Von Schweikert Ultra 9: zeer zware referentieluidspreker

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Von Schweikert Audio heeft een nieuwe productlijn uitgebracht. De nieuwe Ultra 9 doet mee aan de bovenkant van de markt, zowel met zijn specificaties als met zijn vraagprijs. Zelf verplaatsen? Beter van niet, want de Ultra 9 weegt ruim 272 kilogram per stuk. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook een topluidspreker. 

Von Schweikert Ultra 9: referentieluidspreker met actieve subwoofer

De in de Amerikaanse staat Californiė gevestigde luidsprekerbouwer Von Schweikert Audio heeft naar eigen zeggen meer dan drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Ultra-productlijn. Volgens Von Schweikert gaat het om een geheel nieuwe reeks van topklasse referentieluidsprekers. De bepalende eigenschap van deze nieuwe productlijn is de ultra-lage vervorming. De nieuwe Ultra 9 bereikt een niveau van prestaties en realisme dat voorheen niet mogelijk was. De Ultra 9 heeft een geheel nieuw kastontwerp, nieuwe drivers met lage vervorming, evenals de eigen techniek met de naam Global Axis Integration Network-circuitontwerp, aldus Von Schweikert.

De nieuwe Ultra 9 deelt de kenmerken en technologie met de duurdere Ultra 11, maar de Ultra 9 heeft een wat kleinere behuizing zodat hij makkelijker geplaatst kan worden. Von Schweikert Audio heeft de luidspreker niet uitgevonden, maar heeft naar eigen zeggen meer dan 40 jaar gewerkt om luidsprekers te perfectioneren en de Ultra 9 is het hoogtepunt van deze inspanningen. Een extreem lage vervorming, klassebepalende transparantie, driedimensionale beeldfocus en een weelderig geluidsbeeld vormen een nieuwe wereldstandaard.

Ook de interne bekabeling is van topklasse. MasterBuilt Ultra Internal Wiring wordt standaard op de Ultra-productlijn geleverd. Elk signaalpad wordt individueel afgeschermd en gedempt met point-to-point-verbindingen. De kabels zijn ontworpen door spelers in de luchtvaartindustrie en gemaakt van zeldzame en kostbare legeringen. Het is volgens Von Schweikert het meest transparante signaalpad dat beschikbaar is.

Elke Ultra 9-luidspreker luidsprekersysteem bestaat uit een 1.000 Watt aangedreven 15-inch afgedichte subwoofer, een tweetal 9-inch versterkte keramische midden-basdrivers, een 7-inch versterkt keramische middentoner, een tweetal beryllium-tweeters en twee 5-inch aluminium ribbon super tweeters voor de bovenkant van het frequentiebereik. Het frequentiebereik begint bij 10 Hz en loopt door tot 60 kHz. De gevoeligheid is 92 dB en de impedantie is vier Ohm. Von Schweikert adviseert een versterker van ten minste 100 Watt.

Von Schweikert Ultra 9: aanpassing en fijnafstemming

De Ultra 9 is volledig instelbaar, zowel lage als hoge tonen, om te passen bij elke kamer, versterker of luistervoorkeur. De bedieningselementen omvatten: subwoofer-niveau, subwoofer-frequentie, fronttweeterniveau, super-tweeter-niveau en een achterste ambience level-regeling. De voordrivers en supertweeters zijn in 20 stappen te regelen, zonder dat het signaal daarbij degradeert.

De Ultra 9 maakt gebruik van de gepatenteerde Acoustic Inverse Replication (AIR) -technologie. AIR maakt gebruik van het eigen Global Axis Integration Network om het Ultra 9-systeem in staat te stellen het omgekeerde van het opnemen van het microfoonsignaal te repliceren, waarmee de dimensionaliteit van de werkelijk geregistreerde gebeurtenis wordt weergegeven. In combinatie met het rear-firing Ambience Retrieval System biedt de Ultra 9 een ongekend realistische weergave die een emotionele reactie van elke muziekliefhebber weet uit te lokken.

Von Schweikert Ultra 9: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe Ultra 9 leverbaar zal zijn. De prijs in de VS is 175.000 dollar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend, maar een belangstellende moet rekening houden met koersschommelingen, transportkosten, importheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE