Monitor Audio Vecta V240: IP55-luidspreker voor binnen en buiten

De Britse luidsprekerbouwer Monitor Audio heeft een naar eigen zeggen stijlvolle, compacte en veelzijdige luidspreker genaamd Vecta V240 uitgebracht die bedoeld is voor bevestiging aan de muur of in een hoek. De nieuwe Vecta V240 kan ook buiten worden bevestigd want hij is weerbestendig volgens de IP55-norm. Vanaf maart 2018 zou de Vecta V240 leverbaar moeten zijn.

Monitor Audio Vecta V240: weerbestendige luidspreker

Feitelijk is de nieuwe Vecta V240 een aanvulling van de Custom Installation-productlijn. “De stijlvolle, compacte en veelzijdige Monitor Audio Vecta V240-luidspreker combineert op een slimme manier esthetiek met innovatie en de hoogwaardige professionele audioprestaties waar wij als bedrijf om bekend staan,” aldus Monitor Audio.

De Vecta V240 biedt een grote veelzijdigheid en een eenvoudige installatie. Met slim ontworpen beugels en een enkelvoudig automatisch verbindingssysteem kan de Vecta snel en eenvoudig horizontaal of verticaal worden gemonteerd. Installateurs bevestigen de beugel aan de muur en laten de luidspreker eenvoudig op zijn plaats vallen en zetten hem dan vast met een enkele schroef.

Deze installatiemethode bespaart niet alleen de tijd van installateurs, maar vereenvoudigt ook de complexiteit van het installeren van luidsprekers op hoogte of in moeilijke hoeken. Een automatisch verbindingssysteem betekent dat de installatie extreem slank is en er geen draden zichtbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat luisteraars de best mogelijke audiokwaliteit ontvangen, kan de Vecta V240, wanneer deze op de muurbeugel is bevestigd, 25 graden schuin worden geplaatst of nog eens 32,5 graden worden gekanteld (met de optionele wig) om het geluid naar de gewenste luisterplek te sturen.

Bij het buiten installeren van luidsprekers is een andere aanpak vereist, omdat deze systemen in staat moeten zijn om een hoge geluidskwaliteit te leveren in extreme omstandigheden en locaties. Voor de Vecta V240 heeft Monitor Audio twee 4-inch C-CAM-kegelaandrijvingen op het gebogen scherm gemonteerd om te zorgen voor een gecontroleerd geluidsveld. Dit minimaliseert plafond- of muurreflecties bij montage onder dakranden of in een hoek, terwijl het nog steeds breed is genoeg voor goede dekking bij wandmontage De centraal gemonteerde Gold C-CAM-tweeter met een diameter van 25 millimeter is hoorngeladen om ervoor te zorgen dat de dispersie op de cross-over frequentie van 2,5 kHz netjes aansluit op het middenbereik, dat voor rekening komt van een tweetal 4-inch middentoners/woofers. Op deze wijze wordt een vloeiende en rechte frequentiekarakteristiek verkregen, met als resultaat een goede geluidskwaliteit, aldus Monitor Audio.

De esthetiek komt volgens Monitor Audio overeen met de prestaties van deze luidspreker. De Vecta V240 is ontwikkeld met een gebogen, taps toelopende achterkast in zwart of wit en past naadloos onder dakranden of in verticale hoeken. De luidsprekers zijn verpakt in een behuizing van ABS met hoge dichtheid en een roestvrij rooster dat is ontworpen om vochtige weersomstandigheden te weerstaan. De volledig gesloten kast houdt binnendringend water en vuil tegen en de Vecta V240 is dan ook gecertificeerd volgens de IP55-norm.

De Vecta V240 is een tweeweg luidspreker met drie drivers en een impedantie van vier Ohm. Het frequentiebereik loopt van 70 Hz tot 25 kHz. De gevoeligheid is 88 dB (1W / 1 m). Monitor Audio adviseert een versterker tussen 25 Watt en 100 Watt.

Monitor Audio Vecta V240: prijs en leveringsinformatie

De Vecta V240 is leverbaar in zwarte of witte uitvoering (wit = RAL 9003). Vanaf maart 2018 zal hij leverbaar zijn. Monitor Audio heeft nog geen prijs bekend gemaakt.

 

 

 

 

 EDITORS' CHOICE