Leema Acoustics lanceert jubileumeditie van Hydra II-versterker

Het Britse Leema Acoustics heeft een jubileumeditie gelanceerd van de Hydra II, een stereo-eindversterker die nu tien jaar op de markt is. De jubileumeditie is duurder dan de originele versie, die overigens gewoon te koop blijft. Onder de motorkap zijn de nodige verbeteringen aangebracht en de meerprijs zou dan ook gerechtvaardigd moeten zijn.

Leema Acoustics: jubileumeditie Hydra II

“De nieuwe Hydra II-jubileumeditie is een aanzienlijk verbeterde versie van het populaire origineel,” zegt het in 1998 opgerichte Leema Acoustics uit het Engelse Wales. Lee Taylor, de oprichter van Leema Acoustics, is teruggekeerd naar het oorspronkelijke ontwerp, maar heeft dat verfijnd voor betere prestaties, waarbij Taylor de belangrijkste schakelingen die klank en karakter bepalen opnieuw heeft bekeken. Naast meerdere interne upgrades, profiteert de Anniversary Edition ook van een aantal esthetische verbeteringen, waaronder een nieuw frontpaneel met een machinaal en verchroomd massief Leema Delta-logo en een badge “Anniversary Edition”. De Hydra II is overigens het tweede product van Leema dat een jubileumeditie kent. Eerder bracht Leema een jubileumeditie uit van de Tucana II.

Leema Acoustics Hydra II-jubileumeditie: opbouw van de eindversterker

De Hydra II-jubileumeditie is een intelligente, brugbare stereoversterker met vele ontwikkelingen die stammen uit het referentie monoblok van Leema, de Altair IV. De Hydra II-jubileumeditie is zowel flexibel als krachtig. Het dual-mono ontwerp maakt gebruik van twee massieve ringkerntransformatoren, één voor elk kanaal, samen met een afzonderlijke transformator voor de besturingsschakelingen.

De eindtrap heeft een zeer lage uitgangsimpedantie. Dit zorgt, in combinatie met een hoge stroomcapaciteit, voor een goede grip op de luidsprekers, zelfs op zeer hoge volumeniveaus. Volledige LIPS®-implementatie (Leema's eigen communicatiesysteem) zorgt voor flexibele integratie met andere Leema Acoustics-producten.

Leema Acoustics Hydra II-jubileumeditie: wat is er anders en beter?

De “gewone” Hydra II blijft ook te koop. De jubileumeditie is duurder maar beschikt over verbeterde printplaten met tweemaal zoveel koper om de weerstand van PCB-sporen verder te verminderen en de stroomtoevoer te verbeteren. Alle condensatoren die de klank kunnen beïnvloeden zijn opgewaardeerd tot de hoogwaardige MUSE-serie van Nichicon en de bedrading van de PCB naar de luidsprekeraansluitingen is gemaakt van Leema's Reference 2-kabel met 16 geweven kernen plus meerstrengs zuiver koper met zilverdraadplaat.

Alle transistors zijn met de hand geselecteerd en in paren gematched voor optimale prestaties en de laagste vervorming. De transformatoren van de eindversterker zijn Noradel 'xtra quiet'-eenheden, die zorgen voor een perfecte vermogensafgifte zonder ongewenste brom of overmatige warmteontwikkeling.

Leema heeft ook aandacht besteed aan de presentatie en een aantal aanvullende documenten toegevoegd. Elke versterker wordt geleverd met een documentatiesysteem in paspoortstijl dat is geïntegreerd in de handleiding, waarbij drie belangrijke productiefasen worden ondertekend door de verantwoordelijke ingenieur, samen met de meetresultaten van de betreffende versterker.

Leema Acoustics Hydra II-jubileumeditie: specificaties

De nieuwe versterker kan twee 148 Watt leveren aan acht Ohm. Aan vier Ohm is dat twee keer 292 Watt en aan twee Ohm loopt het vermogen op naar twee keer 320 Watt. de ruisvloer ligt beneden -100 dB. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 80 kHz, tussen 0 en -3 dB. De totale harmonische vervorming ligt op 0,004 procent.

Leema Acoustics Hydra II-jubileumeditie: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De gewone Hydra II kost in Nederland 5.200 euro. We weten nog niet hoeveel meer de jubileumeditie in Nederland gaat kosten, maar in Groot-Brittannië is de jubileumeditie 1.000 Britse ponden duurder dan de gewone versie.

EDITORS' CHOICE