REVIEW

Review: Jaco Pastorius – Invitation (lp)

Het derde eigen Jaco Pastorius album Invitition is een live registratie van tracks die de beroemde elektrische basgitarist met zijn World of Mouth big band ten gehore gaf op een tournee door Japan. Deze in 1983 door Warner uitgebrachte lp is nu opnieuw uitgebracht via Music on Vinyl en herbergt fijne, opzwepende jazz fusion en een erg goede klank.

Rond 1983 was Jaco Pastorius, die indertijd tevens deel uitmaakte van Weather Report, aan het toeren in Azië. Dat deed hij samen met zijn World of Mouth big band, waarmee hij het begrip fusion een wel heel welluidende nieuwe invulling gaf. Met die door Jaco zelf samengestelde big band liet de artiest horen dat hij naast spelen ook zeer goed in staat was om te componeren. Pastorius, die in 1987 op vijfendertigjarige leeftijd op onfortuinlijke wijze om het leven kwam, legde met de deze muzikale invuling meer de focus op het ensemble, hoewel hij natuurlijk nog steeds de hoofdrol mocht spelen op zijn fretloze basgitaar.

Drie concerten in Japan werden opgenomen en vormden samen het materiaal voor het derde Jaco Pastorius album, Invitation. Feitelijk is deze live registratie een compilatie van nummers die op de alleen in Japan uitgebrachte Pastorius albums Twins 1 & 2 verschenen. Met beroemde podia als basis (Budokan in Tokio, Yokohama Stadium in de gelijknamige stad en Osaka’s Festival Hall) geeft Invitation blijk van een meeslepende hoeveelheid energie die vanaf de podia de zalen in werd geslingerd. Pastorius zag zich aangevuld met andere grote en minder grote namen, waaronder solisten als trompettist Randy Brecker, saxofonist Bob Mintzer, drummer Peter Erskine en zelfs ‘onze’ Toots Thielemans participeerde aan een track met zijn mondharmonica. In totaal telde de muzikantenlijst 21 namen, wat meteen het grootse geluid van de plaat verklaart.

Naast enkele eigen nummers (Continuum en het erg fraaie Liberty City) gebruikte Pastorius traditionals (Amerika, naar America The Beautiful) en coverde hij met zijn gezelschap meerdere nummers, die met de big band bewerkingen groots en avontuurlijk uit de verf komen. Zo is er Duke Ellingtons Sophisticated Lady (inclusief een glansrol voor Thielemans), Eleven van Gil Evans/ Miles Davis en Giant Steps van John Coltrane. Blazers, steelpan drums, funky percussie en rustige solo’s wisselen elkaar af en een track als Soul Intro/ The Chicken mag als meest energieke hoogtepunt van het album niet onvermeld blijven.

Invitation is dan weliswaar een live album en soms wordt de spelkracht van het voorgaande studioalbum World Of Mouth niet bereikt, de energie en spelvreugde die van de lp afstraalt is genieten geblazen voor de liefhebber van jazz fusion, basgitaar en zelfs jazzrock. De persing op Haarlems vinyl klinkt daarnaast zo fijn, open en dynamisch dat het de muzikale ervaring van de luisteraar enkel vergroot. Stilzitten is onmogelijk. En daarmee mag Invitation als rerelease dus zeker als geslaagd worden bestempeld.

Muziek: 8
Klank: 9
Kwaliteit persing: 9
Label: Music on Vinyl
Speelduur: 43:05 minuten
Website: jacopastorius.com

EDITORS' CHOICE