NIEUWSPMC

Fact Fenestria: het nieuwe vlaggenschip van PMC

De Britse luidsprekerbouwer PMC heeft zijn nieuwe vlaggenschip Fact Fenestria aan het publiek laten zien op de High End audiobeurs in München. PMC heeft vijf jaar gedaan over de ontwikkeling van de Fact Fenestria. Het ontwerp van de kast is geïnspireerd op de manier waarop wolkenkrabbers zijn gebouwd om aardbevingen te weerstaan. Vanaf september zou hij in de winkel moeten liggen. 

PMC Fact Fenestria: “... de luidspreker die je niet zult horen ...”

Wanneer een luidsprekerbouwer zijn nieuwste vlaggenschip de slogan “de luidspreker die je niet zult horen” meegeeft, kan het een extravagant oogstrelend prototype zijn of zo exorbitant duur dat ze het niet voor gewone stervelingen zijn weggelegd. Maar de Fact Fenestria is gebouwd door het Britse PMC en de kreet “niet horen” is letterlijk bedoeld: de nieuwe vlaggenschipluidspreker is ontworpen met als voornaamste doel alle ongewenste vervorming en kleuring te verwijderen die door de luidspreker zelf wordt opgewekt, dus alles wat je hoort is de muziek.

Vijf jaar is besteed aan de ontwikkeling van de Fact Fenestria. De techniek die in wolkenkrabbers is verwerkt om aardbevingen te weerstaan is ook gebruikt bij de bouw van de kast van de Fact Fenestria. De zijpanelen van de 1,7 meter hoge kast zijn ontworpen om te vibreren in tegenstelling tot de rest van de luidsprekerconstructie, waardoor eventuele trillingen die door de hoofdkast en drivers worden opgewekt, worden geëlimineerd. De kast is ook zwaar verstevigd en akoestisch geïsoleerd van de zes drivers.

De drieweg luidspreker heeft een 19,5 millimeter soft-dome tweeter en een 7,5 centimeter middentoner, die beide zijn ondergebracht in een aluminium “nest” dat ze verder akoestisch geïsoleerd en ontkoppeld van de rest van de kast houdt. Het voorkomt ook dat de vier lange slag koolstofvezel woofers met een diameter van 16,5 centimeter de weergave van midden  en hoge frequenties negatief beïnvloeden. De tweeter is verder ingekapseld in een met siliconen gedempte ophanging ter isolatie van de middentoner.

De Fact Fenestria zou geen PMC-luidspreker zijn zonder het gebruik van de merkeigen transmissielijn basweergave-technologie en de techniek genaamd Laminair-vent (ook gebruikt in de Twenty5-productlijn), die beide zijn ontworpen om de basprestaties van de luidsprekers te verbeteren.

PMC Fact Fenestria: prijs en leveringsinformatie

The Fact Fenestria wordt geleverd in een afwerking van zijdewit, rijk notenhout, grafiet of tijger ebbenhout en is naar verwachting vanaf september verkrijgbaar. De prijs is 45.000 Britse ponden per paar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend.


MERK

EDITORS' CHOICE