REVIEWDynaudio

Review: Dynaudio Music 1 en 7 - Multiroom zoals je het nooit zag

SAMENVATTING

Het minste wat je kunt zeggen is dat Music geen doorsnee multiroom-systeem is. Dynaudio doet het op zijn manier, wat zowel een goed als een minder goed resultaat oplevert. Als je vergelijkt met concurrenten als Bluesound, Sonos of HEOS valt niet te ontkennen dat rivalen meer streamingdiensten aanbieden en een klassiekere app-bediening. De keerzijde is dat Dynaudio zich onderscheidt met een echt fraai interieurvriendelijk design, een mooi geluid en unieke features.

PLUSPUNTEN

  • Vol en expansief geluid (Music 7)
  • Music 1 is ook draagbaar
  • Bluetooth, Airplay en DLNA
  • RoomAdapt en NoiseAdapt zijn bijzonder effectief
  • Premium afwerking en materialen voor het segment
  • Music Now-functie

MINPUNTEN

  • Integratie met streamingdienst is voorlopig beperkt tot Tidal
  • Design is love it or hate it
  • App heeft nog werk nodig
  • Soms nukkig bij schakelen tussen streaming en HDMI (Music 7)

Dynaudio heeft dankzij de Xeo-reeks al jaren ervaring met draadloze speakers. De Music-familie bouwt daarop verder, met multiroom via een app en interieurvriendelijk design op zijn Deens. In primeur bekijken we het hoogste én laagste model uit de nieuwe familie.

Dynaudio Music

De Dynaudio Music is de nieuwste intrede in het al drukke draadloze multiroom-segment, een deel van de markt waar namen als Sonos, HEOS en Yamaha al goed ingebed zijn. Toch denken de Denen dat ze met de Music-speakers voldoende troeven bezitten om een plekje te veroveren. Die sterke punten zijn langs één kant de geluidskwaliteit waar Dynaudio voor staat en langs de andere kant een gesofistikeerd ontwerp dat textiel gebruikt om echt anders te zijn. Van een bedrijf uit een land waar design hoog in het vaandel wordt gedragen verwachten we natuurlijk niets anders. Daar komt nog bij dat de Music-speakers intelligente functies bezitten om de klank te optimaliseren aan de plaatsing en ruimte. En dat komt je bij draadloze multiroom-speakers zelden tegen.

In deze test bekijken we het hoogste model, de Music 7, en het laagste model, de Music 1. Beide hebben naast streaming en multiroommogelijkheden hun unieke sterktes. De Music 7 van 999 euro heeft een HDMI-ingang, waardoor deze brede speaker eveneens als soundbar kan ingezet worden. De batterij in de 499 euro-kostende Music 1 maakt deze compacte speaker dan weer bruikbaar op die momenten dat je de tuin intrekt. De Music 3 (€ 649) en de Music 5 (€ 799) die we hier niet testen vullen de line-up tussen deze twee uitersten op.

Design met facetten

Het is niet vreemd om deze recensie te beginnen met een praatje over het designaspect. Neen, het uiterlijk is zeker niet het enige unieke of bijzondere aan de Music-speakers, maar het Music-design is wel datgene waar de meeste mensen eerst een mening over zullen vormen. Dynaudio koos er inderdaad voor om de Music-speakers een heel eigen gezicht te geven, zodat ze er niet uitzien als de zoveelste door Jon Ive van Apple-geïnspireerde speakers. Het hoekige facet-design met scherpe randen die verzacht worden door het te overtrekken met een ruwer textiel doet meer denken aan sommige Bang & Olufsen-speakers en Deense fauteuils. De lijnen die vanuit de randen naar een vlak onderaan in het midden lopen geven de Music 1 en 7 diepte en karakter, en – vast toeval – leiden het oog recht naar het Dynaudio-logo. Zowel voor- als achteraan ziet je hetzelfde lijnenspel onder het mooie textiel, enkel aan de smalle bovenkant en zijkanten doorbroken door een strook waarop knoppen en led’s staan. Bij de Music 1 is deze strook wat opvallender en breder, wellicht om de draagbare speaker wat steviger te maken. De uitstulping bovenaan maakt hem ook makkelijker te verplaatsen, want het geeft je vingers iets meer greep.

