NIEUWSAyre

Ayre Acoustics EX-8: modulaire versterker, dac en streamer – UPDATE –

Sinan Kökbugur | 12 april 2018 | Fotografie Fabrikant | Ayre
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 09 april 2018

Het Amerikaanse Ayre Acoustics heeft een nieuw alles-in-één systeem genaamd EX-8 Integrated Hub in september 2017 op de XFI getoond. Het getoonde apparaat, een geïntegreerde versterker, DA-converter en streamer in één kast, was een prototype en was toen nog niet rijp voor levering. Inmiddels is de EX-8 Integrated Hub in productie genomen en zal hij zijn officiële debuut op de High End Show in mei 2018 in München beleven en in die periode ook zijn weg naar de winkel moeten vinden. Enkele dagen geleden schreven wij reeds over de EX-8 van Ayre, maar op dat moment waren nog geen prijzen en andere specificaties bekend. De Nederlandse importeur heeft ons inmiddels van de laatste informatie voorzien, reden waarom wij het nieuwsbericht over de EX-8 hieronder hebben bijgewerkt.

Ayre Acoustics EX-8 Integrated Hub: voeg luidsprekers toe en druk op start

Het in de plaats Boulder in de Amerikaanse staat Colorado gevestigde Ayre Acoustics is even eigenzinnig als geniaal, aldus Reference Sounds, de Nederlandse importeur van Ayre Acoustics. Achter de industrieel vormgegeven kasten schuilt een wereld van innovatie gebouwd op Ayre’s principe van volledig discrete, gebalanceerde en global-feedback vrije schakelingen. Alhoewel Ayre veel betekend heeft voor de wereld van digitale signaalverwerking, staan het bedrijf toch vooral bekend om hun heerlijk vloeiend klinkende versterkers. Een rijk muzikaal karakter waarbij klank altijd voorrang krijgt op functie. De nieuwe EX-8 Integrated Hub bouwt voort op die traditie maar voegt daar een lijst functionaliteiten aan toe die zelfs voor de meest vooruitstrevende denkers indrukwekkend te noemen valt.

Een prototype van de nieuwe EX-8 is eerder vertoond op de XFI in september 2017. De EX-8 is een modulair gebouwd apparaat. Het is een geïntegreerde versterker tevens DA-converter en tevens streamer in één kast. Volgens Ayre Acoustics hebben dit soort Zwitserse zakmessen een slecht imago en volgen Ayre Acoustics komt dit door de magere kwaliteit van dit soort Zwitserse zakmessen in het lagere prijssegment. De EX-8 is geen goedkoop apparaat maar volgens Ayre Acoustics rekent de EX-8 af met het slechte imago van de gangbare alles-in-één audioapparaten. De muzikaliteit van de EX-8 is van een zeer hoog niveau, aldus Ayre Acoustics.

Zoals gezegd, de EX-8 is modulair gebouwd. De koper kan kiezen om bijvoorbeeld digitale schakelingen helemaal weg te laten. De koper kan er ook voor kiezen om de LAN-aansluiting en/of de usb-aansluiting weg te laten. Het wel of niet kiezen voor aansluitingen en functies heeft uiteraard zijn weerslag op de prijs.

De EX-8 is onder andere een geïntegreerde in klasse AB werkende versterker die twee keer 100 Watt aan acht Ohm kan leveren. De EX-8 laat zich het best omschrijven als een kleiner broertje van de AX-5 Twenty, een geïntegreerde versterker. De voeding en daarmee het uitgangsvermogen van de EX-8 mag dan wat bescheidener zijn, toch wordt alle stroom net als bij de AX-5 door een Double-Diamond versterkerschakeling aan de luidsprekerklemmen afgeleverd.

Ook de volumeregeling kent hetzelfde unieke karakter middels Ayre’s fameuze Variable Gain Stage waarbij de volumeregeling niet via een verzwakker maar variabele versterker van niveau wisselt en de afstand tot de ruisvloer dus altijd maximaal is. De EX-8 gebruikt geen terugkoppeling en is volledig symmetrisch en discreet opgebouwd. De EX-8 is voorzien van een speciaal ontwikkelde lineaire voeding. De gebruiker kan een andere eindversterker aansluiten via de cinch-of XLR-voorversterkeruitgang.

Ayre Acoustics heeft naar eigen zeggen een zeer goede hoofdtelefoonversterker ingebouwd genaamd Diamond Headphone Output Stage. De gebruiker kan de asymmetrische jackplug-uitgang van 6,35 millimeter gebruiken of de symmetrische verbinding in de vorm van een tweetal 3,5-millimeter jackplug-aansluitingen.

Het is opmerkelijk dat de nieuwe EX-8 Integrated Hub door Ayre Acoustics wordt gepresenteerd als een bijna Spartaanse oplossing gezien de verscheidenheid aan functies. Zo zijn alleen aan de voorzijde een display, twee knoppen en een ronde draaiknop beschikbaar, plus natuurlijk de zojuist genoemde aansluitingen voor hoofdtelefoons.

Aan de achterkant van de EX-8 is de veelzijdigheid van het apparaat te zien. De gebruiker heeft de beschikking over een tweetal analoge cinch-lijningangen en een XLR-lijningang. Voorts zijn een vijftal digitale ingangen beschikbaar: twee keer optisch, één keer coaxiaal, één keer AES/EBU en één keer usb. Er is ook een LAN-aansluiting en een tweetal usb-aansluitingen voor het aansluiten van een usb-schijf of usb-stick. De gangbare streamingdiensten worden ondersteund en de EX-8 is ook Roon-ready.

Het hart van de DA-converter wordt gevormd door een chip van ESS van het type ES9038PROQ2M. Via usb wordt signaal tot 24-bit/384 kHz verwerkt en de andere ingangen gaan tot 24-bit/192 kHz. De EX-8 kan ook DSD tot DSD128 afspelen.

Alles overziende is de EX-8 Integrated Hub een behoorlijk compleet Zwitsers zakmes want na aansluiting van een setje luidsprekers en een usb-schijf of een LAN-kabel kan de muziek beginnen. Gezien de prijs zal het Zwitsers zakmes niet bedoeld zijn voor iedere soldaat, maar meer voor de officieren en het hogere kader.

Ayre Acoustics EX-8 Integrated Hub: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de nieuwe EX-8 vanaf volgende maand in de winkel liggen. De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering. De prijzen zijn als volgt:

  • EX-8 Analog, versterker, ingangen: alleen analoog:   6.490 euro
  • EX-8 Base, versterker, ingangen: analoog, S/PDIF en AES/EBU:   7.490 euro
  • EX-8 USB, versterker, ingangen: analoog, S/PDIF, AES/EBU en USB:   7.990 euro
  • EX-8 Net, versterker, ingangen: analoog, S/PDIF, AES/EBU en Ethernet:   8.290 euro
  • EX-8 Full, versterker, ingangen: analoog, S/PDIF, AES/EBU, USB en Ethernet:   8.490 euroEDITORS' CHOICE