NIEUWSNubert

Nubert nuPyramide 717: de reïncarnatie van een legende

Het is een tijd geleden dat de Duitse luidsprekerbouwer Nubert voor opschudding zorgde met de introductie van de nuPyramide 707, ook wel bekend als de Nubert-piramide. De nuPyramide 707 was een bijzonder concept, namelijk een zogenaamde rondstraler. Nu wordt dit luidsprekersysteem nieuw leven ingeblazen, in de vorm van de nieuwe nuPyramide 717.

Nubert nuPyramide 717: rondstraler zonder sweetspot

Vaak worden vooral gevestigde fabrikanten beschuldigd van te veel vertrouwen op vertrouwd, bewezen en gevestigd. Sommigen durven ongewone concepten en oplossingen niet te bedenken, vooral fabrikanten die een zo groot mogelijk klantenbestand willen bereiken en behouden. Het in Duitsland gevestigde bedrijf Nubert heeft sinds zijn oprichting in 1970 met enige regelmaat nieuwe concepten bedacht en op de markt gebracht. Zo heeft Nubert in het verleden het fullrange luidsprekersysteem nuPyramide 707 uitgebracht. De nieuwe nuPyramide 717 is feitelijk afgeleid van de nuPyramide 707.

Het bijzondere aan het concept van de 707 en nu ook van de 717 is het feit dat het om vloerstaande rondstralers gaat. Het geluid klinkt niet alleen goed op de bekende sweetspot maar klinkt ook in de rest van de kamer goed. De constructie van de kast en de plaatsing van de drivers zorgt ervoor dat de hele kamer met muziek wordt gevuld, niet alleen het midden tussen de luidsprekers.

Om de sweetspot te vergroten is niet alleen de voorkant van de luidspreker voorzien van drivers. Aan de zijkanten zijn ook tweeters gemonteerd. Vier soft-dome tweeters van 26 millimeter, twee 150 millimeter middentoners met glasvezel sandwichmembraan en twee 285 millimeter lange slag woofers, ook voorzien van een glasvezel sandwichmembraan, zetten het elektrische signaal om in geluid. De tweeters komen uit de NuVero-productlijn en hebben volgens de fabrikant een hoog oplossend vermogen en zorgen zo voor perfecte transparantie en muzikaliteit.O

Het frequentiebereik begint bij 25 Hz en loopt door tot 25 kHz. De impedantie bedraagt vier Ohm. Het rendement is 83,5 dB. Dat is relatief laag en een lichtte versterker zou voor problemen kunnen zorgen. De nuPyramide 717 is niet bang voor zware versterkers en kan tot 500 Watt worden belast met een piekbelasting van 680 watt.

De productie van de kast is bijzonder complex en daarom uitbesteed aan een traditionele houtbewerker en meubelmaker, die de kasten grotendeels handmatig bouwt. De inwendige delen bestaan uit HDF. Het buitenframe bestaat uit echt mahonie hout of high-density vezelmateriaal. Eventueel kan ook echt hout worden gebruikt, of een zwart-wit coating. De schotten zijn bedekt met hoogwaardige kunstleer en de voorkant is gemaakt van zwarte, akoestisch transparante stof. Het gehele luidsprekersysteem rust op een verhoogd voetstuk, waardoor de basreflexpoorten worden verborgen en tegelijkertijd gelijkmatig lage tonen kunnen uitstralen uit de opening naar beneden.

Het mag geen verbazing wekken dat de nuPyramide 717 geen klein of licht vloerstaandertje is geworden. De nuPyramide 717 heeft een breedte en diepte van 45,7 centimeter en is precies 102 centimeterm hoog. Met 70,3 kilogram zijn ze niet licht maar verplaatsing zou ook zonder verhuisbedrijf moeten lukken.

Nubert NuPyramide 717: prijs en leveringsinformatie

Het is nog bekend wanneer de nieuwe luidspreker geleverd kan worden, maar Nubert zegt er naar te streven om de levering in het voorjaar van 2018 te starten. De prijs is bepaald op 5.900 euro per stuk voor de varianten hoogglans wit of hoogglans zwart.. De versie met echt mahonie hout is met 5.600 euro per stuk iets goedkoper.


EDITORS' CHOICE