Als je voor de Music 7 zit, kijk je vooral op het textiel die over de speaker is gespannen. Het ziet er echt goed uit, een hoogwaardig weefsel zoals ook gebruikt voor meubelen, bijvoorbeeld afkomstig van Deense textielgigant Kvadrat. Omdat de speakers in jouw interieur moeten passen, geeft Dynaudio je de keuze tussen stoffen in verschillende kleuren. De twee speakers die wij op bezoek kregen, waren bedekt in een lichtgrijs. Daarnaast is er ook een donkere, bijna zwarte grijs, een blauwe en een rode kleur. Visueel zijn deze kleuren meer in het oogspringend dan je misschien denkt, omdat er een duidelijk weefselpatroon zichtbaar is. Hierdoor bezitten de speakers niet één saaie uniforme kleur, maar net iets met textuur. De hoezen lijken ons trouwens vervangbaar, al vinden we online niet meteen reservehoezen terug.

De Music-speakers mag je dus gerust een design-statement noemen. En zoals altijd bij objecten met een meer uitgesproken smoel, zullen deze Dynaudio-toestellen zowel lovers als haters hebben. Heftige reacties horen nu eenmaal bij ongewoon design.

Dynaudio Music: Technologie voorop

Gek genoeg spreekt Dynaudio in hun marketing zelf nauwelijks over het uitgesproken ontwerp van de Music-speakers. De focus van de Denen ligt volledig op de technologie in de speakers, zowel op drivervlak als qua geluidsverwerking. De gesloten Music 1 bevat een 1-inch tweeter en een 4-inch woofer, aangestuurd door een 2 x 40 watt versterker. In de grotere Music 7 steekt heel wat meer: 2 x 1 inch tweeters, 2 x 3 inch midrange-drivers en twee woofers van 5-inch. Het geciteerde vermogen bedraagt 6 x 50 watt.  Volgens Dynaudio zijn de conussen van alle drivers (behalve de tweeters) uitgevoerd in het MSP-materiaal dat in nagenoeg al hun pro- en hifi-luidsprekers wordt toegepast. De link met premiumproducten als de Evidence Platinum wordt nog meer benadrukt, want volgens de fabrikant werden de Music-toestellen door hetzelfde team getuned als deze high-end luidsprekers.

Vaak wordt er niet over gesproken, maar bij draadloze speakers zoals deze speelt een DSP altijd een cruciale rol. Een soundprocessor wordt ingezet om de digitale stream te manipuleren, bijvoorbeeld om de frequentieweergave te optimaliseren voor de behuizing. Vaak zal een zo goed mogelijk akoestisch ontwerp worden gerealiseerd, maar is het de DSP die in de laatste instantie nog overblijvende resonantieproblemen moet oplossen. Dat klinkt sommigen misschien negatief in de oren, maar wij zijn overtuigd dat goede DSP-implementaties hifi naar nieuwe hoogtes zullen brengen. Dynaudio gebruikt de DSP in zijn Music-speakers bijvoorbeeld net voor heel nuttige zaken. Music-toestellen komen met twee functies, aangestuurd door een ingebowde microfoon: RoomAdapt en NoiseAdapt. Het eerste zal de klank aanpassen aan de plaatsing van de speaker (afstand van een muur of plaatsing in een hoek, bijvoorbeeld), het tweede houdt rekening met het aanwezige geluid in de kamer (de geluidsvloer) en compenseert hiervoor.

Gegeven dat multiroomspeakers overal in huis terechtkomen en niet altijd op goede plaatsen staan, zijn deze twee functies behoorlijk interessant. In tegenstelling tot Trueplay van Sonos (waarbij je moet meten) werken RoomAdapt en NoiseAdapt volledig automatisch. Je moet ze enkel in de bijhorende ap in- of uitschakelen. Dynaudio stelt zelfs dat RoomAdapt op een eigen kracht een aanpassing uitvoert als je de speaker achteraf verplaatst.

Streaming en meer

De Music-speakers zijn streamingspeakers, maar ze komen ook met fysieke aansluitingen. De Music 7 bezit zoals gezegd als enige bij Dynaudio Music een HDMI-ingang. Het is ARC-compatibel, zodat je de speaker op je televisie kunt aansluiten en het volume kunt regelen via de remote van de tv. Althans, als je luistert naar tv-audio. Voor het regelen van het geluidsniveau van streaming muziek grijp je naar de meegeleverde afstandsbediening, de Music-app of de knoppen bovenaan. Als je wenst kun je een televisie of een toestel zoals een cd-speler ook koppelen via een optische digitale ingang. Een 3,5 mm jack-poort voor een muziekspeler en een USB-poort vervolledigt het aanbod qua ingangen. Helaas, die USB-poort is in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij HEOS niet bruikbaar voor USB-sticks met muziekbestanden. Je kunt het enkel gebruiken voor het laden en afspelen vanaf iPhones en iPads.

