NIEUWSiFi

iFi xDSD: nieuwe draagbare dac en hoofdtelefoonversterker

Het van het Britse merk AMR afgeleide iFi heeft een nieuwe draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker uitgebracht genaamd iFi xDSD. Eerst en vooral is een nieuw ontworpen eindtrap, het zogenaamde Cyberdrive-versterkerontwerp, de focus van de iFi xDSD. Dit ontwerp moet aan de ene kant voldoende stroom leveren voor elke hoofdtelefoon, maar ook beschikt over een uitzonderlijk nauwkeurige signaalverwerking zonder interferentie.

iFi xDSD: draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker

Het Britse merk AMR voert onder de naam iFi een reeks handzame en draagbare producten waaronder DA-converters en hoofdtelefoonversterkers. De iFi xDSD is het nieuwste apparaat van iFi en is een compacte DA-converter met een hoofdtelefoonversterker. iFi benadrukt de flexibiliteit van het apparaat want de gebruiker kan de xDSD met een kabel gebruiken of draadloos. De xDSD is immers uitgerust met bluetooth-connectiviteit (met aptX).

De iFi xDSD is de eerste draagbare da-converter en hoofdtelefoonversterker in de nieuwe x-serie. Hoewel de iFi xDSD ook thuis gebruikt kan worden is hij primair ontworpen voor portable gebruik. De behuizing die is gemaakt van een legering van aluminium en magnesium is licht maar ijzersterk en weegt slechts 127 gram.

DA-conversie wordt uitgevoerd door een chip van Burr-Brown van het type Mulitbit DSD 1793 DAC. De iFi xDSD komt MQA Ready uit de doos (via Tidal desktop) maar wie geen MQA nodig heeft kan de xDSD via usb PCM-signaal tot maximaal 32-bit/768 kHz en DSD tot DSD512 verwerken, met de zelf te installeren firmware 5.2 Limoncello die te vinden is op de website van iFi. Daarnaast biedt de nieuwe iFi xDSD ook digitale ingangen in de vorm van een optische en coaxiale S/PDIF-interface. Deze is ontworpen als een zogenaamde combo-interface, dus verenigd in de vorm van een 3,5 mm-jackingang.

De volumeknop verkleurt van blauw naar rood naarmate het volume hoger staat. Door de ingebouwde femto-clock behoort jitter tot het verleden en de unieke, speciaal voor de xDSD ontwikkelde ‘Cyberdrive’-versterker zorgt voor een ideale match met zowel ‘hongerige’ grote hoofdtelefoons als ultragevoelige in-ears, zowel single ended als gebalanceerd. Diezelfde ‘Cyberdrive’ houdt ook het gebruik in de gaten zodat de ingebouwde 2200 mAh accu goed is voor maximaal 10 uur zelfstandig muziekgenot.

Verder heeft het apparaat twee eventueel te gebruiken filterinstellingen. Standje “listen” is om te luisteren en standje “measure” is om te meten. De Nederlandse importeur geeft als toelichting dat de gebruiker de keuze heeft uit een filter dat óf geoptimaliseerd is voor transiënten (het listen filter) of voor de frequentieresponse (het measure filter).

iFi xDSD: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe iFi xDSD is naar verwachting leverbaar vanaf het einde van deze maand. Voor een bedrag van 449 euro wisselt hij van eigenaar.

MERK

EDITORS' CHOICE