NIEUWS

RME ADI-2 DAC: DA-converter voor de studio en voor thuis

Het Duitse RME heeft zijn wortels in de professionele wereld en bouwt voornamelijk apparatuur voor gebruik in studio’s. Het bedrijf heeft de ADI-2 DAC uitgebracht, een DA-converter die is afgeleid van de succesvolle ADI-2 Pro. Deze laatste is een AD/DA-converter. De nieuwe ADI-2 DAC is ontdaan van de AD-converter en is dan ook gericht op zowel de professional als de consument.

RME ADI-2 DAC: DA-converter uit de professionele wereld voor thuis

Het Duitse audiobedrijf RME is opgericht in 1996 en richt zich met name op de professionele wereld. Het bedrijf bouwt onder andere AD/DA-converters, microfoonversterkers en insteekkaarten voor computers. In 2016 heeft RME de ADI-2 Pro uitgebracht, een AD/DA-converter met een krachtige hoofdtelefoonversterker aan boord. De meeste muziekliefhebbers zijn echter niet geïnteresseerd in AD-conversie, maar in wel in goede DA-conversie. RME heeft dan ook de ADI-2 DAC speciaal voor thuisgebruik uitgebracht. In de studio zal hij ook niet misstaan.

Het formaat van de ADI-2 DAC sluit bij de gebruikelijke afmetingen van studioapparatuur. Hij is 9,5 inch breed, de helft van de gebruikelijke 19 inch, en één unit hoog. Hij heeft een drietal digitale aansluitingen, optisch, coax en usb, en is voorzien van cinch- en XLR-uitgangen. De optische ingang is ADAT-compatible. Aan de voorkant zijn twee hoofdtelefoonaansluitingen geplaatst: één van 6,35 millimeter en één van 3,5 millimeter die ieder hun eigen circuit hebben. De kleine jackplug-aansluiting is geoptimaliseerd voor gevoelige in-ear hoofdtelefoons. De voeding van de ADI-2 DAC is extern.

De ADI-2 DAC accepteert PCM-signaal tot 32-bit/768 kHz. Ook DSD kan worden verwerkt, maar we weten niet tot welk niveau. De kanaalscheiding is groter dan 120 dB en de ruisvloer ligt, afhankelijk van de meetmethode, op -115 dB of lager. De opgegeven vervormingscijfers zijn prima: de eerste drie cijfers achter de komma staan in alle gevallen op nul. RME gebruikt een techniek genaamd SteadyClock FS voor een naar eigen zeggen uitstekende jitteronderdrukking.

In de studio is het niet gebruikelijk om displays, status-ledjes of VU-meters te dimmen of uit te schakelen. De gemiddelde thuisgebruiker denkt daar anders over en daarom heeft de ADI-2 DAC een AutoDarkMode. Indien AutoDarkMode is ingeschakeld schakelt de verlichting van de knoppen en het display na tien seconden uit, om weer in te schakelen als de gebruiker ergens op drukt of aan draait.

Ten slotte: de ADI-2 DAC wordt geleverd met een IR-afstandbediening, maar deze is volgens RME beslist geen sluitpost. De afstandbediening heeft een ergonomische vormgeving en heeft een viertal vrij te programmeren knoppen. De gebruiker heeft keus uit twintig functies waarvan er vier aan de afstandbediening kunnen worden toegewezen.

RME ADI-2 DAC: prijs en leveringsinformatie

De ADI-2 DAC is leverbaar voor een prijs van net geen duizend euro.EDITORS' CHOICE