NIEUWSThorens

De Thorens TD148A is een volautomatische draaitafel

Draaitafelbouwer Thorens heeft op de High End audiobeurs in München een eerste prototype van de nieuwe TD148A getoond. De TD148A onderscheidt zich door het feit dat de machine volautomatisch werkt. Hij is dan ook meer bedoeld voor muziekliefhebbers dan voor liefhebbers van hifi-apparatuur. Vermoedelijk komt de TD148A in het vierde kwartaal van 2018 op de markt. 

Thorens TD148A: nieuwe volautomatische draaitafel

In de tweede helft van de twintigste eeuw was het draaien van vinyl heel gewoon totdat de cd-speler de platenspeler ging verdringen. Veel mensen hadden een volautomatische platenspeler waarbij de machine zelf de arm op de plaat legde en aan het eind van de plaat de arm deed terugkeren om vervolgens het draaiplateau uit te schakelen.

Vreemd genoeg is bij de huidige opleving van het gebruik van vinyl de volautomatische draaitafel nog niet echt teruggekeerd. De huidige platenspelers hebben niet meer dan een armlift. De arm moet met de hand worden bediend en aan het einde van de plaat blijft het draaiplateau nutteloos rondjes draaien totdat de gebruiker ingrijpt.

Thorens wil met de introductie van de TD148A de drempel naar een volautomaat verlagen. Muziekgenot is de focus, niet het tijdig bedienen van een apparaat, aldus Gunther Kürten, de huidige baas van Thorens. De TD148A wordt na het opleggen van een plaat met knopjes bediend. De gebruiker hoeft de arm niet aan te raken. Een kind kan de was doen, herstel, een plaat opzetten. De TD148A is overigens niet de enige volautomaat in het huidige portfolio van Thorens. Veel andere merken bieden geen volautomatische draaitafels aan.

De TD148A is een echte Thorens en heeft dan ook een subchassisontwerp. Het draaiplateau is van glas met daarop een vilten mat. Als de mat van het plateau wordt gehaald is de riemaandrijving en de motor zichtbaar. Het toerental wordt gekozen met een draaischakelaar. De arm is de bekende TP92 van Thorens. Een stofkap wordt meegeleverd.

Thorens TD148A: prijs en leveringsinformatie

De marktintroductie staat gepland voor het vierde kwartaal van 2018.  Tegen die tijd zullen ook wel wat meer gegevens en specificaties beschikbaar komen. Waarschijnlijk gaat de TD148A ongeveer 1.500 euro kosten.


EDITORS' CHOICE