip

Sinds 1989 is de in de plaats Sheffield in Groot-Brittannië gevestigde luidsprekerbouwer Wilson Benesch al een pionier in de ontwikkeling van geavanceerde carbon composiet luidsprekerbehuizingen. De A.C.T. ‘Monocoque’ behuizing heeft de hoogste signaal/ruis-verhouding in de industrie. Desondanks representeerde de Cardinal luidspreker in 2013 een belangrijk ontwerp-statement en definieerde een ambitieuze lijn van producten in de award-winnende ‘Geometry’-productlijn. Sinds die tijd heeft Wilson Benesch de technologie van de productlijn voortdurend ontwikkeld om nieuwe prestatieniveaus te kunnen bereiken.

De nieuwe Wilson Benesch Eminence bouwt voort op de nalatenschap van de Cardinal, maar zet een stap vooruit in technologie. De Eminence introduceert de Tactic 3.0 midden- en laagdriver, de ongelooflijke Fibonacci zijde/carbon hybride tweeter met een nieuw ontkoppeld motor-ontwerp en de nieuwe A.C.T. 3ZERO Monocoque. Hiermee realiseert het ontwerp een nieuw hoogtepunt in Wilson Benesch’s luidsprekerontwerp en fabricage, aldus het Britse bedrijf. Tijdens de zojuist gehouden High End audiobeurs in München werd dit nieuwe model voor het eerst aan het publiek getoond.

Wilson Benesch Eminence: een nieuwe generatie luidspreker door uitgebreide samenwerking in R&D

Terwijl Wilson Benech zijn dertigjarige jubileumjaar benadert, wordt het bedrijf nu erkend voor het aanzienlijke intellectuele erfgoed, ontwikkeld tijdens drie decennia van voortdurend onderzoek en ontwikkeling. Deze R&D werd vaak publiekelijk gefinancierd op basis van de technologische capaciteiten in het bedrijf. Deze ambitieuze R&D projecten en de onderzoeksresultaten die ze opleverden, werden beloond met een uitnodiging om deel te nemen in een alliantie van bedrijven die participeren in een multi-miljoenen euro’s project voor de ontwikkeling van de ‘cutting-edge’ composieten van de toekomst voor toepassingen voorbij 2020 in de luchtvaart en andere geavanceerde technologietoepassingen. De alliantie van Wilson Benesch met 13 topuniversiteiten, een handvol vergelijkbare en veel grotere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Akzo Nobel, onderstrepen de positie van Wilson Benesch aan het voorfront van geavanceerde materiaalkunde. De Eminence is het directe resultaat van deze samenwerking.

Wilson Benesch Eminence: Fibonacci tweeter

In 2012 introduceerde Wilson Benesch de Semisphere, ‘s werelds eerst hybride tweeter dome-ontwerp gebaseerd op koolstofvezel. Het ontwerp onderstreepte de kennis van composiet materiaalkunde en specifiek de noodzaak voor demping gecombineerd met een hoge stijfheid. De nieuwste uitvoering van de tweeter-technologie van Wilson Benesch bouwt voort op het revolutionaire Semisphere tweeter-ontwerp.

De frontplaat van de Fibonacci tweeter is gevormd uit een koolstofvezel composietstructuur en vormt een geometrisch geoptimaliseerde ‘wave guide’, die exact aansluit bij de output van de zijde/koolstof hybride tweeter. Deze frontplaat en de motor zijn op hun beurt ontkoppeld van de rest van het tweeter-chassis, waarmee niet alleen een kaarsrecht frequentiebereik en ultrabrede dispersie worden behaald, maar ook een optimale frequentie- en timing-integratie met de Tactic 3.0 midden-driver. De neodymium magneetstructuur met open ontwerp en zeer precies gefabriceerde componenten verzekert een optimaal energiepad voor zowel akoestische als thermisch energie – kritiek voor ultra lage vervorming.