Tijdens onze test sloten we de Music 7 via HDMI aan op een Samsung 60KS7000-tv. Dat bleek probleemloos te gaan, al moesten we wel eerst in de expertinstellingen van de tv duiken om de audio-output via HDMI-ARC aan te passen van ‘Bitstream’ naar ‘PCM’. Bij deze Samsung kun je daarnaast aangeven hoe de audiostroom is ingedeeld, ook dat moest aangepast worden (van Dolby Digital naar PCM stereo) om klank uit de Music 7 te krijgen. Toen we hem later koppelden met een LG OLED55B6V hadden we wat meer moeilijkheden om het geluid door te sturen.

Hoe krijg je nu draadloos muziek naar de Music 7 en 1? Ook hier blijken heel wat mogelijkheden. Apple-gebruikers kunnen Airplay gebruiken, wat ook handig is voor Roon-liefhebbers. Universeler is Bluetooth, dat ook een kwaliteitsbelofte maakt door aptX te ondersteunen. De speakers zijn bovendien DLNA-compatibel en dat voor PCM-bestanden tot 32 bit / 96 kHz. Uit onze bestandstest bleken zowel MP3’s, AAC’s, ALAC’s (incluis hi-res), FLAC’s (incluis hi-res) als WAV’s probleemloos af te spelen. En streamingdiensten? Vooraleer daar op te antwoorden, moeten we het even hebben over de app.

Even chatten met de Dynaudio Music-app

De Dynaudio Music-app (iOS en Android) is even onconventioneel als het design van de speakers zelf. Tijdens de installatie communiceert het op een intrigerende manier met je. Letterlijk dan, want alle vragen (zoals ‘Wil je een trial van Tidal proberen?’) presenteren zich als een chatsessie. Het is net alsof je praat met een persoon. Dat is best slim van Dynaudio. Vooropgesteld dat je al bekend bent met Whatsapp of Facebook Messenger – en wie is dat niet? - komt deze vorm van interactie heel natuurlijk over en het vergemakkelijkt de installatie van de Music-speakers. Een chat is bovendien overzichtelijk, want je kunt altijd terug scrollen naar een eerder deel van de communicatie om te zien wat er gebeurde.

Deel van de setup is het aanmaken van een account en het aangeven welke muziek jouw ding is. Dat gebeurt aan de hand van een lijst van artiesten en groepen waaruit je favorieten pikt. Tik je een artiest aan (zoals ‘Radiohead’), dan verschijnen er extra namen om verdere verfijning toe te laten. Kiezen voor Radiohead bijvoorbeeld, doet ‘Oasis’ en ‘Blur’ verschijnen. Kies hier opnieuw eentje van, dan zie je er nog meer. Het is een deel van de app waar je wel even mee bezig kunt zijn, iets dat wel de moeite waard is. Op basis van deze informatie presenteert de app je later playlists die aansluiten bij je muzieksmaak. Je kunt trouwens altijd achteraf artiesten verwijderen en toevoegen. Ook handig als meerdere mensen de Music-speakers vanaf de familietablet bedienen: in de app kun je meerdere gebruikers aanmaken, elke met hun eigen muziekvoorkeuren.

De chatfunctie en de manier waarop je favoriete muziek aanduidt is vrij onconventioneel, en dat is ook waar van andere aspecten van de app. Zo schakel je opties of verander je het volume door verticaal over het scherm te vegen. Bij de Playing Now-scherm zie je bijvoorbeeld over de albumhoes een lijn stijgen naarmate het volume toeneemt. Dat is iets anders dan een kleine volumeregelaar ergens op het scherm die je net juist moet bedienen. En wat te denken van de Bass- en Treble-regeling: je start met een kruisje in het midden van het scherm. Beweeg het verticaal voor meer/minder treble, horizontaal voor meer/minder bass.

Dat Dynaudio zijn app op zijn eigen manier inricht is niet echt een probleem. Je zal wellicht even aan de app moeten wennen, maar meestal zijn de juiste keuzes gemaakt. Af en toe kan het ook beter. Zo is vinden we het tikkeltje overbodig dat je bij het selecteren van muziek in de volgende stap altijd de gewenste speaker moet selecteren – ook als je reeds naar muziek zit te luisteren via een Music.

Op jacht naar muziek

Wellicht de grootste verrassing is dat de Music-app (momenteel) enkel samenwerkt met Tidal. Spotify, Deezer, Qobuz… die kun je via de app niet gebruiken. Dat kan wel via Airplay, Bluetooth en via een omweg ook via DLNA. Je kunt namelijk in bepaalde apps, zoals BubbleUPnP, de stream van Qobuz of andere diensten over DLNA naar een Music-speaker sturen. Het was natuurlijk veel handiger geweest als er nog meer diensten geïntegreerd waren in de app. Een telefoontje richting Dynaudio leverde de bevestiging op dat er keihard wordt gewerkt aan het integreren van bijkomende diensten. Namen noemen mag echter niet totdat alles qua licenties geregeld is.

