NIEUWS

Het Australische M8audio debuteert met drie luidsprekers

Sinan Kökbugur | 02 februari 2018 | Fotografie Fabrikant

De nieuwe Australische luidsprekerbouwer M8audio debuteert met een drietal luidsprekers. De Sweet Maxwell is een tweeweg monitorluidspreker en is het vlaggenschip. De Rocket 5.1 SuperResolution is een wat kleiner monitormodel die desgewenst gezelschap kan krijgen van de Sub OneTen, een actieve subwoofer die is voorzien van een klasse D-versterker van 300 Watt.

M8audio: “high-end geluid zonder buitensporig prijskaartje,” aldus M8audio

Het in de plaats Woodwark in Queensland Australië gevestigde M8audio is twee jaar geleden opgericht door de in Denemarken geboren Mark Thomsen. “Meer dan twee jaar geleden besloot ik om een bedrijf op te richten met als doel het bouwen van een aantal topluidsprekers. Ik wilde high-end geluid, vakmanschap en een mooi ontwerp zonder het buitensporige prijskaartje dat op sommige luidsprekers is geplakt. Ik geloof dat ik daar nu met M8audio in ben geslaagd,” aldus Thomsen, die meer dan twintig jaar ervaring heeft met productontwerp, -ontwikkeling en -productie.

Thomsen, in het bezit van een diploma Electrotechniek, stelt te zijn gedreven door ergernis over “overdreven dure, boxy en relatief slecht presterende luidsprekers” en ging daarom op zoek naar compromisloze muzikale emotie. Het eerste concrete resultaat van deze zoektocht zijn een drietal nieuwe luidsprekers.

M8audio: Sweet Maxwell, tweeweg vlaggenschip

De naam van de Sweet Maxwell is ontleend van de natuurkundige James Clerk Maxwell, die vooral bekend is vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar elektriciteit, magnetisme en licht en de relatie tussen deze verschijnselen. "Elektromagnetisme vormt de basis van de moderne luidspreker, en het werk van Maxwell speelt een grote rol in de prestaties van de Maxwell-luidsprekerseries. Hoewel zijn werk over elektromagnetisme meer dan 150 jaar geleden werd gepubliceerd, is het keer op keer bewezen dat het absoluut foutloos is. De Sweet Maxwell draait om het volledig kloppen van elk detail, "zegt Thomsen.

Een honingraatversterkte behuizing, die volledig is gedempt met M8audio's eigen visco-elastische dempers en ontkoppelingsvoeten, zuivere beryllium-tweeter, Egyptische papyrusconus, neodymiummotor en compromisloze cross-over met Alumen-Z-condensatoren zijn de kern van het ontwerp van de Sweet Maxwell. De tweeter heeft een spreekspoel van 29 mm, terwijl de driver voor lage  en middenfrequenties 187 millimeter groot is. Het frequentiebereik loopt van 47 Hz tot 40 kHz, met een gevoeligheid van 86 dB en een nominale impedantie van zes Ohm.

De Sweet Maxwell heeft een prijs van 4.200 euro per paar en is leverbaar in satijnwit en Tasmanian Blackwood. Verzending is kosteloos maar de uiteindelijke prijs wordt mogelijk nog beïnvloed door invoerrechten en het lokale BTW-tarief.

M8audio Rocket 5.1 SuperResolution: compacte tweeweg monitorluidspreker

“We zijn begonnen met het maken van een mooie kleine luidspreker, die een nieuwe maatstaf zou zijn voor wat kan worden bereikt met compacte luidsprekers”, aldus Thomsen. “Met een compromisloze ontwerpaanpak tilt de Rocket 5.1 SuperResolution de kleine luidspreker naar een geheel nieuw niveau. Door alleen de allerbeste componenten te selecteren en elk onderdeel te integreren met het perspectief van ultieme transparantie, zijn we erg trots op het eindresultaat. Ik geloof dat deze luidspreker nieuwe normen stelt voor geluid en prestaties van een compacte luidspreker van dit formaat. De klank is aangenaam en de plaatsing makkelijk.”

Het tweeweg basreflex boekenplankontwerp heeft een aluminium/magnesium tweeter van 22 millimeter en een midrange/woofer driver van 132 millimeter, met een frequentiebereik van 72 Hz tot 32 kHz, een gevoeligheid van 83 dB en een impedantie van acht Ohm. Beschikbare afwerkingen zijn satijnwit en Birdseye Maple en de prijs is 1.900 euro per paar, inclusief verzendkosten, maar exclusief mogelijke invoerrechten en het lokale BTW-tarief.

M8audio Sub OneTen: actieve 10-inch subwoofer

De Sub OneTen is bedoeld als aanvulling op de Rocket 5.1 SuperResolution. De Sub OneTen is een gesloten ontwerp met een 10-inch woofer.

“Een goede subwoofer die op de juiste manier is opgesteld, mag nooit de aandacht op zichzelf vestigen. De lage massa van de conus van de Sub OneTen resulteert in een snellere en meer muzikale bas dan elke andere gesloten kast-subwoofer waarmee we het vergeleken hebben,” stelt Thomsen. “Door een Sub OneTen aan de opstelling toe te voegen, zal de luisteraar merken dat zijn systeem aanzienlijk dieper kan spelen dan zonder de Sub OneTen. Het geluid is schoon, accuraat en muzikaal zijn met een uitstekende grip op de lage tonen.”

De Sub OneTen heeft een laagdoorlaatfilter dat instelbaar is tussen van 40 Hz en 200 Hz. Eventueel kan de fase gedraaid worden (180 graden). De subwoofer heeft een AutoSense-functie en wordt aangedreven door een 300-Watt klasse D-versterker.

De Sub OneTen, die verkrijgbaar is in satijnwit en Birdseye Maple en heeft een prijs van 1.600 euro per stuk. Ook voor de Sub One Ten geldt dat de koper geen verzendkosten betaalt, maar wel rekening moet houden met mogelijke invoerrechten en het lokale BTW-tarief.

 

 

 

 

 

 EDITORS' CHOICE