Wilson Benesch Eminence: Tactic 3.0 drivers

De Tactic 3.0 is een nieuwe generatie driver die vasthoudt aan een constante ontwerpfilosofie en behoudt de isotactische polypropyleen conus die de optimale balans geeft van stijfheid en demping. De unieke mix van materiaaleigenschappen stelt Wilson Benesch in staat het wisselfilterloze, direct aan de versterker gekoppelde ontwerp – dat te zien is in alle referentieontwerpen van de fabrikant – te behouden. De directe versterkerverbinding voorkomt fasevervorming.

De harmonieuze verhouding van materialen en een directe verbinding zonder fasefouten, opent het hart van de muziek en biedt de luisteraar een realistisch, direct, zeer gearticuleerd maar natuurlijk karakter. Geïnspireerd door de natuur en Fibonacci’s formule, resulteert het nieuwe Fibonacci element in een driver die een perfecte afval heeft zonder enige spoel, een frequentiebereik tot maar liefst 4kHz en een vlakke frequentiekarakteristiek binnen zijn werkbereik.

Wilson Benesch Eminence: A.C.T. 3ZERO Monocoque behuizing

De Eminence luidsprekerbehuizing is de meest geavanceerde die Wilson Benesch ooit heeft gebouwd en verlegt de industriestandaard als het gaat om stijfheid en demping. Een nieuw kernmateriaal dat direct is voortgekomen uit de huidige R&D projecten, verhoogt de stijfheid/demping ratio van de A.C.T. 3ZERO Monocoque met dertig procent. Een interne matrix van 14 millimeter hoogwaardig staal comprimeert alle verticale structuren en reduceert daarmee alle resonanties. De high-gloss ‘2×2 twill weave’ koolstofvezel weving is een ode aan de originele carbon-nomex structuur die Wilson Benesch introduceerde in de High-End audioindustrie in 1989 en verhoogt tegelijkertijd de esthetiek van de 20 graden helling van de koolstofvezel ‘hoed’ van de luidsprekers.

De Wilson Benesch Eminence onderscheidt zich op spectaculaire wijze van de houten ‘box’ met vlakke panelen en metalen behuizingen die zo standaard zijn bij moderne luidsprekers. De precies gefreesde aluminium componenten en hoogglans A.C.T. 3ZERO Monocoque geeft de Eminence een luxueuze ‘automotive’ uitstraling en esthetiek.

De Wilson Benesch Eminence is een statement in ‘State-of-the-Art’ modern luidsprekerontwerp en technologie. Geen ander onderdeel onderstreept dit meer dan de voet van de Eminence. Het grootste subonderdeel van deze complexe structuur vereist een kwart miljoen lijnen CNC code en 16 uur aan freeswerk, waarbij een solide blok aluminium van 100 kg naar minder dan de helft ervan wordt gereduceerd om een enkele 38 kilogram zware Eminence luidsprekervoet te maken. Dit formidabele component beheerst alle energie erboven en is de fundering en de basis voor ongekende prestaties.

Wilson Benesch Eminence: geplaatste drivers

 • 2,5-weg vloerstaand luidsprekerksysteem met 10 drivers:
 • 1x 25 mm WB Fibonacci Hybride Tweeter
 • 2x 170 mm WB Tactic 3.0 ‘Bass High’
 • 1x 170 mm WB Tactic 3.0 ‘Midrange’
 • 2x 170 mm WB Tactic 3.0 ‘Bass Low’
 • 4x 170 mm WB Isobaric systeem ‘Bass Low’

 

Wilson Benesch Eminence: technische specificaties en prijs

 • Gevoeligheid: 89 dB
 • Impedantie: 4,5 Ohm nominaal
 • Frequentierespons: 24 Hz – 30 KHz (+/- 2dB)
 • Aanbevolen vermogen: 100 W Minimum
 • Dimensies: 199 cm H / 28 cm B / 68 cm D
 • Gewicht: 145 kg
 • Prijs: rond de 140.000 euro

EDITORS' CHOICE