Een pluspunt is wel dat de integratie van Tidal in de Music-app verder gaat dan normaal. Het is wel weer zeer eigenzinnig, wat dacht je? Gewoon browsen in de Tidal-bibliotheek is niet zomaar mogelijk, maar je kunt wel zoeken op alle mogelijke zaken én je favorieten albums en playlists zijn meteen bereikbaar vanaf het hoofdscherm. Daarnaast presenteert de app icoontjes waarmee je snel een pagina van een artiest bereikt. Een korte bio en een overzicht van tracks en albums begroeten je daar.

De blikvanger in de app zijn de grote Music Now-knoppen. Dit is een meerwaarde van het Dynaudio-systeem: de app genereert playlists op basis van je voorkeuren qua artiesten en genres. Daarvoor maakt wordt gebruik gemaakt van algoritmes die door een zusterbedrijf van Dynaudio ontwikkeld werd. Het gaat dus niet om playlists die Tidal opwerpt, maar iets uniek. Wanneer de ondersteuning voor meerdere streamingdiensten opduikt, dan zal de algoritme over de diensten heen werken en de voorkeur geven aan uitvoeringen in de hoogste kwaliteit. Net zoals de Flow-functie van Deezer vinden we dit een leuke functie. Je moet niet nadenken over wat je juist wil beluisteren, je activeert gewoon één van de Music Now-afspeellijsten.

De Music-speakers bezitten fysieke knoppen om het volume te regelen en ingangen te kiezen. Echt handig zijn de vijf preset-knoppen, die je ook kunt selecteren via de app. Aan een preset-knop kun je een internetradiostation, afspeellijst of pakweg een album op Tidal koppelen, zodat je snel favoriete muziek kunt afspelen. Presets zijn echt nuttig. Als we ’s morgens uit bed rollen richting ontbijttafel, hebben we geen zin om de smartphone te ontgrendelen en via een app een internetradiostation op te zoeken. Dan is op een knopje drukken véél sneller én praktischer.

Via de app kun je op dit moment geen eigen muziekbestanden over het netwerk afspelen. Dat kan dus wel via een app van derden. Ook hier geldt dat deze functie “op de roadmap” staat, zegt Dynaudio.

Klinkt als…Dynaudio

Eén van de eerste zaken die we deden was de Music 7 inzetten als soundbar voor een Samsung-tv in de testruimte. We moeten wel eerlijk zijn: Dynaudio van zijn kant positioneert de Music 7 niet expliciet als soundbar, maar vooral als een zeer krachtige draadloze muziekspeaker. Maar as tv-oplossing lijkt ons nu eenmaal een belangrijke reden waarom je voor deze 1.000-euro kostende speaker zou kiezen. Door zijn hoogte van bijna 21 cm is de Music 7 niet altijd geschikt voor deze rol. Bij een tv-toestel met een lage voet zal het snel over de onderste schermrand komen. Vooraf dus best checken of je voldoende ruimte hebt om de speaker te plaatsen. Onderaan de Music 7 zijn twee vattingen met schroefdraad, wat het ophangen mogelijk maakt.


Hoewel we sporadisch problemen ondervonden bij het schakelen tussen streaming muziek en de HDMI-ingang, gedroeg de Music 7 zich meestal zoals je zou verwachten van een betere 2.1-soundbar. Dankzij de twee woofers klinken games via de Xbox One X en films via Netflix vrij gewichtig, al mis je wel de diepe, knallende bassen die je krijgt bij een betere soundbar met een aparte subwoofer. Maar meestal zien die er niet zo fraai als dit ding. En ja, Dynaudio heeft verschillende geluidsmodi voorzien, maar er wordt niet automatisch geschakeld van ‘Music’ naar ‘Movie’ als je de HDMI-ingang kiest. Vinden we niet zo erg, want ook voor tv-series en films is de Music-modus de betere allround-keuze.

