NIEUWS

Timestep lanceert arm met hoge massa voor mc-elementen

Timestep heeft een nieuwe toonarm uitgebracht die naar keuze verkrijgbaar is in de lengte van negen, tien of twaalf inch. Afhankelijk van de lengte heet de arm T-609, T-610 of T-612. De arm heeft een relatief hoge massa, maar dit is een bewuste keuze van Timestep. De moderne mc-elementen hebben volgens Timestep baat bij een arm met een hoge massa. De ontwikkeling heeft enige jaren geduurd omdat Timestep de laatste inzichten over techniek en materiaalgebruik wilden toepassen bij de bouw van de toonarm. 

Timestep T-609, T-610 en T-612: draaitafelarm met hoge massa

“Hoe vaak is een een lovende recensie geschreven van een mc-element van hoge kwaliteit, waarin vervolgens een duidelijke “maar ...” wordt geformuleerd,” vraagt het nieuwste persbericht van het Britse Timestep. De “maar” in kwestie is het voorbehoud dat, om te kunnen genieten van het volledige prestatiepotentieel van het mc-element, een toonarm met een hoge massa gebruikt dient te worden.

“De tijden veranderen,” zegt Dave Cawley van Timestep, “en soms kan het een tijdje duren om over te schakelen.” Cawley doelt op het feit dat de huidige neiging tot lichte en middelzware toonarmen terug te voeren is tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. Mm-elementen waren destijds de norm en mc-elementen begonnen net aan te slaan. “Om tegemoet te komen aan de nieuwe bewegende spoelen werden compromissen gesloten en in grote lijnen leven we nog steeds met een aantal van die compromissen,” legt Cawley uit. “Maar cartridges zijn in de afgelopen dertig jaar geëvolueerd en veel van de hoogwaardige mc-elementen moeten worden gecombineerd met een toonarm met hoge massa om optimaal te presteren.”

Cawley heeft de handschoen opgepakt en heeft een relatief zware toonarm gebouwd. Cawley: “ik wilde een moderne, geavanceerde toonarm met hoge massa creëren die speciaal was ontworpen om te excelleren met mc-elementen.” Hij heeft dat naar eigen zeggen bereikt door essentieel DNA te nemen van de legendarische Japanse Fidelity Research FR64S-toonarm (eind jaren 70 van de vorige eeuw) en dit te combineren met de nieuwste technologie.

Het ontwikkelingsproces heeft een paar jaar geduurd, grotendeels als gevolg van de vastberadenheid van Cawley om de best mogelijke materialen en componenten voor de nieuwe arm te vinden. Zijn zoektocht bracht hem over de hele wereld op jacht naar bedrijven die in staat en bereid waren om zijn specifieke componenten naar de vereiste standaard te brengen. Het resultaat is de nieuwe Timestep T-609, T-610 en T-612: één toonarm die beschikbaar is in drie lengtes (9, 10 en 12 inch).

De armbuis is gemaakt van titanium en heeft een lage resonantie. De wrijving in de lagering is verlaagd dankzij een combinatie van een roestvrij stalen lagerblok uitgerust met ultra-fijne tolerantie en ABEC7 keramische lagers, die worden gewassen en opnieuw behandeld met een hoge kwaliteit smeermiddel. De interne bedrading is van puur zilver, terwijl de toonarmconnector een op maat gemaakt ontwerp van PTFE en goud is. Wrijvingsloze magnetische anti-skating zorgt voor moeiteloze fine-tuning en de headshell (niet meegeleverd) is volledig afneembaar en uitwisselbaar, met vele mogelijke opties.

Timestep T-609, T-610 en T-612: prijs en leveringsinformatie

De toonarm van Timestep is nu verkrijgbaar in drie lengtes en de koper kan kiezen tussen negen, tien of twaalf inch. De prijs voor Nederland is nog niet bekend, maar op een Britse website zagen wij een prijs van 1.450 Britse ponden.


EDITORS' CHOICE