NIEUWS

DAS HD-Player Model 2: nieuwe netwerkspeler van nieuw merk

Digitale Audio Systeme, kortweg DAS te noemen, is een nieuw Duits-Oostenrijks audiobedrijf dat zich uitsluitend bezig houdt met de bouw van digitale muzieksystemen. Het jonge bedrijf heeft nog maar enkele modellen, maar de apparaten van DAS zijn degelijk gebouwd en willen meespelen aan de bovenkant van de markt. Het huidige topmodel is de HD-Player Model 2.

Digitale Audio Systeme: digitale spelers gebouwd met Duitse Grundligkeit

Digital Audio Systeme (DAS), zoals de naam al aangeeft, is een fabrikant die zich louter bezig houdt met ontwerp, ontwikkeling, constructie en distributie van digitale afspeelapparatuur voor muziek van de hoogste kwaliteit. Volgens DAS is dit de kernactiviteit. DAS bouwt geen andere dingen. Volgens de website bouwt DAS geen computers, noch televisies, noch kerncentrales of tanks. DAS doet alleen digitale audiosystemen.

DAS meent zich ook te kunnen onderscheiden van andere fabrikanten. Net als een aantal andere hifi en high-end fabrikanten, is DAS naar eigen zeggen opgericht vanwege het feit dat bestaande digitale apparaten niet voldeden. DAS voelde zich genoodzaakt om de apparatuur zelf te ontwikkelen en te bouwen. De keuzes van DAS worden niet gemaakt op basis van de marktanalyse en enquêtes onder klanten. DAS blijft weg van massaproducten waarbij alles mogelijk moet zijn voor iedereen. DAS maakt apparaten die zijn ontworpen voor een kleine groep van veeleisende muziekliefhebbers, in eerste instantie voor de oprichters van het bedrijf zelf. Volgens DAS zijn er geen vergelijkbare apparaten op de markt. Een apparaat van DAS is gebouwd voor de eeuwigheid, aldus DAS.

DAS is een klein bedrijf en is geen onderdeel van een groep of grote producent van elektronische apparaten. De fabriek is klein, het team is klein en ieder individueel apparaat wordt met de hand gebouwd door ervaren ingenieurs en technici en is grondig getest en vooral gehoord voordat het de fabriek mag verlaten. De koper krijgt een gedetailleerd testrapport. Onderdelen worden betrokken van geselecteerde leveranciers.

DAS HD-Player Model 2, 3 en 4: huidig portfolio van DAS

De HD-Players van DAS spelen alle soorten PCM en DSD formaten van de hoogste kwaliteit met het gebruik van een non-oversampling DA-converter, zonder digitale filter. Op de interne harde schijf van 4 TB kunnen ongeveer 11.000 cd’s in FLAC-formaat worden opgeslagen. Als de gebruiker voor het WAV-formaat zou kiezen zijn dat zo’n 7.500 cd’s. De bediening wordt uitgevoerd met de knoppen en het display op het front van het apparaat of via een tablet. Als de tablet leeg is of als een gebruiker “app-moe” is, kan er dus gewoon muziek geselecteerd en geluisterd worden. Alle spelers zijn voorzien van de DAS control software die onder andere albumhoesjes/plaatjes beheert en weergeeft.

Het topmodel, de HD Player Model 2, is volledig symmetrisch en volledig gebouwd in duo-mono en kan worden bestuurd als een klassieke hificomponent met de knopjes op het apparaat zelf of via een tablet. De prijs is 13.000 euro.

De HD-Player Model 3 komt overeen met Model 2, maar de geïntegreerde DAC is weggelaten. Daarom is de prijs wat lager, maar nog altijd 9.000 euro.

Het kleinste model is de HD-Player Model 4. Deze speler, met een prijs van 8.000 euro, heeft wèl een stereo DAC aan boord, maar geen knoppen of display op het frontpaneel. De Model 4 heeft dus wèl een tablet nodig om muziek af te kunnen spelen.

De HD-Player Model 2 is het vlaggenschip en is voorzien van een hoofdtelefoonversterker die werkt in klasse A met een frequentiebereik van 5 Hz tot 300 kHz op -3 dB. Drie ringkerntransformatoren zorgen voor een schone en stabiele voeding. De ruisvloer ligt op -125 dB voor 16-bit signaal en op -130 dB voor 24-bit signaal.

De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering en kan ook de kleur van de zijpanelen kiezen en eventueel functies en opties weglaten. Als bijvoorbeeld de hoofdtelefoonversterker wordt weggelaten, scheelt dat 1.000 euro.

Meer weten? Kijk dan op de website van Digitale Audio Systeme.


EDITORS' CHOICE