NIEUWS

Muraudio SP1: elektrostatische luidspreker met afstraalhoek van 120 graden

Het in het Canadese Ottawa gevestigde Muraudio heeft de lancering van een nieuwe luidspreker genaamd SP1 aangekondigd. De SP1 is een grotendeels elektrostatische luidspreker met een afstraalhoek van 120 graden. De lage tonen komen voor rekening van een viertal dynamische woofers met een conus van aluminium. De SP1 is naar verwachting leverbaar vanaf komende zomer. 

Muraudio SP1: elektrostatische luidspreker met dynamische woofers

Muraudio, gevestigd in de Canadese plaats Ottawa, heeft de SP1 aangekondigd. De SP1 is een elektrostatische luidspreker (ESL) met een ruime afstraalhoek van 120 graden. De luisteraar hoeft dus niet precies in het midden te zitten voor optimaal geluid. Muraudio spreekt over de ‘Sound is Everywhere’-ervaring.

De SP1 van Muraudio gebruikt een elektrostatisch geladen flinterdunne polymeerfilm opgehangen tussen twee geperforeerde aluminiumplaten om middentonen en hoge frequenties te reproduceren. De SP1 bevat de Mylar-diafragmatietechnologie van Muraudio voor verbeterde dynamiek door verbeterde distributie van akoestische energie over het hele ESL-paneel. De licht-dan-lucht folie reageert met een weergaloze snelheid en precisie. Transparantie en afwezigheid van kleuring zijn het resultaat. Een mylar-membraan van amper 3,8 micron dik (0,0038 mm) heeft dezelfde massa als een laag lucht van slechts vijf mm. Dat is 250 keer minder dan de bewegende massa van een conventionele middentoner luidsprekerconus en tweeter-dome-array. De vrijwel gewichtloze ESL-film van de SP1 beweegt met ongelooflijke snelheid en precisie en levert een helder geluid dat vrij is van vervorming.

Elke SP1 integreert twee paar aangepaste lange slag aluminium woofers met een diameter van vijftien centimeter. Elk paar is geplaatst in een eigen afgesloten compartiment gecombineerd met afgestemde dempers voor een strakke basrespons. Deze ultrastijve, op maat gemaakte drivers reproduceren frequenties lager dan 750 Hz en bewegen zo uniform dat resonanties niet hoorbaar zijn. Meer dan zes kilogram aan magneten biedt de benodigde kracht voor diepe basweergave, die begint bij 45 Hz op –3 dB. Het frequentiebereik loopt tot 20 kHz. De impedantie is acht Ohm. Het rendement is met 86 dB (2,83 Volt / 1 meter) laag te noemen, maar dat is niet ongebruikelijk voor ESL’s.

Muraudio SP1: prijs en verkrijgbaarheid

De koper heeft een zeer ruime keus als het gaat om kleur en afwerking van de SP1. Wie meer wil weten kan kijken op de website van Muraudio. Levering zal naar verwachting komende zomer starten. De basisprijs is circa 15.000 Amerikaanse dollars per paar, maar de eerste twintig kopers krijgen een korting van twintig procent. De prijs voor Nederland is nog niet bekend maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele invoerrechten en het lokale BTW-tarief.EDITORS' CHOICE