NIEUWSPASS LABS

Pass Labs toont XP-22 en XP-27 aan publiek op Axpona-beurs

“Bij Pass Labs veranderen we onze producten niet, tenzij we van mening zijn dat de wijzigingen belangrijke verbeteringen ten opzichte van eerdere versies zijn. Hierdoor is de typische levensduur van onze producten acht tot tien jaar,” aldus het Amerikaanse Pass Labs. Het bedrijf heeft deze week de XP-22, een voorversterker, en de XP-27, een phono-versterker getoond aan het publiek op de Axpona-beurs in de VS. Beide apparaten bestaan uit twee kasten zodat de voeding volledig is gescheiden van de signaalschakelingen.

Pass Labs XP-22 en XP-27: versterkers met een aparte kast voor de voeding

“We zijn constant bezig met het luisteren naar nieuwe dingen en zijn constant bezig met het vergroten onze kennis van circuits en componenten en de gevolgen voor de geluidskwaliteit. Uiteindelijk vinden we dan enkele aspecten en verbeteringen de moeite waard om in productie te nemen. Die tijd is gekomen met een nieuwe reeks voorversterkers,” zo luidt de verklaring van het Amerikaanse Pass Labs. Pass Labs spreekt over evolutie en niet over revolutie van producten. De oude producten zijn nog steeds heel goed, maar de nieuwe zijn net een slagje beter.

Pass Labs XP-22: voorversterker

Als vervanging en verbetering van de XP-20, een voorversterker die in 2008 werd geïntroduceerd, maakt de nieuwe XP-22 gebruik van dubbel afgeschermde, geluidsarme ringkerntransformatoren in een externe voeding die is verbonden via circulaire connectoren van luchtvaartkwaliteit welke voorzien zijn van contactpunten gemaakt van zilver en zuurstofvrij koper. De voeding is dual mono met twee transformatoren die een lagere elektrische ruis en mechanische brom bieden. Ruis is het meest prominente deel van harmonische vervorming en ruis op lage niveaus, dus door het verlagen van de ruisvloer krijgt een product een betere resolutie en dynamiek.

De versterkingscircuits blijven Pass Labs’ favoriete transistors van Toshiba gebruiken, maar de nieuwe circuits hebben een grotere eindtrap die werkt met een hogere spanning, zoals de in de Xs-voorversterker. De ruststroom van de transistors wordt automatisch geregeld. De grotere uitgangstrap maakt het gebruik van lange kabels gemakkelijker en geeft ook het voordeel dat de prestaties van met name de cinch-uitgang is verbeterd.

De volumeregeling is een enkele trap in plaats van twee fasen en heeft meer bereik. De volumeregelaar is dezelfde als gebruikt in de XP-30, een duurder model voorversterker dat bestaat uit drie kasten. Al met al is de nieuwe XP-22 een stillere, meer neutrale, muzikale en veelzijdige regelcentrale in het systeem van de gebruiker, aldus Pass Labs.

De nieuwe XP-22 wisselt voor een bedrag van 10.900 euro van eigenaar. Voorganger XP-20 was ongeveer even duur.

Pass Labs XP-27: instelbare phono-voorversterker

De nieuwe XP-27 phono-voorversterker, waarvan de voeding zich ook in een aparte kast bevindt, overschaduwt volgens Pass Labs de toch al uitzonderlijke prestaties van de goed beoordeelde en goed ontvangen XP-15, XP-25 (geïntroduceerd in 2010) en de relatief nieuwe XP-17, die uit één kast bestaat. De verbeterde RIAA-prestaties duwen de vervorming nog wat verder naar beneden in vergelijking met de eerdere modellen.

Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van dubbel afgeschermde, geluidsarme ringkerntransformatoren in een externe voeding, verbonden via luchtvaartkwaliteit ronde connectoren die afgewerkt zijn met zilver en zuurstofvrij koper. De voeding lijkt op de voeding van de XP-22: dual mono met twee transformatoren met een lagere elektrische ruis en mechanische brom. Ook voor de XP-27 geldt dat ruis het meest prominente deel van vervorming en ruis op lage niveaus is, dus door het verlagen van de ruisvloer krijgt het product een betere resolutie en dynamiek.

Het ingangscircuit en het versterkingscircuit van de XP-27 zijn vergelijkbaar met die van de Xs Phono, de vlaggenschip phono-versterker van Pass Labs. Dit betekent dat signaalverwerking plaatsvindt op hogere spanningsniveaus, waardoor ruis tot een minimum wordt beperkt en de prestaties op laag niveau worden verbeterd.

We weten nog niet hoeveel de nieuwe XP-27 in Nederland zal gaan kosten. Voorganger XP-25 staat voor 12.100 euro in de prijslijst. Opvolger XP-27 zal vermoedelijk in die orde van grootte geprijsd gaan worden.


EDITORS' CHOICE