We vergelijken daarnaast de Music 7 met de Sonos Playbar (799 euro), die in de woonkamer boven een LG-tv hangt. De Sonos Sub schakelen we uiteraard uit. Als we schakelen tussen dezelfde tracks (via Tidal) op beide speakers, dan komt de Music 7 toch heel wat voller over, met een laag die veel meer impact heeft. Een live-registratie van ‘Psycho Killer’ op ‘Stop Making Sense’ van Talking Heads bijvoorbeeld, klinkt op de Music 7 véél beter. Bij een zwaar geproducete, gecomprimeerde track als ‘Shape of You’ van Ed Sheeran is het verschil heel wat minder uitgesproken, maar de betere kwaliteit van het laag bij Dynaudio zorgt dat hier voor meer beleving. Als het nieuwe album van A Perfect Circle (met de zanger van duistere rocklegende Tool) streamen over Bluetooth vanaf een Huawei Mate 10 Pro (met aptX), horen we verrassend veel van Dynaudio’s kenmerkend huisgeluid terugkomen. Maar toch liever via Tidal en de Music-app, want dat klinkt toch beduidend beter.

Klein maar niet klein

De vorm van de Music 1 kan wat misleidend zijn. Omdat de achterkant bijna identiek lijkt op de voorzijde, zou je kunnen denken dat de speaker in alle richtingen muziek uitstuurt. Bij Bose, Samsung en UE vind je bijvoorbeeld multiroomspeakers die inderdaad geluid in 360° uitstralen. De Music 1 doet het enkel langs de voorkant en is dus beter geschikt om op een meubel tegen een muur te plaatsen – een positie waar 360°-speakers soms slecht presteren. Aangezien de behuizing van de Music 1 gesloten is, kun je hem nagenoeg overal plaatsen. Zelfs in een boekenkast moet wel lukken.

Ook dankzij RoomAdapt voelt de Music 1 zich overal wel thuis, merkten we. De batterij gaat vrij lang mee, mocht je de speaker ergens gebruiken waar er geen stopcontact is. En jongens, de Music 1 kan verdomd luid voor een speaker van dit formaat. Gegeven dat het een gesloten behuizing heeft, waren we verbaasd op topvolumes nog wel meeviel qua kastvervorming. De Music 1 blijft natuurlijk een compacte speaker die vanuit één punt uitstraalt. We hebben het bij de Dynaudio-speaker niet getest, maar we vermoeden dat net zoals bij de Sonos ONE de stap nemen naar een stereopaar bestaande uit twee Music 1’s een enorme verbetering qua muziekbeleving zal betekenen. Uit de doos vonden we de Music 1 wat dof klinken, maar het inschakelen van NoiseAdapt leverde in onze testruimte een veel frissere, gedetailleerde klank op. Het is geen bonkend bass-beest als de Sonos ONE die we er naast plaatsen, maar presenteert stemmen en instrumenten wel verfijnder. Bij deze speaker blijken RoomAdapt en NoiseAdapt trouwens zeer nuttig, want als we de speaker verplaatsen doorheen onze woning past de klank zich automatisch aan.

Conclusie

Het minste wat je kunt zeggen is dat Music geen doorsnee multiroom-systeem is. Dynaudio doet het op zijn manier, wat zowel een goed als een minder goed resultaat oplevert. Als je vergelijkt met concurrenten als Bluesound, Sonos of HEOS valt niet te ontkennen dat rivalen meer streamingdiensten aanbieden en een klassiekere app-bediening. De keerzijde is dat Dynaudio zich onderscheid met een echt fraai interieurvriendelijk design – als je er van houdt – en unieke features. NoiseAdapt in het bijzonder vonden we wel echt heel effectief. Er hangt wel een hoger prijskaartje aan die pluspunten. We vermoeden dat het Music-systeem nog in zijn kinderschoenen staat en dat vooral het aantal streamingdiensten op termijn wordt uitgebreid. Dat is nodig om een concurrent vanuit de hifi-hoek voor met name Bluesound te zijn.

Specifiek de Music 7 is zijn hogere prijs meer waard dankzij de HDMI-poort, een mooie extra waardoor dit toestel ook een degelijke soundbar wordt. Zo goed als een toestel zoals Sony’s ST-5000 bijvoorbeeld? Dat weer niet, maar de Music 7 is dan wél een betere muziekweergever dan de meeste soundbaroplossingen. Zijn grotere behuizing en dubbele woofers laten de Music 7 veel voller en dynamischer klinken. De Music 1 is een verrassend goed compacte speaker. Hij is draagbaar en dankzij Bluetooth ook bruikbaar buitenshuis. Al blijft het een relatief kostbaar ding met een afwerking die beter past bij thuisgebruik.

In beide gevallen klopt het plaatje het best als je de speakers inderdaad voor twee zaken gebruikt (muziek en tv-geluid voor de Music 7 en binnen en buiten muziek beluisteren voor de Music 1).

Dynaudio Music 1
€ 499 euro | www.dynaudio.com
Beoordeling 4 op 5

Dynaudio Music 7
€ 999 euro | www.dynaudio.com
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE