NIEUWS

Muziekdienst Pono Music is failliet

Sinan Kökbugur | 06 februari 2018 | Fotografie Fabrikant

Het is geen verrassing, maar het is nu eindelijk officieel. Muziekdienst Pono Music is dood, herstel, failliet. De activa van de onderneming zullen gebruikt worden voor de verdeling van geld onder de schuldeisers.

Muziekdienst Pono: opgericht door Neil Young en bedoeld voor goede geluidskwaliteit

De Amerikaanse artiest Neil Young is de oprichter van Pono Music. Young uitte in zijn boek Waging Heavy Peace zijn bezorgdheid over digitale audiokwaliteit en bekritiseerde met name de kwaliteit die werd aangeboden door de iTunes Store van Apple. “Mijn doel is om te proberen de kunstvorm te redden die ik de afgelopen 50 jaar heb beoefend,” aldus Young.

In september 2012 verscheen Young op de Late Night Show van David Letterman met een prototype van de Pono-speler en rapporteerde een uitgewerkte overeenkomst met Warner en de steun van de grote platenmaatschappijen Sony en Universal.

In maart 2014 kondigde Young aan dat Pono “de beste kwaliteit digitale muziek met de hoogste resolutie van zowel grote merken als prominente onafhankelijke labels” zou leveren met behulp van het FLAC-audioformat. Een bedrag van 6,2 miljoen dollar voor de financiering van het project werd opgehaald via pre-orders voor de Pono-speler met behulp van crowdfunding platform Kickstarter. In juni 2014 nam Young de titel van CEO van Pono Music aan. De Pono-speler en muziekwinkel zijn officieel gelanceerd in januari 2015.

Op 17 juli 2016 kondigde Pono Music aan dat de online muziekwinkel tijdelijk zou worden gesloten vanwege de overname van hun contentpartner Omnifone door “een groot bedrijf”. Tijdens deze shutdown-periode zou Pono Music overstappen op een nieuw platform dat wordt aangeboden door het Britse bedrijf 7digital. In april 2017 heeft Young aangekondigd dat Pono niet meer leverbaar is. Het uitgesproken faillissement is geen verrassing maar een logisch gevolg van het staken van de activiteiten.

In de faillissementsdocumenten in het Amerikaanse Delaware staat dat Pono heeft bestaan van 16 december 2011 tot 21 december 2017. De uitstaande schuld is 2.519.955 dollar. Het is de vraag of de activa van de onderneming voldoende waarde hebben om alle schuldeisers af te betalen.


EDITORS' CHOICE